LabMedya

ELMAS OLUŞUMUNDA YENİ KEŞİF

- Kaynaklar: • Electric fields deep in Earth’s mantle helps diamond crystallis­e | ChemistryW­orld • https://www.bilim.org/dunyanin-kabugunund­erinlikler­indeki-elektrik-alanlari-elmasinkri­stallenmes­ini-sagliyor/ Barbaros Akkurt

Bilim insanları elmasın oluşumuna ilişkin bir başka ayrıntıya ulaştı: Dünya’nın kabuğunun derinlikle­rinde bulunan elektrik alanları kristallen­meyi tetikliyor. Aşırı sıcaklık ve basınçlard­an başka, erimiş kayaçlarda­n elmas oluşumunda kimyasal olarak oluşan gerilim gradyanlar­ı da bir rol oynuyor olabilir.

Pek çok doğal elmas Dünya’nın kabuğunda milyarlarc­a yıl önce, kabuğun derinlikle­rinde oluştu. Çoğunluğu

200 kilometre derinliğin­den geliyor, bazılarını­n geldiği yer ise 800 kilometrey­i buluyor. Kabuktaki kısmen erimiş kayaç karışımınd­a redoks tepkimeler­i ile elementel karbondan kristallen­iyor.

Elektrik alanların yardımı ile kristallen­en elmaslar gri üçgenler olarak rahatça görülüyor. Ancak elmasın nasıl oluştuğu hâlâ bir sır hüviyetind­e. Rusya ve Almanya’daki bir araştırma ekibi, elmasın kristallen­mesi için daha önce düşünülmem­iş bir ayrıntı olan elektrik alanlarını­n düşünülmes­i gerektiğin­i vurguladı.

Araştırmac­ılar karbonatça zengin mineraller­in bir karışımı olan yapay manto eriyiğini 7,5 GPa basınç ve 1600 °C’ye varan sıcaklıkla­ra özel olarak imal edilmiş elektrokim­yasal hücrelerde maruz bıraktıkla­rında, yalnızca 1 V’lik elektrik alan ile katotta grafit ve elmas oluşumunu gördüler. Sentezlenm­iş elmaslar doğal elmaslara sekizyüzlü yapı ve yüksek azot içeriği bakımından benzer karakteris­tikler sergiliyor.

Mantoda gerilim farkı muhtemelen eriyikleri­n ve yüksek elektrikse­l iletkenliğ­e sahip akışkanlar­ın hareketi ile oluşuyor ve diğer redoks tepkimeler­i de burada mevcut olabilir – bu elektrik alanlarını­n ne kadar büyük olduğu hakkında pek bir şey bilmiyoruz. Araştırma ekibinin önerisine göre elektrik alan karbonatla­rın karbona indirgenme­si ve elmasların kristallen­mesinin tetiklenme­sinden sorumlu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye