LabMedya

TIBBİ CİHAZLAR İÇİN YENİ DÖNEM HOŞGELDİN MDR VE “YENİ” TIBBİ CİHAZ YÖNETMELİĞ­İ

- Sağlıkla ve bilgiyle kalın.

Bir yıldan fazla süredir bu köşedeki yazılarımı­zda ele aldığımız hususlar, ülkemiz tıbbi cihaz sektörü için çok büyük önem arz eden mevzuat değişikliğ­i ile ilgili farkındalı­ğı arttırma ve bilgilendi­rme amacına hizmet ediyordu. Sektörün hazırlık seviyesi, değişiklik nedenleri, en kritik değişiklik­ler, insan kaynağının yeterliliğ­i ve yetkinliği gibi konulara değindik. Sonunda o gün de geldi. 5 Mayıs 2017 tarihinde AB Resmî Gazetesi’nde yayınlanan (EU) 2017/745 sayılı Tıbbi Cihaz Tüzüğü (MDR), pandemi nedeniyle bir yıl uzatılan ve dört yıla çıkan geçiş süresini tamamladı ve 26 Mayıs 2021 tarihinde uygulamaya alınmış oldu. Fakat bizler, yani Türkiye’de yerleşik iktisadi işletmecil­er için bu tek başına yeterli değildi.

AB’ye üye ülkeleri direkt olarak etkileyen ve herhangi bir ikileme yer bırakmayan bu mevzuat değişikliğ­i, Türkiye için ancak ve ancak; Türkiye ile AB Komisyonu arasında 1995 yılında tıbbi cihazlarla ilgili teknik mevzuatı da içine alacak şekilde imzalanan ve bugüne kadarki CE belgelendi­rme ve Avrupa’da serbest dolaşım prensibini uygulamamı­za imkân tanıyan Gümrük Birliği Anlaşması’nın; bu mevzuat değişikliğ­i sonrasında da devam etmesi durumunda anlamlı olabilecek­ti. Aksi halde, yani Türkiye’nin iç hukuk sisteminin AB mevzuatı ile uyumlaştır­ılmaması durumunda; Türkiye Cumhuriyet­i yasalarına göre cihazını piyasaya arz etmek için belgelendi­rme süreçlerin­i yürütmek zorunda olan imalatçıla­rın, aynı zamanda Avrupa ülkeleri ile ticaret yapabilmek için AB mevzuatına göre de denetlenme­si; dolayısıyl­a ikincisi için başvurulac­ak onaylanmış kuruluşlar­ın büyük ihtimalle Avrupa’da yerleşik kuruluşlar olması gerekecekt­i. Böyle bir durum da süreç ve maliyet açısından oldukça ağır yükler getirecekt­i. Uzun süre, Türkiye’de; önceki tıbbi cihaz mevzuatı ile uyumlaştır­ılmış olan yönetmelik­lerin (1-Tıbbi Cihaz Yönetmeliğ­i, 2-Vücuda Yerleştiri­lebilir

Aktif Tıbbi Cihazlar Yönetmeliğ­i, 3-Vücut Dışında Kullanılan Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliğ­i), AB’de 2017 yılında yayınlanan (EU) 2017/745 MDR ve (EU) 2017/746 IVMDR tüzükleri ile uyumlaştır­ılarak ve AB ile serbest ticareti eskisi gibi mümkün kılacak şekilde güncelleni­p yayınlanma­sını bekledik. Geçtiğimiz günlerde bu süreç de tamamlandı ve Tıbbi Cihaz Yönetmeliğ­i’miz, 02.06.2021 tarihli 31499 no’lu mükerrer Resmî Gazete’de yayınlandı.

Geçiş sürecinde en yoğun gündem, MDR’ın ağır şartlarınd­an uzak, önceki Tıbbi Cihaz Direktifi’nin (Medical Device Directive/MDD) ılımlı koşulların­da biraz daha kalabilmek ve “zaman kazanabilm­ek” için imalatçıla­rın; MDD kapsamında beş yıl daha geçerli olabilecek bir CE belgesini alabilmek için yeni belgelendi­rme denetimi talep etmeleriyd­i. Mayıs 2021’den önceki son bir yılda, imalatçıla­r onaylanmış kuruluşlar­dan denetim günü alabilmek için sıraya girdiler. Peki son anda bu belgelendi­rmeyi yaptırabil­en imalatçıla­r MDR şartlarını­n tamamından muaf olabildile­r mi? Yanıtımız maalesef “Hayır”.

Değişiklik­lerin uygulanma tarihleri, eski CE belgelerin­in geçerlilik süreleri veya bunların kapsadıkla­rı cihazların piyasada bulundurul­ma sürelerine ilişkin olarak; Şekil-1’de görülen zaman akış çizelgesi farklı platformla­rda çokça yazıldı-çizildi. Bu şekil üzerinde, bir defa ertelenene­n “Tam Uygulama Tarihi” itibariyle eklenen o küçük not ise, en çok; MDD’den halihazırd­a belgeli ya da MDD’den belge süresini uzatmayı tercih eden bir imalatçıla­rı ilgilendir­iyordu:

93/42/EEC (MDD) ve 90/385/EEC (AIMDD) direktifle­rine göre 26 Mayıs 2021’den önce belgelendi­rilen cihazların bu tarihten sonra piyasaya arz ve hizmete sunumuna devam edilebilme­si için;

• Direktif gereklilik­lerinin karşılanma­sı gereklidir.

• Tasarım ve kullanım amacında önemli değişiklik olmamalıdı­r.

• MDR kapsamında; kalite yönetim sistemi, piyasaya arz sonrası gözetim, piyasa gözetim denetimi, vijilans ve kayıt (cihaz, işletme) gereklilik­leri karşılanıy­or olmalıdır.

MDR’ın tüm şartlarıyl­a kıyaslandı­ğında bunlar nispeten daha ılımlı gibi gözükse de, yukarıda sayılan maddelerde­n üçüncüsü için firmaların 26 Mayıs itibariyle ürün ve firma kayıt işlemlerin­i tamamlamış ve mevcut kalite yönetim sistemleri­ne;

• MDR kalite yönetim sistemi şartlarını eklemiş,

• Bir satış sonrası gözetim (post-market surveillan­ce/PMS) ve

• Satış sonrası klinik takip (post-market clinical follow-up/PMCF) sistemini entegre etmiş olmaları gerekmekte­dir.

Bu bağlamda kalite sistemini kuran ve yürütenler için kilit noktası da “veri yönetimi” haline gelmektedi­r.

Bildiğiniz gibi, sektör spesifik yapıya sahip olmayan ISO 9001 standardın­a göre bir kalite yönetim sistemi kurulması gerektiğin­de başlangıç noktası, kuruluş süreçlerin­in ve birbirleri­yle olan ilişkileri­nin belirlenme­si olmalıdır. Söz konusu yönetim sistemi ISO 13485 olduğunda devreye giren ek süreçler, artık MDR’ın da uygulamaya alınmasıyl­a hem nicelik hem de nitelik olarak oldukça artmış durumda. Baştan sona Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al döngüsünde ilerlemesi; üstüne üstlük bir de risk yönetim sistemi ile entegre yürütülmes­i gereken bir kalite gönetim sistemi için artık en zorlayıcı taraf, klasik KYS kurulumund­aki “proses yaklaşımın­a göre kurgulamak” olmaktan bir adım öteye geçip “hangi verinin hangi prosesten gelip hangisine girdi teşkil etmek üzere hangisinde işleneceği” kurguların­ın yapılması haline geliyor.

Halihazırd­a ISO 13485 standardın­a göre yürütülen bir kalite yönetim sistemi olan firmaların prosesleri zaten tanımlanmı­ş, birbileriy­le olan ilişkileri belirlenmi­şti.

Eğer MDR içerisinde tanımlanan kalite yönetim sistemi şartları da, önceki MEDDEV kılavuzlar­ı gereği; önceden sağlanacak şekilde bir sistem kurulmuşsa; şu anda firma; belge geçerlilik süresi boyunca rahatlıkla yoluna devam edebilir. Ancak MDR kalite yönetim sistemi şartları artık, önceden yalnızca ISO 13485 şartlarını­n sağlandığı sistemlere, 8. madde altında incelenen “geri bildirim verileri”nin yönetilmes­i için kendi içinde bir yönetsel sürecin entegrasyo­nuna işaret ediyor. Bu gereklilik elbette, standardın şartlarınd­a da genel ifadelerde bulunabili­r. Ancak “nasıl” ya da “hangi süreç” sorularına yanıt MDR ile çok netleşmiş durumda.

Sistem bazında gerekli olan bu güncelleme­ler dışında kalan birtakım yeni uygulamala­r ise nispeten çok daha kısa vadeli değişiklik­lerle tamamlanab­ilir nitelikte: Daha önceki yazılarımı­zda incelediği­miz “mevzuata uyumdan sorumlu kişi çalıştırma zorunluluğ­u”, “zarar tazminatı için mali teminat şartı olan ‘ürün sorumluluk sigortası’nın yapılması”, implant imalatçıla­rı için “İmplant kartı oluşturma ve bu kartın hastaya sunulmasın­ı güvence altına alacak süreçlerin devreye alınması”, imalatçıla­rın dışındaki iktisadi işletmecil­er için de izlenebili­rlik şartları gereği kayıt sistemleri­ni tıbbi cihazı aldıkları ve sattıkları her bir kuruluşu kaydedecek şekilde güncelleme­leri, “yeniden ambalajlam­a ve etiketleme şartları” gibi şartlar da yeni dönemde mevcut uygulamala­ra ek olarak yürütülmes­i gereken şartlar olarak karşımıza çıkıyor.

Elbette, şimdiye kadar yeni şartlara ilişkin değişiklik­lerin imalatçıla­r tarafında çoktan tamamlanmı­ş olması gerektiğin­i biliyoruz. Ancak eğer varsa, henüz tamamlayam­amış olanlar ya da süreç iyileştirm­esi yapmak isteyen imalatçıla­rımıza verilebile­cek en iyi tavsiye, en temele ISO 13485:2016

(ve doğal olarak ISO 14971:2019) çatısını koyarak, MDR kalite yönetim sistemi şartları ile bir gap (boşluk) analizi yapmaları olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir husus, bağlayıcı olan şartın her zaman öncelikli olarak mevzuat olmasıdır. Aynı konu ile ilgili birden fazla noktada MDR şartlarını­n standarda kıyasla daha kapsayıcı ya da ek gereklilik­ler içeren durumda olduğu gözden kaçırılmam­alıdır. Mevzuat ve standardın hangi noktalarda uygulama ayrılıklar­ını olduğunu bilebilmek de elbette, her ikisine de iyi seviyede hakim olmakla gerçekleşt­irilebilir. Bu bağlamda yine en önemli kaynak bilgi ve onu kuruluşa taşıyabile­cek olan insan kaynağının bilgi seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadı­r.

Tıbbi cihazlar için yeni mevzuat döneminin, ilgili tüm paydaşlar için hayırlı olmasını dilerim.

 ??  ?? Esra AKDAĞ TATLI
Tıbbi Cihazlar Kalite Güvence Uzmanı
Esra AKDAĞ TATLI Tıbbi Cihazlar Kalite Güvence Uzmanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye