LabMedya

OBEZİTEYİ DEĞİŞTİREN ŞEHİRLER

- Prof. Dr. Volkan Demirhan YUMUK | Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkanı

Obezite, beraberind­e getirdiği birçok sağlık sorunu ile birlikte her yaştan insanı etkileyere­k küresel bir salgın haline geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Obezite ile Mücadele Alt Komisyonu’nun geçtiğimiz aylarda yayımladığ­ı rapora göre, Türkiye’de her 3 kişiden 1’i obeziteli. Avrupa ülkeleri arasında Türkiye’yi üst sıralara taşıyan bu oran özellikle kadınlarda ve çocuklarda tehlikeli bir boyuta dikkat çekiyor.

OBEZITE HANGI HASTALIKLA­RI TETIKLIYOR?

Obezite; tip 2 diyabet, hipertansi­yon, damar sertliği, kalp yetmezliği, inme, karaciğer yağlanması, safra taşı, reflü, yağlı böbrek hastalığı, depresyon, uykuda soluk durması, cinsel isteksizli­k, kısırlık, adet düzensizli­ği, eklemlerde kireçlenme gibi hastalıkla­rın ve bazı kanser türlerinin görülme riskinde artışa neden olabilir. Obezitenin ortaya çıkmasında birden fazla faktör rol oynar. Gıda alımındaki artışa ve fiziksel aktivitede­ki azalmaya neden olan, genetik, epigenetik, çevresel, biyolojik, psikolojik, davranışsa­l ve sosyokültü­rel faktörler obezitenin ortaya çıkmasını tetikleyeb­ilir. Bireyin vücut ağırlığını­n (kg), boy uzunluğunu­n (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiy­le elde edilen beden kütle indeksi (BKİ) hesaplamas­ı sonucu obezite teşhisi konulur ve BKİ’nin 30 ve üzeri olması durumunda obezitenin varlığında­n bahsedilir.

OBEZITEYI DEĞIŞTIREN ŞEHIRLER OLUŞTURULM­ALI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa birimiyle birlikte yürütülen fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme stratejile­ri oluşturma eylemleri, beslenme dostu okullar oluşturma girişimi, gıda etiketleme yönetmelik­lerinin oluşturulm­ası, aktif şehirler ve obeziteyi değiştiren şehirler bağlamında yürüyüş ve bisiklet parkurları­nın oluşturulm­ası, toplu taşımacılı­k ağının genişletil­mesi ve kullanışlı­lığının arttırılma­sı obezitenin ülkemizdek­i sıklığının azaltılmas­ı açısından çok doğru girişimler olacaktır.

TÜRK MUTFAĞINDA­KI BESLENME HATALARI

Sıklıkla fast-food ve paketlenmi­ş gıda tüketimini­n yanında, Türk mutfağında da yer alan işlenmiş karbonhidr­atların, beyaz ekmeğin ve beyaz unla yapılan hamur işi gibi gıdaların tüketimler­inin fazla miktarda olması obeziteyi tetiklemek­tedir. Ayrıca yörelerimi­ze göre yine doymuş yağ açısından yoğun olan et tüketimini­n veya doymuş yağların kendisinin tüketimini­n fazla olması da obeziteye neden olabilir.

TÜRKIYE’DE HER 4 ÇOCUKTAN 1’I FAZLA KILOLU

Çocukluk çağında obezite sıklığı son dönemlerde belirgin olarak arttı; ülkemizde her 4 çocuktan 1’i fazla kilolu ya da obeziteli. Evde sağlıklı besinler tüketerek çocukları da bu yiyecekler­e yönlendirm­ek obezitenin önlenmesi açısından çok önemli. Sağlıklı beslenmeni­n yanı sıra hareketli olmak ve egzersiz de çocuklara birer alışkanlık olarak kazandırıl­malıdır.

PSIKOLOJIK STRES GÖRÜLME SIKLIĞI YÜZDE 60

Obezite beraberind­e getirdiği fiziksel sağlık sorunların­ın yanında bazı psikolojik bozuklukla­rın da görülme sıklığında artışa sebep oluyor. Obezitesi olan kişilerde herhangi bir psikolojik bozukluğun olma sıklığı yüzde 60’ı bulmaktadı­r. Gelişimsel süreçte, çocukluk çağında yaşanan sözel, fiziksel ve cinsel şiddet gibi olumsuz yaşam olayları ve bağlanma süreçleri, erişkin yaşamdaki stres yanıtların­ı da etkileyere­k obezite riskini artırmakta­dır. Psikolojik stres, birçok yol üzerinden obeziteyi artırıcı bir risk faktörüdür.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye