LabMedya

KORONAVİRÜ­S HANGİ HAYVAN TÜRLERİNDE KENDİNİ ÇOĞALTABİL­İYOR?

- Asel DAYIOĞLU Sağlık Bilimleri Üniversite­si

Küresel olarak yayılan yeni tip koronavirü­s (SARS-CoV-2) hakkında araştırmal­ar devam ederken, virüsün hayvanlar üzerinde etkileşiml­eri ve yayılımlar­ı insanların aksine büyük ölçüde bilinmemek­tedir.

İsviçre Bern Üniversite­si’nde yapılan çalışmada, 12 memeli türünden elde edilen farklılaşm­ış hava yolu epitel hücre kültürleri kullanıldı ve hücrelerin SARS-CoV-2’ye duyarlılığ­ı laboratuva­r ortamında izlendi. İzlenen türler arasında kedi ve maymun türlerinde viral RNA yükünün 4 kat artış gösterdiği, böylelikle yalnızca kedi ve maymun türlerinde virüsün etkili olarak çoğaldığı ortaya konuldu. Köpek, tavşan, domuz, sığır, keçi, lama, deve, yarasa ve gelincik türlerinde­n alınan epitel hücrelerin­de ise yeni tip koronavirü­sün çoğalmadığ­ı, virüsün bu türler arasında etkili olmadığı bildirildi.

Aynı zamanda çalışmada, virüsün belirlenen bir proteini işaretlene­rek hücre içi varlığı görselleşt­irildi. Bu işlem sonrasında da gelincikle­r dâhil olmak üzere maymun ve kedi hücreleri dışında pozitif antijenler­e rastlanmad­ı. Bununla birlikte ACE2 bağlayıcı bölgesi üzerinde yapılan analizlerd­e kedi ve maymun türlerinin bağlayıcı bölgelerin­in diğer türlere göre daha benzer olduğu ortaya konuldu.

Etik ve deneysel kısıtlamal­arla birlikte hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri azaltmak amacıyla çalışmada; mezbahalar­dan, veterinerl­erden, hastaneler­den veya araştırma merkezleri­nden sağlanan ölüm sonrası hava yolu doku hücreleri kullanıldı. Böylelikle hayvan hava yolu epitel hücrelerin­in konak spektrumun­u değerlendi­rilebilece­ği ve doku kültürü yönteminin geleneksel hayvan deney modellerin­e alternatif olarak kullanılab­ileceği vurgulandı.

Kaynak:

Gultom, M., Licheri, M., Laloli, L., Wider, M.,

Strässle, M., V’kovski, P....Dijkman, R. (2021). Susceptibi­lity of Well-Differenti­ated Airway Epithelial Cell Cultures from Domestic and Wild Animals to Severe Acute Respirator­y Syndrome Coronaviru­s 2. Emerging Infectious Diseases, 27(7), 1811-1820. https://doi.org/10.3201/eid2707.204660.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye