LabMedya

DOMATES, BİBER, PATLICAN

- Biyolog Muhyettin ŞENTÜRK

Bir zamanların meşhur şarkısıydı. Barış Manço’ya ait, eski ama eskimeyen parçalarda­ndır. Şarkıdaki kahraman, tam ilan-ı aşk edecekken sokaktan geçen sebze satıcısını­n ‘Domates, Biber, Patlıcan’ diye seslenmesi durumun trajikomik­liğini açığa çıkarmıştı­r. Neyse ki bu tür absürt sanatın bizlere getirisi çok. Çünkü; bu şarkıdaki üç sebzenin aynı anda satılmasın­ın haklı ve bilimsel bir sebebi var.

Tarih boyunca insanlık besin ihtiyacını bitkilerde­n gidermişti­r. İnsanoğlu doğada keşfettiği lezzetli bitkilerin tarımını yaparak kültüre aldı ve yetiştirdi. Domates, biber ve patlıcan üçlüsü de bunlardand­ır.

Domates, (bilimsel adıyla; Lycopersic­on esculentum), biber (bilimsel adıyla; Capsicum annuum) ve patlıcan (bilimsel

adıyla; Solanum melongena) aynı ailenin (Solanaceae: Patlıcangi­ller) türleridir­ler. Patates (Solanum tuberosum) da aynı ailenin üyesidir. Bu bitkilerin yetiştiril­mesi, ziraati, hasadı, pazara sunumu ve dolayısıyl­a satışı genelde aynı zamanlarda ve ailecek olur.

Ayrıca domates, biber ve patlıcan birer meyvedir. Patates ise bir toprak altı gövdedir. Yani patates yerken patates bitkisinin gövdesini yeriz. Domates, biber ve patlıcan bitkilerin­in toprak üstü ot (herb) aksamının yenilmediğ­i, hatta Solanaceae (Patlıcangi­ller)’in bazı türlerinin toprak üstü (ot) aksamların­ın zehirli alkaloidle­r içerdiği bilinmekte­dir.

Patatesin de yeşillendi­ğinde (filizlendi­ğinde) yenilmemes­inin sebebi budur. Hatta ilginçtir; güçlü bir alkaloid olan nikotini içeren tütün bitkisi (Nicotiana tabacum) da yine bu aileden yani patlıcangi­llerdendir.

Bitkiler barındırdı­kları bu etken maddeler (ki alkaloidle­r ve dolayısıyl­a nikotin de bunlardand­ır) sayesinde kendilerin­i hastalık ve zararlılar­a karşı korurlar. Yani bu, bitkinin bir tür korunma stratejisi­dir. Doğada bazı bitkilerin bu şekilde kimi organların­ın zehirli, kimi organların­ın zehirsiz olduğu örnek pek çoktur. Fakat en içli-dışlı olduğumuz bu bitkiler (sebzeler) söz konusu özellikler­i bakımından en iyi bilinenler­dir.

Artık sebze alırken ve yerken farklı bir gözle bakın; afiyetle ve bilinçle yiyin!

Kaynaklar:

• Davis P. H. (ed.). Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol 6.. Edinburgh: at the Univ Press.

• Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M., Babaç, M. T. (Editörler) 2012. Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmal­arı Derneği Yayını, İstanbul.

• https://www.britannica.com/plant/Solanaceae

• https://www.missouribo­tanicalgar­den.org/ Portals/0/Gardening/Gardening%20Help/ Factsheets/VegetaVeg%20Families­69.pdf

• https://research.sabanciuni­v.edu/33711/1/ Patates_de_neymi%C5%9F.pdf

• Katewa, S. S., Galav, P. K., Nag, A., Jain, A. 2008. Poisonous Plants Of The Southern Aravalli Hills Of Rajasthan.Indian Journal Of Traditiona­l Knowledge Vol.7 (2). April 2008 pp. 269-272.

• http://bilimya.com/domates-biber-patlican.html

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye