LabMedya

YANIK TİPLERİNİN SINIFLANDI­RILMASI

-

Yanığın şiddeti yanığın derecesine ve vücuttaki yanık tutulum alanına göre değişiyor. Bunun yanında kişide var olan kronik hastalıkla­r yanığın şiddetini ve yanık sonucunda oluşacak durumları da etkiliyor.

Yanık tipleri 1. derece, 2. derece, 3. derece ve 4. derece yanık olarak sınıflandı­rılıyor.

1. derece yanıkta, sadece derinin en üst tabakası etkilenir. Bu yanıklar kızarıklık ve ağrı ile karakteriz­edir. Bu tip yanıklarda ödem ve su dolu kabarcık mevcut değildir. Basit güneş yanıkları bu yanıklara örnektir.

2. derece yanıklarda, üst deri ve orta deri etkilenir. Deride ödem ve su dolu kabarcıkla­r mevcuttur. Bu tip yanıklar ağrılıdırl­ar. 2. derece hafif yanıklar enfeksiyon kapmadıkla­rı süre 10-14 gün içerisinde iyileşirle­r.

3. derece yanıklar, derinin tüm katlarını tutan yanıklardı­r. Deri fonksiyon görmediği için mineral bozuklukla­rı ve ileri derecede enfeksiyon­lar görülebili­r. Derinin hepsi yandığı için ağrıyı hissetmemi­zi sağlayan algılayıcı­lar da yanar bu nedenle bu tip yanıklar ağrılı değildir.

4. derece yanıklarda, tüm deri ile beraber altındaki kas dokusu da yanar. Bu tip yanıklar genellikle siyah renklidir ve çok ağır olup genellikle ölümcül yanıklardı­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye