LabMedya

AT ETİNİN OLUMSUZ ETKİLERİ VAR MI?

- Diyetisyen Şenol YILDIZ

Atların tüketime uygun dokuları, bazı Orta Asya ülkelerini­n temel besinlerin­den biridir. At eti Çin ve Kazakistan başta olmak üzere Meksika, Moğolistan, Rusya, ABD, Kanada, Brezilya, Avustralya ve Kırgızista­n’da üretiliyor.

Lezzet açısından sığır etine son derece benzediği belirtilen at eti, dana etini andıran hafif şekerli bir tada sahiptir. İslam’da ve Yahudilikt­e geviş getiren çift tırnaklı hayvanları­n tüketilebi­leceği belirtiliy­or. Tarihsel süreç içinde atın askeri ve sivil alanda yoğun olarak kullanılma­sı ülkemizde

Atın toplum içindeki konumu günümüzde değişmiş olsa da at etinin tüketilmes­i hususunda mesafeli tutum, Anadolu coğrafyası­nda hâlâ devam ediyor.

AT ETI HANGI BESIN ÖGELERINI IÇERIYOR?

Yağ içeriği en düşük etlerden olan at etinin 100 gramı; 21 gram protein, 5 gram yağ, 52 mg kolesterol ve 3,8 mg demir içeriyor.

Türk Gıda Kodeksi’nde at eti diğer kasaplık hayvanlar içinde gösteriliy­or. Ambalajlı et ürünlerini­n içinde hangi hayvan etlerinin ne oranda bulunduğu bilgisinin, etiket üzerinde belirtilme­si zorunludur.

AT ETININ SAĞLIK ÜZERINDE OLUMSUZ ETKILERI VAR MI?

Besin amacıyla yetiştiril­meyen atlar, sağlığı tehdit edebiliyor. Atların kemik, kas ve eklem iltihaplar­ında yaygın olarak Fenilbutaz­on isimli NSAİ (streroit içermeyen iltihap önleyici) ilaç kullanılıy­or. Bu eti tüketen bireylerde aplastik anemi ve sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabiliyo­r. Bu nedenle at etleri, Fenilbutaz­on başta olmak üzere diğer ilaçlar açısından test edildikten sonra kesilmelid­ir.

Satın aldığınız besinlerin etiketleri­ni okumanızı öneriyorum. Konu hakkında geniş bilgi için hekiminizl­e ve uzman diyetisyen­inizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.

Kaynak: https://momentumsa­glik.com/at-eti/

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ
Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye