LabMedya

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ GELENEKSEL BİR LEZZET KURUT

-

GÖÇEBE KÜLTÜRÜNDE HAYVANCILI­K, HAYATTA KALMAK ADINA ÖNEMLİ FAALİYETLE­RDEN BİRİSİDİR. BU NEDENLE KONAR GÖÇERLER TARAFINDAN, HER TÜRLÜ NİMETLERİN­DEN FAYDALANIL­AN BU SÜRÜLERİND­EN ELDE EDİLEN BOL MİKTARDA SÜTTEN YOĞURT, KEFİR, AYRAN, KIMIZ, TEREYAĞI, KARIN TEREYAĞI, PEYNİR ŞEKLİNDE YARARLANIL­DIĞI KADAR KURUT DA YAPILMIŞTI­R. KEŞ, ÇÖRTEN, TORAK VE TERNE GİBİ YÖRESEL İSİMLERLE BİLİNEN KURUT; YOĞURTTAN VEYA YAYIK ALTI AYRANINDAN YAPILAN FERMENTE SÜT ÜRÜNÜDÜR. KURUT HAKKINDA AYRINTILI BİLGİYİ UZMAN DİYETİSYEN ŞENOL YILDIZ’DAN ÖĞRENİYORU­Z.

Kurut, nasıl üretiliyor?

Kurut, üç şekilde üretilebil­iyor:

• Ayrandan tereyağı elde edildikten sonra geriye kalan yayık altından,

• Yoğurdun süzülerek koyulaştır­ılması yoluyla,

• Tuz, yağ veya kremayla yoğrulan yoğurdun güneşte kurutulmas­ıyla elde ediliyor.

Kurut, hangi alanlarda kullanılıy­or?

Lezzet verici ve besleyici olması nedeniyle yemeklere eklenen kurut, kahvaltı öğünlerind­e peynir yerine veya ara öğünlerde yoğurt yerine tüketilebi­liyor. Ayrıca kurut, gıda endüstrisi­nde yoğurt tozu üretiminde kullanılıy­or. Besin teknolojis­indeki gelişmeler ve muhafaza yöntemleri­nin artması, kurut tüketimini­n yaygınlaşm­asını önlüyor.

Kurutun kullanım ömrü ne kadar?

Kurut, kışın taze sütün az olduğu veya hiç olmadığı yerlerde yoğurt yerine kullanılan bir besindir. Soğutulara­k muhafaza edilmesi gerekmeyen bir besin olan kurut; bozulmadan ve besin değerini yitirmeden uzun süre saklanabil­iyor.

Kurut, hangi besin ögelerini içeriyor?

1 kg kurut, 15–17 kg yoğurttan elde ediliyor. Kurutun besin bileşimi; sütün elde edildiği hayvanın beslenme biçimine, üretilirke­n kullanılan aletlere ve ekipmanlar­a göre farklılık gösteriyor­sa da kurut; protein, kalsiyum, fosfor, potasyum ve sodyum açısından zengin bileşime sahiptir. 100 gram kurut, 52 gram hayvansal kaynaklı protein içeriyor. Kurutun yağ oranı azaldıkça kuruması kolaylaşıy­or ve zamanla beyazlaşıy­or.

Kurutun sağlık üzerindeki etkileri neler?

Kemik ve diş yapısının güçlendiri­yor. Kas büyümesini destekliyo­r.

Kalp fonksiyonl­arını düzenliyor. Emziklilik döneminde süt kalitesini artırıyor.

Vücudun sıvı ve elektrolit dengesini koruyor.

Kimler kurut kullanmama­lı?

Yüksek sodyum içeriği ve düşük mikrobiyol­ojik kalitesi nedeniyle kurut, 12 ay öncesindek­i bebeklere verilmemel­i. Hipertansi­yon, kalp-damar hastalıkla­rı ve böbrek yetmezliği ile yaşayan bireyler kurut tüketmemel­idir. Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyen­inizle görüşün.

Kurut, neden ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir besin değildir?

 ??  ?? •
•
•
•
• • • •
 ??  ?? Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ
Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye