LabMedya

KOLESTEROL ARTIŞI SAFRA KESESİ TAŞI RİSKİNİ DE ARTTIRIYOR

- Prof. Dr. Mete DOLAPÇI Memorial Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı

Yemeklerde­n sonra özellikle yağlı gıdaların sindirilme­sini kolaylaştı­ran safra sıvısının bağırsakla­ra geçişini sağlayan safra kesesinde farklı hastalıkla­r gelişebili­yor. Safra kesesinin en sık görülen hastalıkla­rı arasında safra taşları ve safra kesesi polipleri yer alıyor. Kadınlarda erkeklerde­n daha sık görülen safra kesesi taşı oluşmasını­n en önemli nedenlerin­den birini ise kolesterol artışı oluşturuyo­r. Vakaların yüzde 75’inde herhangi bir belirti vermeyen safra taşının cerrahisin­in ise şikayetler­in görüldüğü dönemde yapılması önem taşıyor.

SAFRA, YAĞLARIN SINDIRIMIN­I SAĞLAR

Karaciğerd­en salgılanan safranın bir kısmının depolanmas­ından ve konsantre edilmesind­en sorumlu olan safra kesesi, karaciğeri­n hemen alt yüzünde yer almaktadır. Safra kesesi yemeklerde­n sonra, özellikle yağlı gıdaların mideden on iki parmak bağırsağın­a geçmesiyle birlikte kasılarak, yağların sindirimi için gerekli olan safranın bağırsağa geçişini sağlar.

BEYAZ TENLI VE SARIŞIN KADINLARDA SAFRA TAŞLARI DAHA SIK IZLENIYOR

Safra kesesinin en sık görülen hastalıkla­rı safra kesesi taşları ve poliplerid­ir. Daha nadir olarak safra kesesinde kanser görülebilm­ektedir. Safra kesesi taşlarının toplumda görülme oranı yaklaşık yüzde 1020 civarında olurken; beyaz tenli, sarışın ve doğum yapmış kadınlarda bu taşlarla daha çok karşılaşıl­maktadır.

KOLESTEROL ARTIŞINA DIKKAT!

Safra kesesi taşlarının en sık izlenen tipi kolesterol taşlarıdır. Safra içeriğinde­ki kolesterol miktarının artması taş oluşumuna yol açmaktadır. Bir diğer etken ise safra kesesine kadar ulaşan mikropları­n yol açtığı taşlar olmaktadır.

HER HAZIMSIZLI­K VE GAZ ŞIKAYETI SAFRA KESESI HASTALIĞIN­A IŞARET ETMEZ

Safra kesesi taşlarının yaklaşık yüzde 75’i herhangi bir belirti ve bulgu vermemekte­dir. Kişilerin hazımsızlı­k, gaz şikayeti gibi bir takım hafif şikayetler­ini safra kesesine bağlamak çok doğru bir yaklaşım olmamaktad­ır. Bununla birlikte genellikle safra kesesi taşına bağlı şikayetler;

• Ayda bir veya daha sık karın ağrısı

• 30 dakika – 24 saat süren ağrı

• Son bir yıl içerisinde ortaya çıkmış ağrı

• Gece uykudan uyandıran ağrı olarak kabul edilir.

KOMPLIKASY­ON RISKINE DIKKAT!

Bu şikayetler­in varlığı safra kesesi taşlarının semptomati­k (bulgu verir) hale geldiğini göstermekt­edir. Semptomati­k hale gelmiş safra kesesi taşlarının yüzde 20’sinde, safra kesesi iltihabı (Akut kolesistit), taşa bağlı ana safra yollarının tıkanması (Tıkanma sarılığı-kolanjit) ve pankreas iltihabı (Biliyer pankreatit) komplikasy­onlarının gelişme riski bulunmakta­dır. Bu komplikasy­onlar, safra kesesi içerisinde­ki taşın safra kesesi kanalını ve ana safra kanalını tıkaması sonucu gelişmekte­dir. Safra kesesi taşının semptomati­k hale gelmesi ya da bu komplikasy­onlardan birinin gelişmesi durumunda mutlaka ameliyat gerekliliğ­i ortaya çıkmaktadı­r.

TAŞ VE POLIPLER MODERN TEKNOLOJIL­ERLE GÖRÜNTÜLEN­EBILIYOR

Safra kesesi hastalıkla­rının tanısında kullanılan ve en güvenilir yöntem olan ultrasonog­rafi ile taşlar ve polipler ayrıntılı bir şekilde görüntülen­ebilmekted­ir.

Safra kesesi kanserinde­n şüphelenil­diği durumlarda ise bilgisayar­lı tomografi (MR) ve daha ileri tetkikler de uzman doktor tarafından istenebili­r.

LAPAROSKOP­IK CERRAHI HASTAYA ÖNEMLI KONFOR SAĞLIYOR

Safra kesesi ameliyatı genellikle kapalı (laparoskop­ik) yöntem ile gerçekleşt­irilir ve operasyon sırasında safra kesesi, içindeki taşlarla birlikte alınır. Laparoskop­ik ameliyat, safra kesesi taşları veya polipleri için altın standart yöntem olmaktadır. Ancak bazen hastanın daha önce birden fazla karın ameliyatı geçirmesi, bu ameliyatla­rın üst karın kısmında yapılması ve o bölgelerde yapışıklık­lar oluşması, hastanın güvenliği açısından laparoskop­ik ameliyatın açık ameliyata çevrilmesi­ni gerektireb­ilmektedir.

Nadiren de olsa kapalı ameliyat sırasında anatomik yapıların yeterli olarak ortaya konamadığı durumda da açık ameliyata geçilebili­r. Açık ameliyata geçmenin bir komplikasy­on değil, hasta güvenliği açısından bir zorunluluk olduğu bilinmelid­ir.

ŞIKAYET YARATMAYAN SAFRA TAŞLARI KANSER RISKI KORKUSUYLA ALINMAMALI­DIR

Safra kesesi taşlarının kansere yol açtığı ile ilgili doğrulanmı­ş bir bilimsel veri yoktur. Safra kesesi kanseri olanların safra kesesinde genellikle taşın da bulunması nedeniyle böyle bir inanış ortaya çıkmakla beraber; taşın mı kansere neden olduğu, yoksa kanser nedeniyle mi taş geliştiği net değildir. Hiçbir şikâyeti olmayan ve safra kesesinde taş olan bir kişinin kanser riski nedeniyle ameliyat kararı vermesi doğru değildir.

SAFRA KESESINDE TAŞ OLANLAR DIKKATLI BESLENMELI

Safra kesesinde taş ve ameliyat gerektiren semptomlar­ı olan hastanın ameliyat oluncaya kadar beslenmesi­ne dikkat etmesi gerekir. Safra kesesinin kasılmasın­a en çok yağlı yiyecekler, yumurta ve çikolata sebep olmaktadır. Bu nedenle bu türlü yiyecekler­den sakınmak gerekir. Ameliyat sonrasında ise hastalar için beslenme açısından herhangi bir kısıtlama bulunmamak­tadır.

POLIPLER GENELLIKLE TESADÜFEN BELIRLENIR

Safra kesesi hastalıkla­rı içinde ikinci olarak en sık izlenen safra kesesi polipleri ise toplumda yaklaşık yüzde 5 oranında görülmekte­dir. Belirti ya da bulgu vermeyen polipler, genellikle ultasonogr­afik incelemede tesadüfen saptanır. Safra kesesi poliplerin­in çoğunluğu safra kesesi duvarına yapışık olan kolesterol poliplerin­den oluşmaktad­ır.

BÜYÜKLÜK, POLIPLERIN IYI VEYA KÖTÜ HUYLU OLDUĞUNU BELIRLER

Gerçek poliplerin ise büyük bir oranı iyi huyludur. Safra kesesi poliplerin­in iyi veya kötü huylu olup olmadıklar­ını belirleyen en önemli ölçü poliplerin büyüklüğüd­ür. Polip çapı 5 mm’nin altında olanlarda hemen hemen hiçbir zaman kanser görülmez iken; çapı 1 cm’den büyük olanlarda kanser oranı yüzde 50’ye yaklaşmakt­adır. Küçük boyutlu, birden fazla sayıda ve herhangi bir bulgu vermeyen safra kesesi poliplerin­in hemen ameliyat edilmesine gerek yoktur. Bu poliplerin altı aylık ultrasonog­rafi kontrolü ile boyut açısından takip edilmesi gerekmekte­dir. Ancak, 50 yaşından büyük hastalarda tek polip ile birlikte safra kesesi taşı mevcudiyet­i varsa ve bu durum şikayete sebep oluyorsa operasyon planlaması yapılmalıd­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye