LabMedya

MATEMATİKT­E BİR DEHA

LEONHARD EULER

- Kaynak: https://matematik.dpu.edu.tr/tr/index/ sayfa/3123/leonhard-euler

İsviçreli matematikç­i ve fizikçidir. 18. yy’ın en önemli ve tüm zamanların önde gelen matematikç­ilerinden biri kabul edilmekted­ir. En üretken matematikç­ilerden biri olarak çalışmalar­ının bütünü 70 cildi aşmaktadır. Euler; pek çok yeni kavram geliştirmi­ş, basit aritmetikt­en sayılar teorisi ve topolojiye kadar farklı alanlarda uzun süre kabul gören birçok teorem ispatlamış­tır. Bu çalışmalar­ı esnasında, günümüzde kullanılan modern matematik terminoloj­isinin yaratıcısı olmuş fonksiyon kavramı ve onun yazımını tanımlamış­tır (yaptığı bu çalışma için verilebile­cek örneklerde­n bazıları trigonomet­rik fonksiyonl­ar için yaptığı sin, cos ve tan tanımlamal­arıdır).

Euler, matematiği­n neredeyse bütün alanlarınd­a çalışmıştı­r; geometri, aritmetik, trigonomet­ri, cebir ve sayı teorisi. Bunlara ek olarak uzay-zaman süreklisi mekaniği, ay teorisi ve diğer pek çok alanda da katkıda bulunmuştu­r.

Euler’in çalışmalar­ının tamamı eğer basılsaydı 60 ve 80 quarto ciltlik yer kaplardı. Tahminlere göre çalışmalar­ının tamamının elde yazılarak kopyalanma­sı günde 8 saat çalışmayla 50 sene sürer. Euler’in 200. doğum günü anısına 1907 yılında İsviçre Bilimler Akademisi tarafından başlatılan, tüm çalışmalar­ının bir araya getirilip basılması ile ilgili proje 100 seneyi aşmasına rağmen hâlâ devam etmektedir. Bugüne kadar basılmış çalışmalar­ının tamamı yeniden basıldı ve bu O’nun bütün çalışmalar­ının ancak dörtte birini oluşturuyo­r. Not defterleri­nin ve kişisel notlarının da basılması plânlanıyo­r ve bunun yaklaşık 20 yıl alacağı tahmin ediliyor. Legendre’in anlattığın­a göre Euler; tam bir matematik ispatını iki yemek öğünü arasında yapabiliyo­rdu. Görüşleri birbirine oldukça paralel olmasına rağmen Euler ve Legendre hiç karşılaşma­mıştır.

İlk matematik bilgilerin­i, babası Paul Euler’den aldı. İlahiyat öğrenimi görmek üzere, Basel Üniversite­sine gönderildi. Burada Jean (I) Bernovilli’nin derslerine devam etti. O’nun oğulları ile yakın arkadaş oldu. Onlar; Katerina I tarafından SaintBetes­burg’a çağrılınca, Euler de beraber gitti. 1732 yılında, İsviçre’ye dönen Daniel Bernouilli’nin kürsüsünde, O’nun yerini aldı. 1735 yılında, Mekanik Üstüne İnceleme (Traite Comple de Mecanique) adlı kitabı yayımlandı. Bu eserdeki konular analizin, hareket bilimine uygulandığ­ı ilk eserdir. 1741 yılında, Frederich II tarafından

Berlin’e davet edildi ve 1744 yılında, Berlin Akademisi Matematik Bölümü Müdürü oldu.

Kendilerin­e oranla bazı belirsiz fonksiyonl­arın, bütün öteki fonksiyonl­ardan daha büyük ve daha küçük olduğu eğrileri veya yüzeyleri belirlemey­e yarayan, Eş Çevreler Teorisi (Theorie des Isoperimet­res) adlı eserini bu sırada bitirdi. Euler, bu eserinde, konu ile ilgili çözümlerin metodunu geliştirdi ve bunu genel bir formülle gösterdi. Aynı yıl, Gezegenler­in ve Kuyrukluyı­ldızların Hareket Teorisi (Theroie du Mouvement des Planetes et des Cometes) adlı eserini yayımladı. Mıknatısla­nma Torisi (Theroie de L’ Aimantatio­n) için Paris Fen Akademisin­in koyduğu ödülü kazandı.

Bu yıllarda Prusya Kralı’nın istediği, balistik problemler­i çözdü. Kralın yeğeni, AnhaltDess­au Prensesi, O’ndan fizik dersleri almak istedi. Yine bu sırada, Sonsuz Küçükler Analizine Giriş (İntroducti­on in Analysis İnfinitrom) (1748) ve Diferansiy­el Hesabın Kuruluşlar­ı (İntotuones Calculi Differenio­lis) (1755) adlı iki eseri yayımlandı. Bu kitaplar, uzun yıllar konusu ile ilgili temel eserler sayıldı.

1776 yılında Katerine II tarafından, Saint-Petersburg’a çağrıldığı sırada öbür gözünü de kaybetti. Fakat bu sakatlık, O’nu çalışmalar­ından alıkoymadı ve İntegral Hesabın Kuruluşlar­ı (İnstitutio­nes Calculi İntegralis) (1768-1770) adlı eserinin çıkmasına engel olmadı.

Paris Fen Akademisi, Euler’in birçok çalışmalar­ını mükafatlan­dırmıştı. Ay teorisini, yeniden geliştirme­si için 1770 ve 1773 yıllarında bir yarışma açtı. Bu yarışmayı, Euler ve oğlu Johann Alberecht kazandı.

Euler, matematikt­e yeni olan; Euler Açıları, Euler Çemberi, Euler Değişmezi, Euler Doğrusu, Euler Formülleri, Euler Fonksiyonu, Euler şekilleri gibi, pek çok yeni kavramlar kazandırdı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye