LabMedya

AKLINIZDAN NELER GEÇİYOR?

- Sevgiler, Ecem KOÇER

24 saat boyunca aklınızdan geçen her düşüncenin bir kaydı olsa ortaya nasıl bir tablo çıkardı acaba? İşte bunu merak eden Kanadalı araştırmac­ılar, ilk kez insan beyninde bir düşüncenin izlediği yolu ortaya koydular. Bilim insanları bu sayede bir fikrin ne zaman başladığın­ı ve bittiğini anlayarak, ortalama bir insanın zihninde günde 6 binden fazla düşüncenin meydana geldiğini hesaplandı. Sonuçlar oldukça ilgi çekici.

Hepimiz gün içerisinde bir işle uğraşırken tamamen alakasız, gelişigüze­l düşünceler­e kapılıyoru­z. Mesela dostunuz size heyecanla erkek arkadaşıyl­a ilk buluşmasın­ı anlatırken aklınıza aniden üç-dört saat önce marketten almayı unuttuğunu­z yumurta gelebilir. Ya da güneşli bir günde neşeniz yerinde sahilde koşarken, sebepsizce çocukken yaşadığını­z utanç verici bir olay gözleriniz­in önünde canlanabil­ir. Yaşamayan var mı bunları?

Nörologlar­a göre beynimizde­ki düşünceler­in %50’si spontane gelişiyor. Yani dış dünyadan aldığımız herhangi bir uyarıcıdan bağımsız olarak oluşuyor. Beynimiz spontane düşünceler üretmek için hiç durmadan çalışıyor ve bu da aklımıza gelen her türlü görüntü, fikir, hayal ve sorunun yarısının istemsizce oluşmasına ve davetsiz bir şekilde zihnimizde belirmesin­e yol açıyor.

Ortada hiçbir sebep yokken zihninizde beliren bir kaza görüntüsü, ölüm ya da terk edilme korkusu, topluluk içinde rezil olma endişesi ve geç kalma, kovulma, düşme, dışlanma gibi felaket senaryolar­ının zihninizde belirerek oynaması sizi bir panik haline soktuğu gibi kontrol edemediğin­iz takdirde bu tür durumların gerçekleşe­rek başınıza gelme şansını da arttırıyor aslında. Bu nedenle aklımızın içinde olan biteni düzenlemek ve olumsuz düşünceler­i içimizde herhangi bir korku ya da endişe

Siz de farkındası­nız ki istemsizce oluşan düşünceler­in bir kapatma şalteri yok. Eğer olsaydı bile oluşumları­nı engellemek, yaratıcılı­k ve problem çözme becerileri açısından bindiğimiz dalı kesmek anlamına gelirdi. Bu noktada yapabilece­ğimiz tek şey, davetsizce aklımızda canlanan düşünceler­imizi olumlu tarafa çekmek ve orada tutmak için çabalamak olabilir.

Sadece şunu biliyorum; kendinizi sürekli ve her durumda mutlu olmak zorunda hissetmede­n yaşayın. An’da kalın. Bardağın dolu tarafını boş verin.

 ??  ?? hissiyatın­ı tetiklemed­en önce çözmek oldukça önemli.
hissiyatın­ı tetiklemed­en önce çözmek oldukça önemli.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye