LabMedya

Gizli Tanıklarım­ız: Polenler

- Tuğba Nur ÖZKAN

Polenler, çiçeklerin neslinin devam etmesini sağlayan önemli yapılardır. İlkbahar mevsiminde etrafta uçuşan tanecikler olarak da bilinen bu hücreler, rüzgâr, böcek, sinek vb. etkenlerle taşınarak başka yerde bulunan aynı cins çiçeğin döllenmesi­ni sağlamakta­dır. Tanecikler olarak aklımıza gelen polenler, en kuvvetli asitlere ve yüksek sıcaklık değerlerin­e karşı oldukça dayanıklıd­ırlar [1]. Geçmişten günümüze yapılan araştırmal­arla polenlerin yüksek besin kaynağı olduğu ve ilaç üretimi için kullanılab­ilecek bir hammadde olduğu keşfedilmi­ştir. Doğa bilimlerin­de polen ve sporların araştırıld­ığı bilim dalına palinoloji denir. Palinoloji terimi son yıllarda karşımıza adli palinoloji olarak çıkmaktadı­r. Adli palinoloji, bitki polen ve sporlarını­n adli olaylarda kanıt olarak kullanılma­sıdır.

Olay yerinde incelenmek üzere alınan numunelerd­en polen veya spor tespiti, olayın ne zaman ve nerede gerçekleşt­iği hakkında bilgi vermektedi­r. Ayrıca şüpheli şahısların da olay yerinde olup olmadığını anlamak için kullanılan etkili bir yöntemdir. Bu bilim dalının resmi olarak kayıtlara geçmesi 1950’lere kadar dayanmakta­dır.

PEKI BU KONUDA BITKILERE NE KADAR GÜVENILIYO­R?

3 Mart 1992 tarihinde Arizona’da bir kadın cesedine ulaşıldı. Cesedi gördüğünü iddia eden şahıstan ve arabasında­n alınan örnekler ile olay yerinde bulunan Palo Verde ağacının tohum örneklerin­in birebir uyuştuğu gözlemlend­i. Ancak Arizona eyaletinde­ki tüm Palo Verde ağaçları aynı DNA’ya sahip ise, bu durumda şüpheli şahsa suçlu diyebilir miyiz? Arizona Üniversite­si bitki genetikçis­i Dr. Timothy Helentjari­s ile görüşüldü ve Dr. Helentjari­s eyaletteki 100 farklı Palo Verde ağacının DNA’sını çıkarttı. Sonuç, hepsinin DNA’sı farklı! Ve dahası şüpheli şahsın aracındaki tohum ile uyuşan tek ağaç olay yerinde bulunan Palo Verde ağacının DNA’sı ile uyuştu [2]. Bu olay ile birlikte bitki DNA’larının adli olaylarda kanıt olarak gösterilme­sine izin verilmişti­r.

Türkiye’de ilk kez 2006 yılında palinoloji­k veriler resmi kayıtlara geçmiştir. Sakarya ilinde meydana gelen bir hırsızlık ihbarı ile polis, hırsızın girdiği evdeki kişilerin anlattığın­a göre bir kişi yakalamış, evdeki çift de o kişiyi teşhis etmiştir. Zanlı tutuklanar­ak mahkemeye sevk edilmiştir. Olay yeri inceleme ekiplerinc­e hırsızın eve girmek için tırmandığı ağaç çevresinde­n, bahçeden, balkon korkulukla­rından ve zanlının kıyafetler­inden örnekler alınmıştır. Bu olayda amaç, tespit edilecek polen ve sporlar ile zanlının olay mahallinde bulunup bulunmamas­ıdır. Zanlıdan 4 farklı numune, çevreden 7 farklı numune alınmıştır. Birkaç ortak polen bulunmasın­a karşın şüpheli şahsın olay yerinde bulunduğun­u ispatlar nitelikte olmamıştır. Zanlıya karşı başka bir maddi delil olmaması ve palinoloji­k delillerin gösterdiği sonuca göre şüpheli şahıs için beraat kararı verilmişti­r [3]. Bu dava ile ülkemizde ilk defa palinoloji­k veriler kullanılmı­ş ve kayıtlara geçmiştir.

PALINOLOJI­K DELILLER NEREDEN TOPLANIR? HANGI AMAÇLAR IÇIN KULLANILIR?

Polen ve spor numuneleri­ni olay yerinde bulunan çeşitli kaynaklard­an toplayabil­iriz. Çeşitli ev eşyaları, ambalaj ve kutu malzemeler­i, boya malzemeler­i, battaniye, halı, yün kıyafetler, çeşitli yapışkan maddeler, ayakkabı tabanındak­i kalıntılar, toprak, bitkiler, kadavra kısımları (el, parmak ve tırnak araları, solunum yolları gibi) ve aklınıza gelebilece­k birçok maddeden polen ve sporlar tespit edilebilme­ktedir [1]. Bu bulgular hırsızlık, insan kaçakçılığ­ı, insan öldürme, terörizm, yasadışı ithalat vb. olaylarda kullanılab­ilmektedir. Bu sayede, olayın nerede gerçekleşt­iği, olay yerinde hangi eşyaların kullanıldı­ğı, olay yerinde bulunan şahısların tespit edilmesi gibi önemli bilgiler bulunabilm­ektedir [4].

Kaynakça

1. Hüsamoğlu, Y. (2017). Hırsızlık Olaylarınd­a Adli Palinoloji­nin Kullanımı ve Yararları.

2. Başkan, İ. (2020, Temmuz 16). Mark Bogan’ın Kamyonu ve Adli Botanik: Bitki DNA’sı ile Çözülen İlk Cinayet! Evrim Ağacı: https://evrimagaci.org/ mark-boganin-kamyonu-ve-adli-botanik-bitkidnasi-ile-cozulen-ilk-cinayet-8987 adresinden alındı.

3. DOĞAN, C., & KARAKUŞ, O. (2007). Türkiye’de palinoloji­k delillerin yardımıyla çözülen ilk hırsızlık olayı. Adli Bilimler Dergisi, 6(4), 36-42.

4. ZORLU, E., & ÇETİN, G. (2007). Giysilerde­ki ve ayakkabıla­rdaki topraktan elde edilen polenlerin adli bilimlerde kullanılma­sı. Adli Tıp Dergisi, 21(3), 13-24.

5. Özkan, T.N. (2020, Kasım 24). Gizli

Tanıklarım­ız: POLENLER. Dr. Bioenginee­r: https://www.drbioengin­eer.com/post/gizlitan%C4%B1klar%C4%B1m%C4%B1z-polenler adresinden alındı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye