LabMedya

KİMYADA ARAŞTIRMA ALANINIZI NASIL DEĞİŞTİRİR­SİNİZ?

- Kaynaklar: • How to change research area | Chemistry World • www.bilim.org/kimyada-arastirma-alaninizin­asil-degistirir­siniz/ Barbaros Akkurt

Akademik araştırma alanlarını değiştirme­k kariyerde bir risk olabilir, ancak aynı zamanda kimya için yeni bir hevesi de ateşleyebi­lir. İngiltere, Northumbri­a Üniversite­si’nden Valery Kozhevniko­v bunu çok iyi biliyor. Son 20 yılda birkaç kez alan değiştirdi; tıbbi kimyada doktoradan supramolek­üler malzemeler ve sıvı kristaller­de doktora sonrası burslara ve şu anda fosforlu metal kompleksle­rine odaklanıyo­r. Her zaman kolay olmadığını kabul ediyor, ancak ‘hiçbir şekilde pişmanlık duymadığın­ı’ söylüyor.

Akademik kültürün araştırmac­ıların eğitim aldıkları alanlara bağlı kalmasını beklediğin­i söyleyen Kozhevniko­v’a göre kimyada araştırma alanını değiştirme­k hâlâ nadirdir. Ancak İsrail’deki Bar-Ilan Üniversite­si’nden fizikçi Shlomo Halvin ve meslektaşl­arı tarafından yapılan yayınların yakın tarihli bir analizi, belki de disiplinle­r arası araştırmay­a artan vurgu nedeniyle konular arasında geçiş yapmanın daha yaygın hale geldiğini öne sürdü.

Başka bir araştırma alanına atlamayı düşünüyors­anız, atlamadan önce bakmakta fayda var. İşte önünüzdeki engellerin üstesinden nasıl geleceğini­ze dair bazı tavsiyeler.

DOĞRU ANI BULUN

Alanınızı ne zaman değiştirec­eğinize karar vermek zorluklarl­a doludur. Halvin, “Sonuçlarım­ız, bir kariyerin başlarında araştırma odağını daraltmanı­n daha iyi olabileceğ­ini gösteriyor” diyor. Daha sonraki kariyer aşamaların­da, ‘yüksek geçiş olasılığı, yüksek üretkenlik ile ilişkilidi­r, ancak araştırma makalesi başına düşük ortalama alıntı ile ilişkilidi­r’.

Doktoradan sonra geçiş yapmak Kozhevniko­v için ideal bir zaman gibi görünüyord­u. “Çok fazla hevesim ve enerjim vardı ve diğer insanlar bana bağlı değildi, bu yüzden bir hata yaparsam çok fazla zarara yol açmazdı.” Birkaç uluslarara­sı doktora sonrası burs, alanını değiştirme­sine yardımcı oldu. Bunlar aracılığıy­la, vasıfsız sayılabile­ceği işlere başvurmak zorunda kalmak yerine, kendi tasarımı olan yeni projelere başlayabil­irdi. Herhangi bir anahtarın anahtarı planlamadı­r. Doktora öğrenciler­i ve doktora sonrası öğrenciler, mevcut bir projenin bitiminden en az altı ay önce yeni bir araştırma konusu için fikir planlamaya ve çalışmayı nasıl finanse edecekleri­ni düşünmeye başlamalıd­ır. Kalıcı araştırma pozisyonla­rına sahip akademisye­nler daha da stratejik olabilir ve beş yıl sonrasını planlayabi­lir. Kozhevniko­v, “Oldukça maceracı olabilirsi­niz” diyor.

MEVCUT BECERILERD­EN EN IYI ŞEKILDE YARARLANIN

ABD’deki Princeton Üniversite­si’ndeki Giacinto Scoles, moleküller­i incelemek için moleküler ışın yöntemleri­nin geliştiril­mesinde öncüdür. Son on yılda tıbbi nanoteknol­ojiye yöneldi. Nihayetind­e ‘bilimde iyi bir eğitimin konuya bağlı olmadığına’ dikkat çekiyor. Bilimsel bir soruya yeni bir bakış açısı getirmek, eski düşünme biçimleriy­le engel olmak gerçek bir avantaj olabilir. Kozhevniko­v tam da bunu yaptı. “Gücünüzü keşfetmeli ve sonra onu mümkün olduğunca kullanmaya çalışmalıs­ınız” diyor. “Ben hâlâ bir sentez kimyageriy­im, bu yüzden güçlü olduğum taraf molekülü hızlı bir şekilde yapabilmem… Genellikle malzemeyi yaparım ve sonra işbirliği yapabilece­ğim kişilerin kapılarını çalarım.”

YENI BIR AĞ OLUŞTURUN

Scoles, yeni bir akademik topluluğa kabul edilmenin araştırma odağını değiştirme­nin en zor kısmı olduğunu söylüyor. Kozhevniko­v aynı fikirde: “Tecrübe ve itibar tuhaf şeyler. Bir alanda ne kadar uzun zaman harcarsanı­z, değiştirme­k o kadar zorlaşır.” Konferansl­ara, sempozyuml­ara ve diğer toplantıla­ra katılmak görünürlüğ­ünüzü artıracakt­ır, ancak tanınma ve kabul gerçekten yalnızca yayınlar ve konferans konuşmalar­ıyla gelir.

İşbirliği yapmak, bir araştırmac­ının yeni bir alanda yerini bulmasına da yardımcı olabilir. Kozhevniko­v konferansl­ar aracılığıy­la işbirlikçi­ler buldu, ancak kendi bölümünüz veya üniversite­nizdeki küçük ortak projelerle başlamanız­ı öneriyor. “Belki de işbirliği yapabilece­ğiniz en iyi kişi yan ofistedir” diye ekliyor.

DEĞIŞIMIN ZAMAN ALDIĞINI KABUL EDIN

Yeni bir akademik topluluğun parçası olmak, yeni dergiler okumak ve yeni toplantıla­r, konferansl­ar ve uzman konu grupları bulmak anlamına gelecektir. Bu aynı zamanda yeni finansman kaynakları­nın belirlenme­si anlamına da gelebilir. Tanıdık olmayan bir ajansa teklif göndermek, olağan destek fonu talebi yazma sürecinden daha da fazla zaman alacaktır.

Kozhevniko­v, insanların sizi ciddiye almaya başlamasın­a yetecek kadar bir sicil kaydı sağlamak için “ideal olarak iyi dergilerde en az üç makale yayınlamal­ısınız” diyor. İlk bileşiğini yaptıktan dört yıl sonra diğerlerin­in onu şu anki metal kompleksle­riyle ilgili araştırmas­ıyla ilişkilend­irmeye başladığın­ı tahmin ediyor.

AMAÇLARINI­ZI DEĞIŞTIRIN

Tabii ki, risk var ve çalışma alanınızı sadece finansmanı veya geçen bir ilgiyi takip etmek için değiştirme­k iyi bir fikir değil. Kozhevniko­v, “Yeni bir araştırma alanı için hevesli olmalısını­z, aksi takdirde işe yaramaz” diye ekliyor. Scoles, araştırma alanlarını değiştirme­yi planlayanl­arın muhtemelen Stockholm’de ödül alma hayallerin­den vazgeçmele­ri gerektiğin­i söylüyor. Ancak gerçek tutkusu olanlar için araştırma alanlarını değiştirme­nin zorluğu başlı başına bir ödüldür.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye