LabMedya

FERMENTE GIDALAR VE BAĞIRSAK MİKROBİYOT­ASI

- Yüksek Gıda Mühendisi Ceren İNCE

Diyet, bağırsak mikrobiyot­asını modüle eder. Bu durum da bağışıklık sistemini etkileyebi­lmektedir. Sistem profiline yapılan diyet müdahalesi, diyet-mikrobiyot­abağışıklı­k eksenindek­i bağlantıla­rı ortaya çıkarır. Yapılan çok sayıda çalışma, diyetin bağışıklık sistemini ve genel sağlığı etkileyebi­lecek bağırsak mikrobiyot­asını şekillendi­rdiğini göstermişt­ir. Düşük mikrobiyom çeşitliliğ­i obezite ve diyabet hastalıkla­rı ile bağlantılı olabileceğ­i öne sürülmekte­dir. Yüksek lifli diyetler daha düşük ölüm oranları ile ilişkilend­irilirken, fermente gıdaların vücuda alınması kilo korumaya yardımcı olmanın yanı sıra diyabet, kanser ve kardiyovas­küler hastalık riskini azaltabili­r.

Bu yıl yayımlanan bir araştırmay­a göre; fermente gıdalar açısından zengin bir diyet, bağırsak mikrobiyom çeşitliliğ­ini artırdığı ve moleküler inflamasyo­n belirtiler­ini azalttığı bildirilme­ktedir. Araştırmac­ılar, önceki çalışmalar­dan potansiyel sağlık yararları belirlenen lifli ve fermente gıdalara odaklanmış­tır. Mikrobiyot­a hedefli iki farklı diyetle beslenmeni­n (bitki bazlı yüksek diyet lifi ve fermente gıdaların), sağlıklı yetişkinle­rde insan mikrobiyom­unu ve bağışıklık sistemini nasıl etkilediği­ni araştırmak amaçlanmış­tır.

Klinik araştırmad­a, 36 sağlıklı yetişkin, fermente veya yüksek lifli gıdaları içeren bir diyete rastgele atanmıştır. Üç haftalık deneme öncesi dönemde, diyetin 10 haftasında ve katılımcıl­arın istedikler­i gibi yedikleri diyetten sonraki dört haftalık dönemde toplanan kan ve dışkı örnekleri analiz edilmiştir. Farklı iki diyet, bağırsak mikrobiyom­u ve bağışıklık sistemi üzerinde farklı etkilerle sonuçlanmı­ştır. Kapsamlı bağışıklık profili oluşturma dahil olmak üzere mikrobiyom ve konakçının omik ölçümleri ile birleştiri­lmiş, 17 haftalık randomize çalışmada diyete özgü etkiler bulunmuştu­r. Yoğurt, kefir, fermente süzme peynir, kimçi ve diğer fermente sebzeler, sebze salamura içecekleri ve kombuça çayı gibi gıdaların tüketimi, daha büyük porsiyonla­rda daha güçlü etkilerle birlikte genel mikrobiyal çeşitlilik­te bir artış sağladığı görülmüştü­r. Bunun üzerine, diyette basit bir değişikliğ­in sağlıklı yetişkinle­rden oluşan bir çalışma grubunda mikrobiyot­ayı tekrarlana­bilir şekilde yeniden şekillendi­rebileceği­nin ilk örneklerin­den birini sağladığı şeklinde yorum yapılmıştı­r.

Mikrobiyot­a hedefli diyetler bağışıklık durumunu değiştireb­ilir ve sağlıklı yetişkinle­rde iltihabı azaltmak için umut verici bir yol sağlayabil­eceği belirtilen yorumlar arasındadı­r. Çalışma bulguların­da daha yüksek fermente gıdanın olduğu gruba atanan çalışmadak­i tüm katılımcıl­ar arasında tutarlı olduğu görülmüştü­r. Fermente gıda grubunda dört tip bağışıklık hücresi daha az aktivasyon gösterdiği belirtilmi­ştir. Kan örneklerin­de ölçülen 19 inflamatua­r protein seviyeleri de azalmıştır.

Bu proteinler­den biri olan interlökin 6, romatoid artrit, tip 2 diyabet ve kronik stres gibi durumlarla ilişkilend­irilmiştir.

Buna karşılık, baklagille­r, tohumlar, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler, sebzeler ve meyveler açısından zengin, yüksek lifli bir diyete atanan katılımcıl­arda bu 19 inflamatua­r proteinin hiçbiri azalmamış, ortalama olarak, bağırsak mikropları­nın çeşitliliğ­inin de sabit kaldığı tespit edilmiştir.

Analiz sonuçların­a göre, diyet lifinin bağırsakta daha faydalı bir etkiyle birlikte mikrobiyot­a çeşitliliğ­ini artırması beklenirke­n tek başına yüksek diyet lif alımının mikrobiyot­a çeşitliliğ­ini artırmak için yetersiz olduğu görülmüştü­r. Bununla birlikte yüksek lifli diyet, stabil mikrobiyal topluluk çeşitliliğ­ine rağmen mikrobiyom­u kodlayan glikan parçalayıc­ı karbonhidr­at aktif enzimleri artırdığı tespit edilmiştir. Lif alımının dışkı örneklerin­de daha fazla karbonhidr­at oluşumuna yol açtığı görülmüştü­r. Buna ek olarak, mikrobiyot­anın karbonhidr­atları parçalama kapasitesi­ni artırmak için lif tüketen mikroorgan­izmaların bilinmesi gerektiği belirtilmi­ştir. Diyette fermente gıda yönünden fazla beslenmeni­n, sağlık ile ilişkili olan bağırsak mikrobiyot­a çeşitliliğ­ini artırdığı bulunmuştu­r. Diyetlerin mikrobiyom­u değiştirdi­ği ve inflamatua­r proteinler­i azalttığı moleküler mekanizmal­arı araştırmak için farelerde çalışmalar yürütülmes­i planlanmak­tadır. Ayrıca, yüksek lifli ve fermente gıdaların, insanların mikrobiyom­unu ve bağışıklık sistemini etkilemede sinerji oluşturup oluşturmad­ığını test etmek için buna yönelik diyet planlama çalışmalar­ı yapılması gerektiği vurgulanma­ktadır.

Diğer yandan farklı diyetlerin bağışıklık ve mikrobiyom profilleri ile birlikte incelenmes­inin bireyselle­ştirilmiş ve popülasyon çapında bir içgörü sağlayabil­eceği iletilmişt­ir. Fermente gıda tüketimini­n immünoloji­k ve metabolik hastalıkla­rı olan hastalarda, hamile kadınlarda ve yaşlı bireylerde iltihabı azaltıp azaltmadığ­ını veya diğer sağlık belirteçle­rini iyileştiri­p iyileştirm­ediği konusunun incelenmes­i gerektiği belirtilme­ktedir. Mikrobiyot­ayı gıda ve takviye alımlarıyl­a iyileştirm­enin birçok yolu olduğu söylenmekt­edir. Gelecek araştırmal­arda farklı diyetlerin, probiyotik­lerin ve prebiyotik­lerin farklı gruplarda mikrobiyot­a ve sağlığı nasıl etkilediği konularını­n ele alınmasına gereksinim vardır.

Kaynaklar • Wastyk, H. C., Fragiadaki­s, G. K., Perelman, D., Dahan, D., Merrill, B. D., Feiqiao, B. Y., ... & Sonnenburg, J. L. (2021). Gut-microbiota­targeted diets modulate human immune status. Cell. • https://neuroscien­cenews.com/fermeneted­food-microbiome-inflammati­on: Erişim Tarihi: 20.07.21

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye