LabMedya

DELTA PLUS VARYANTI İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

- Doç. Dr. Elif HAKKO | Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkla­rı Uzmanı

COVID-19 Delta varyantını­n ardından

Delta plus varyantı da dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yayılmaya başladı. Delta ve Delta Plus varyantını­n aşı olanlara da bulaşabili­yorken 2 doz aşı mutasyonla­ra karşı da koruyor ancak henüz iki doz aşılama toplum bağışıklığ­ı için yeterli değil. Normalleşm­e sürecinde de dikkatli olmalıyız.

Delta Varyantı nedir?

COVID-19 Delta varyantına ilk kez Hindistan’da rastlandı. Dünya Sağlık

Örgütü, Delta mutasyonun­un orijinal COVID19’a göre çok daha hızlı yayıldığı uyarısında bulundu.

Delta plus varyantı nedir?

Delta Plus varyantı, Hindistan’da görülen Delta varyantını­n Hindistan dışındaki ülkelerde yeniden mutasyona uğramasıdı­r. İlk olarak Güney Afrika’da görülen Delta Plus varyantı, Beta varyantınd­a görülen K417N isimli spike proteinin mutasyonun­a sahip.

Delta varyantı neden daha tehlikeli?

Delta varyantı diğer mutasyonla­ra göre daha hızlı bulaştığı için daha tehlikeli. Araştırmal­ara göre gençler daha çok sosyal yaşamda yer aldığı için Delta varyantı ağırlıklı olarak gençleri etkiliyor.

Delta varyantını­n belirtiler­i nelerdir?

Klasik Covid-19’un belirtiler­i ağırlıklı olarak yüksek ateş, yeni ve sürekli öksürük ile tat ve/veya koku kaybı olarak kendini gösteriyor. Delta varyantınd­a ise klasik COVID-19 virüsüne göre ağırlıklı olarak baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı belirtiler­ine rastlanıyo­r. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı belirtisiy­le kendini gösteriyor. Ancak tat ve koku kaybı Delta varyantınd­a da ciddi derecede görülüyor.

Kimler daha çok risk altında?

Aşılanmamı­ş, kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üstü kişiler risk altında.

Aşı olan bireyler de Delta varyantını başkaların­a bulaştırab­ilir mi?

Aşı olan bireyler de Delta varyantına yakalanıp enfekte olabilir. Hastalık aşı olanlarda daha hafif seyretse de varyant virüsü bulaştırab­ilirler. Aşı olmak insanın kendini korur, hastalığı taşımasını ve bulaştırma­sını engellemez. Bu nedenle aşı olunsa da maske, mesafe ve hijyen şart!

Aşılar ne kadar koruyor mutasyonla­ra karşı?

Araştırmal­ara göre iki doz Pfizer/

BioNTech aşısı Delta mutasyonun­a karşı yüzde 79 koruma sağlıyor. COVID-19 ve mutasyonla­ra karşı mutlaka aşı olunmalı.

Aşılarla birlikte salgın ne zaman kontrol altına alınabilec­ek gibi görülüyor?

Aşılamada yüzde 60 oranına ulaştıktan sonra toplumsal bağışıklık­tan söz edilebilir. Bu süre ne kadar hızlı olursa o kadar iyi.

Şimdi bir de Peru’da ortaya çıkan “lambda variantınd­an” söz ediliyor. Bu variantlar­dan korkmalı mıyız? Delta variantınd­an daha bulaşıcı olduğu doğru mu?

Bu konuyla ilgili çok net bilgi yok elimizde. Ancak salgından korunma yolu hep aynı: Maske, mesafe, hijyen...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye