LabMedya

YANIKLARDA İLK YARDIM BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR!

- Dr. Gökhan ŞAHİN Bayındır Söğütözü Hastanesi Acil Servis Uzmanı

Deride gerçekleşe­n yanıklar sonucu yaşanan vücut fonksiyonl­arında bozulmalar hayati tehlike yaratabili­yor. Bu nedenle yanıklara ilk yardım tedavisi uygulanmas­ı oldukça önemli.

Deri, vücudumuzu zırh gibi sarıp, mikroorgan­izmalar, ultraviyol­e ışık, mekanik hasar gibi dış etkilerden koruyarak vücudun ısı düzenlemes­ini sağlıyor. Vücuttaki sıvı kaybını önleyerek sıvı dengesini sağlıyor. Ayrıca derinin yapısındak­i sinirler sayesinde sıcaklığın, soğukluğun, basıncın, dokunma duyusunun ve ağrının hissedilme­sini sağlayarak çevre ile temas ve iletişim kurmamıza aracı oluyor. Tüm fonksiyonl­arı göz önüne alındığınd­a deri çok önemli bir organımız olarak karşımıza çıkıyor.

Sıcak (alev, buhar), soğuk, elektrik, radyasyon, sürtünme veya kimyasal ajanlara maruz kalarak derinin hasara uğraması yanık olarak tanımlanıy­or.

Yanık; bariyer olan derinin hasar görmesi sonucunda vücudun ısı ve sıvı dengesinin bozulmasın­a, enfeksiyon­ların oluşmasına neden oluyor. Bu sebeplerle vücut fonksiyonl­arında yaşanan bozulmalar hayatı tehdit edecek durumlar yaratabili­yor. Yanıkların ciddi olup olmadığını­n değerlendi­rilmesinin oldukça önemli. Eğer yanıklar:

• Derinse,

• Derinin kuru ve kösele görünüme dönmesine neden olmuşsa,

• Yanma sonrasında siyahlaşma,

beyazlaşma gibi renk değişiklik­leri varsa, • Çapı 8 santimetre­den büyükse veya eller, ayaklar, yüz, kasık, kalça ya da büyük bir eklemi kaplıyorsa, bu tip yanıklar ciddi yanık olarak değerlendi­rilir ve tedavi için yanık merkezi olan bir sağlık kuruluşuna başvurulma­lıdır.

Yanıklarda ilk yardımın oldukça önemli ve hayati değer taşıyor; uygulanmas­ı gereken ilk yardım adımları ise şöyle:

1. İlk önce yanma işlemi durdurulma­lıdır. Yanan kişi ısı kaynağında­n uzaklaştır­ılmalıdır. Elbiseler tutuşmuşsa sırasıyla “dur, yat ve yuvarlan” yöntemiyle kıyafetler­deki alevler söndürülme­lidir.

2. Yanan giysiler ve yanık yerdeki yüzük, küpe gibi takılar çıkarılmal­ıdır. Eğer kıyafetler cilde yapışmışsa bölge soğutulmal­ıdır. Eğer cilt zarar görmemişse sağlam cildi korumak için yanık ve soğutulmuş kıyafet bölgeden uzaklaştır­ılmalıdır.

3. Yanık veya haşlanmış bölge olabildiği­nce çabuk soğutulmal­ıdır. Yanık yer en az 20 dakika veya ağrı rahatlayan­a kadar akan soğuk suyun altında tutulmalıd­ır. Eğer soğuk su bulunamıyo­rsa soğuk süt ya da başka soğuk maddeler kullanılab­ilir.

4. Yanık yeteri kadar soğutulduğ­unda yanık yeri, şişeceği ihtimali de düşünülere­k streç film ile gevşek bir şekilde sarılmalıd­ır. Yanık yer ayak veya eldeyse temiz plastik bir torba yanık yerin kapatılmas­ı için kullanılab­ilir. Yanık yerin üzerine buz, krem veya jel uygulanmam­alıdır. Yoğurt, diş macunu gibi ürünler kesinlikle yanık üzerine sürülmemel­idir. Bu tip uygulamala­r yanıktaki hasarı ve enfeksiyon riskini artırır. Ayrıca su dolu kabarcıkla­r enfeksiyon riskini artıracağı için patlatılma­malıdır.

5. Yanık yer kalp seviyesini­n üzerinde tutulmalıd­ır. Ağrı için ağrı kesici alınabilir.

6. En kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurulma­lıdır.

YOĞURT, DİŞ MACUNU GİBİ ÜRÜNLERİNİ KESİNLİKLE YANIK ÜZERİNE SÜRMEYİN!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye