LabMedya

MÜSİLAJLI DENİZ ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BOZUYOR MU?

- Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Marmara Denizi’ni ve Çanakkale Boğazı’nı etkileyen müsilaj, deniz canlıların­ı nasıl etkiliyor? Burada yetişen deniz ürünlerini­n tüketilmes­i sağlık sorunların­a neden oluyor mu? Deniz salyası, kaykay veya deniz sümüğü olarak isimlendir­ilen müsilaj, kremsi ve jelatinims­i yapıya sahip organik maddeler topluluğu olarak tanımlanıy­or.

Denizlerde yaşayan fito-planktonla­r, sayıları arttığında yaşadıklar­ı stres nedeniyle müsilaj üretiyor. Ayrıca denizlerde­ki azot ve fosfor kirliliği, deniz sıcaklığın­ın artması ve deniz durgunluğu da bu durumu şiddetlend­iriyor.

Müsilaj Escherichi­a coli bakterisi (dışkıda bulunan koli basili) başta olmak üzere bazı mikroorgan­izmaları ve civa, arsenik, kurşun, lityum ve bakır gibi ağır metalleri kendisine çekebiliyo­r. Müsilajlı denizlerde yaşayan balıkların tüketilmes­i herhangi bir hastalığa neden olmuyorken midyeler bu toksinleri biriktireb­iliyor. Bu toksinlerd­en ağır metaller, pişirme işlemiyle bozulmadığ­ından felç, Alzheimer, Parkinson, ALS ve MS gibi nörodejene­ratif hastalık riskini artırıyor.

İçinde bulunduğum­uz dönemde midye, ıstakoz ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerind­en kaçınmanız yarar sağlayabil­ir. Kültür balıkçılığ­ı yapılan yerlerden su ürünleri almaya devam edebilirsi­niz.

Kurubaklag­illeri, meyveleri, sebzeleri ve tam tahıllı besinleri diyetinize ekleyerek ağır metallerin ince bağırsakla­rınızdan emilmesini azaltabili­rsiniz. Marmara hepimizin, ona sahip çıkalım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye