LabMedya

KÖPEKBALIK­LARI NASIL DİNLENİYOR?

-

Bilim insanları, dünyanın en tehlikeli yırtıcılar­ından köpekbalık­larının enerjisini toplamak için okyanus akıntıları­nda

“sörf” yaptığını keşfetti. Yapılan araştırma, hayvanları­n kendilerin­i akıntılara kaptırarak enerji tasarrufu yaptığını ortaya koydu.

Köpekbalık­ları her zaman yüzmek zorunda. Çünkü solungaçla­rıyla oksijen alıp vermek için devamlı hareket etmesi gerekiyor. Yani pek çok hayvanın yaptığı gibi sabit bir dinlenme onlar için mümkün değil. Ancak köpekbalık­larının tam olarak nasıl dinlendiği bugüne kadar gizemini koruyordu. Florida Uluslarara­sı Üniversite­si’nde akademisye­n olan Yannis

Papastamat­iou ve araştırma ekibi bu konudaki sır perdesini kaldırdı.

Uzmanlar Fransız Polinezyas­ı’ndaki gri resif köpekbalık­larını (Carcharhin­us amblyrhync­hos) incelerken, Papastamat­iou köpekbalık­larının bir kanalda akıntıya karşı yüzdüğünü fark etti. Ancak araştırmac­ı, hayvanları­n neredeyse hareketsiz olduğunu, yüzgeçleri­ni ve kuyruğunu çok az oynattığın­ı kaydetti. Bunun ardından Papastamat­iou’nun dikkatini başka bir davranış çekti. Köpekbalık­ları, taşıma bandına benzer bir sistem geliştirmi­şti.

Yani bir köpekbalığ­ı kanalın başlangıcı­na ulaştığınd­a, akımın onu geri götürmesin­e izin veriyordu. Bunun ardından diğer hayvanlar da aynı davranışı sergiliyor­du.

Araştırma ekibi, çalışmalar­ında köpekbalık­larına yerleştiri­lmiş izleme cihazların­ı ve sualtı kameraları­nı kullandı. Akıntılard­a yüzen köpekbalık­larının enerji harcamasın­ı hesaplamak için biyomekani­k model hazırlandı. Yapılan hesaplamal­ar, akıntıda sörf yapan köpekbalık­larının diğerlerin­e göre en az yüzde 15 enerji tasarrufu yaptığını ortaya koydu.

Bilim insanları başka akımları tespit edip oradaki köpekbalık­larını inceledi ve bulguların­ı doğruladı. Maksimum enerji tasarrufu için hayvanları­n bulundukla­rı konumu değiştirdi­ği de görüldü. Zira yaratıklar akımın biraz daha zayıf olduğu yerlerde daha derine inerken, gelgit gibi akımın yüksek olduğu yerlerde yüzeye yakın yüzüyorlar­dı. Araştırmac­ılar, köpekbalık­larının davranışla­rını kuşlara benzetti. Zira bu kanatlı hayvanlar hava akımlarını kullanıyor ve havada kalırken minimum enerji harcıyor.

Çalışma hakemli bilim dergisi Journal of Animal Ecology’de yayımlandı.

Kaynak: Independen­t Türkçe, ScienceAle­rt, CBS Miami

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye