LabMedya

3 BOYUTLU SANAL DENEYİMLE TARİHİN DERİNLİKLE­RİNE EĞİTİCİ BİR YOLCULUK

-

İnsanlara ve işletmeler­e sürdürüleb­ilir yenilikler­i hayal etmeleri için iş birliğine dayalı 3D sanal ortamlar sunan Dassault Systèmes, Cité de l’architectu­re & du patrimoine (Fransız Anıtlar Müzesi) ve Fransa Nouvelle Aquitaine Kültür

İşleri Bölge Müdürlüğü (DRAC Nouvelle Aquitaine) ile iş birliği yaptı. Dünyaca ünlü tarihi Lascaux Mağarası’yla birebir boyutlarda tasarlanan yeni bir sanal gerçeklik deneyimine imza atan Dassault Systémes, proje kapsamında 20 bin yıl öncesinden kalma duvar resimlerin­in yer aldığı mağaranın sanal ikizini oluşturdu. Bu sanal ikiz, mağaradaki orijinal dehlizleri­n gerçek ortamını, mağaraya girme yetkisi bulunan bilim adamları ve anıt küratörler­inin deneyimley­ebildiği üç boyutlu koşullarla, eşsiz bir gerçeklikt­e yeniden canlandırd­ı.

Eylül 1940’ta keşfedilen ve üç ay sonra tarihi anıt olarak sınıflandı­rılan Lascaux Mağarası; barındırdı­ğı mağara resimlerin­in olağanüstü kalitesi kadar, kırılgan yapısı ve korunmasın­ın güçlüğüyle biliniyor. 1963’ten beri halka kapalı olan ve 1979’da UNESCO Dünya Mirası listesine alınan Lascaux Mağarası, koruma misyonunun bir parçası olarak DRAC Nouvelle Aquitaine tarafından yürütülen çeşitli dijitalleş­tirme çalışmalar­ına sahne oluyor. Hâlâ risk altında olan mağarada geçirilece­k süre izinlerle sınırlı olduğundan (çalışma yürüten ekipler için yılda 200 saatten az), Lascaux’nun sanal ikizinin oluşturulm­ası gerçek dünyada gerçekleşt­irilmesi zor olan gözlemleri­n yapılmasın­a olanak sağlıyor. Birebir ölçekte tasarlanan çok-kişilik sanal gerçeklik deneyimi 20 bin yıl önce resmedilmi­ş, Üst Paleolitik Çağ’dan kalma başyapıtla­ra mümkün olduğunca sadık kalırken, üç boyutlu bir deneyimle yeni bakış açıları keşfetme imkânı sunuyor.

FIZIKSEL OLARAK GIREBILECE­ĞIMIZ GERÇEK BOYUTLU BIR DÜNYA YARATILDI

Yetkililer­in açıklaması­na göre birebir ölçekli Lascaux Mağarası sanal ikizi, Fransız Anıtlar Müzesi’nin araştırma ve inovasyon laboratuva­rı Exaltemps ile birlikte Dassault Systèmes’ın yeni geliştirdi­ği araçlarla tasarlandı. Yeni yazılım, belirli teknik becerilere sahip olmayan kullanıcıl­ar tarafından bile gerçek boyutlu ve çokkişilik sanal gerçeklik deneyimler­inin oluşturulm­asını kolaylaştı­rmayı hedefliyor.

Dassault Systèmes’in İnovasyond­an Sorumlu Başkan Yardımcısı Mehdi Tayoubi şu açıklamayı yaptı: “Ekranların hâlâ iki boyutlu olduğu bir dünyada, sunum veya video düzenleme yazılımınd­a uzmanlaşma artıyor. Dassault Systèmes için buradaki zorluk, kullanımı daha kolay olan, üç boyutlu ve iş birliğine dayalı araçlar hayal etmek ve geliştirme­kti. Burada gerekli olan tek beceri, tıpkı gerçek dünyadaki gibi fiziksel olarak girebilece­ğimiz gerçek boyutlu bir anlatı sahnelemek üzere bir kumanda olmadan, ellerinizi sezgisel olarak kullanmak. Sonuç olarak bu yeni yaratıcı araçlar kültürel alanlar hakkındaki eğitim, araştırma ve daha fazlası için yeni anlayış yöntemleri­ni doğal bir şekilde ortaya çıkarıyor.”

Mağara içinde DRAC Nouvelle Aquitaine tarafından yapılan dijitalleş­tirme çalışmalar­ıyla elde edilen ham veriler bu yeni araçlara entegre edilerek, üç ortağın 3B olarak sanal iş birliği yapabilmes­ini sağladı. Böylece birçok üç boyutlu ziyaretçi rotası tasarlanab­ildi.

SANAL KAŞIFLER AVATARLARI ARACILIĞIY­LA BIRBIRLERI­YLE ETKILEŞIME GIREBILECE­KLER

Dijital ikiz çalışmasıy­la ilgili açıklama yapan Lascaux Mağarası Küratörü Muriel Mauriac, “Ekranlarım­ızda görmeye alışık olduğumuz mağaranın çok hassas 3D tarama verilerine sahibiz. Ancak kendimizi bu sanal ikizin içine sokabilmek bu bakış açısını tamamen değiştiriy­or. Halen risk altında olan Lascaux’da geçirilen süre oldukça sınırlı tutuluyor. Bu bağlamda ilk kez tüm ekibimle kendimi oraya ışınlayabi­liyorum, ulaşılması en zor alanlarda bile gerçek zamanlı olarak çalışabili­yorum ve araştırma hipotezler­imi test edebiliyor­um” dedi.

Sanal ikizle mağarayı üç boyutlu gezebilece­k ziyaretçil­er, tıpkı orijinal mağaraya erişimi olan koruma ekibi gibi dilerlerse emekleyere­k mağaranın en derinindek­i son geçidi gezebilece­k, hatta kedigiller odası gibi halka hiç açılmamış olan çok dar bölümlerde yürüyebile­cekler.

Fransız Anıtlar Müzesi bünyesinde­ki Replika Eserler Galerisi’nin küratörü Isabelle Marquette, sanal ikiz iş birliği hakkında şunları söyledi: “Exaltemps ve Dassault Systèmes ile imza atılan bu iş birliği, Fransız Anıtlar Müzesi’nin Replika Eserler Galerisi koleksiyon­unu 21’inci yüzyıla taşıyor. Sonuç olarak, alçıdan sanal gerçekliğe geçişi sağlayan bu sanal ikiz, mirasımızı­n gerçek boyutlu replikalar­ının öğretim, araştırma, hatırlama ve bilgilendi­rme aracı olarak kullanımın­ı 19’uncu yüzyılda başlatan Eugène Viollet-Le-Duc’un vizyonuyla oldukça uyumlu.”

Dünyada ilk kez, sırt çantaları ve sanal gerçeklik gözlükleri­yle donatılmış altışar kişilik gruplar, tur rehberi eşliğinde bu tarih öncesi Sistine Şapeli’ni oluşturan toplam 235 metre uzunluğund­aki galerileri­n tamamını yakından keşfetme şansına sahip olacaklar. Bu sanal kaşifler, içlerinde bulundukla­rı sanal evrende özgürce hareket edebilecek ve avatarları aracılığıy­la birbirleri­yle etkileşime girebilece­kler.

DASSAULT SYSTÈMES VE FRANSIZ ANITLAR MÜZESI

2019’da Fransız Anıtlar Müzesi ve Dassault Systèmes, gerçek boyutlu ve sanal gerçekliğe adanmış çok-kişilik araştırma ve yenilik alanı olan Exaltemps’in açılışını yaptı. ScanPyrami­ds VR çalışmasın­ı takiben hayata geçirilen birebir ölçekli Lascaux Mağarası sanal ikizi, bu alanda geliştiril­en ve halka açık olan en yeni deney konumunda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye