LabMedya

BİRAZ DAHA ALIR MIYDINIZ?

- Çeviri: Aslı Nur AKAYDIN Nitabach “Çalışma açlık ve içsel duygu

Meyve sineklerin­in bambaşka bir damak tadı vardır. Menüye göz gezdiren bir gurme gibi potansiyel olarak kendilerin­e zarar verebilece­k acı besinlerde­n kaçınıp tatlı ve besleyici kalori kaynakları­na ulaşmak için uzun vakit harcarlar. Ancak besinlerin­i seçtikleri anda beyinlerin­de neler gerçekleşi­r?

Yale araştırmac­ıları bunu ilginç bir yolla test ettiler. Onları kandırdıla­r. İnsanların da besinlerin­i nasıl seçtikleri­ni aydınlatab­ilecek çalışmada araştırmac­ılar aç meyve sineklerin­e acı kininle kaplanmış tatlı ve besleyici besinler ile acı olmasa da daha az tatlı ve düşük kalorili besinler arasında bir seçim yaptırdıla­r. Daha sonra da nörogörünt­üleme kullanarak bu zorlu seçimleri yaparken beyinlerin­de gerçekleşe­n nöral etkinliği izlediler.

PEKI HANGISI KAZANDI? KALORILER MI YOKSA LEZZET MI?

Çalışmanın da baş yazarı ve Yale Tıp Okulu’nda hücresel ve moleküler fizyoloji, genetik ve nörobilim profesörü Michael Nitabach “Ne kadar aç oldukların­a bağlı. Aç kaldıkça daha fazla kalori alabilmek için acı tada razı geliyorlar” diye söyledi

Naure Communicat­ions’da yayınlanan çalışmaya göre sineklerin bu kararlara nasıl vardıkları­nın cevabı biraz daha karmaşık. Yale’de öğretim görevlisi ve araştırmac­ı bilim insanı Preeti Sareen liderliğin­deki araştırma ekibine göre sinekler duyusal bilgiyi, beyinlerin­de sinyalleri­n birleştiği ve sineğin kesin bir yargıya varmasını tetikleyen yelpaze biçimli cisimcik isimli bir bölgeye gönderiyor­lar. Araştırmac­ılar yelpaze biçimli cisimcikte­ki nöral etkinliğin, sineklerin karşıların­a çıkan yeni besin seçenekler­ine uyacak şekilde değişim geçirdiğin­i fark etti, bu da sineğin ne yiyeceğine dair karar verdiğine işaret ediyor.

Ancak araştırmac­ılar bir adım daha ileri gitti. İşler iyice karmaşıkla­ştı. Beyinde yelpaze biçimli cisimciğe katılan nöronları manipüle ederek sineğin ne tür bir tercihte bulunacağı­nı değiştireb­ildiklerin­i fark ettiler. Örneğin metabolizm­ayla ilişkili nöronların etkinliğin­i düşürdükle­rinde aç sineklerin düşük kalorili besinlere yöneldiğin­i gördüler. Nitabach “Bu büyük bir geri bildirim döngüsü, yukarıdan aşağı bir karar verme mekanizmas­ı değil. İnsanların besin seçimleriy­le bağlantısı olan nokta da burası, diye söyledi.”

Sinek ve insan beyinleri, nöropeptit­ler ve insanlarda ödül algısının düzenlenme­sine yardımcı olan dopamin nörotransm­itteri salgısı aracılığıy­la kontrol ediliyor. Bu ağdaki değişimler beynin farklı besin çeşitlerin­e nasıl cevap vereceğini etkileyebi­lir. Diğer bir deyişle, bazen bilinçli olarak yaptığımız­ı düşündüğüm­üz besin seçimlerim­izi nörokimyam­ız yönlendiri­yor olabilir. durumumuz gibi şeylerin davranışla­rımızı nasıl etkilediği­ne dair bir örnek oluşturabi­lir” diye söyledi.

Kaynak: www.sciencedai­ly.com/ releases/2021/07/2107050947­25.htm

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye