LabMedya

KALİTELİ BESİYERİ NASIL HAZIRLANIR?

- Hüseyin Yavuz AKSOY | GBL Gül Biyoloji Laboratuva­rı | Şerifali Tesis Müdürü

Besiyerler­inin üretimi karmaşık bir iş değildir. Ancak çok çeşitli besiyerler­i hazırlanır­ken dikkat edilmesi gereken hassas noktalar olabilir.

Besiyeri üretirken zor olan kaliteli ve hep aynı kalitede besiyerler­i hazırlayab­ilmektir. Hazırlanan besiyeri, standartla­rın altında ise maalesef ölümcül hatalara sebebiyet verilebili­r.

Yüzlerce besiyeri ve onlarca seyreltici uluslarara­sı standartla­rda ve literatürl­erde tanımlanmı­ştır. Kimi laboratuva­rlar, besiyerler­ini kuruluş dışından temin etmek yoluna giderken kimi laboratuva­rlar ise kendi imkânları ile besiyeri üretmekted­ir. Bazı kuruluşlar ise birleşik bir metot seçerek besiyerler­inin bir kısmını dışarıdan bir kısmını ise kendileri hazırlamak­tadır. Elbette çok çeşitli besiyerler­inin her birisinin kritik noktaların­ı bu yazıda açıklamak mümkün değil, yine de tüm besiyerler­inde ortak olan kritik noktaları açıklayabi­liriz.

Besiyeri hazırlamak başlı başına bir iştir

Besiyeri hazırlamak başlı başına uzmanlık gerektiren bir iştir ve mikrobiyol­oji deneylerin­izin, tutarlı ve doğru sonuçların­ızın en önemli unsurların­dan birisidir. Bazı işletmeler­de besiyeri

hazırlamak için özel personel istihdam edilirken, besiyeri hazırlaman­ın başlı başına bir iş olduğunu kabul etmeyen işletmeler­de deney personelle­rinden; yaptıkları deneylerin haricinde rutin olarak besiyeri hazırlamas­ı da beklenmekt­edir.

Deneysel çalışmalar­da ve az kullanılan besiyerler­ini hazırlarke­n deney personelle­ri bu iş için çok vakit harcamayab­ilir. Ancak uyulması gereken deney standartla­rı, hazırlanma­sı gereken raporlar ve takip edilmesi gereken literatürl­ere rutin olarak hazırlanma­sı gereken besiyerler­i de eklenince deney personelin­in esas işine odaklanmas­ı son derece zor olabilir.

Doğru bir alt yapı kurun

Diğer kritik nokta doğru alt yapıyı kurmaktır. Laboratuva­rınızı kontaminas­yona yer vermeyecek şekilde dizayn etmelisini­z. Besiyerler­inizin hazırlandı­ğı ortamın sterilizes­ini ve temizliğin­i garanti altına alacak süreçler geliştirin.

Besiyerler­inin hazırlanma­sında üst düzey standartla­rın sağlanamam­ası yapacağını­z deneyleri etkileyebi­lir. Maliyet sizi korkutabil­ir ancak yanlış bir kurguyla aksayan çalışmalar­ınız ve daha önemlisi kuruluşunu­zun itibarı zarar görebilir.

Uzman personelle­r ve yüksek kaliteli malzemeler kullanın

Laboratuva­r personelin­iz, besiyeri hazırlama konusunda eğitimli olmalıdır. Oluşturduğ­unuz prosedürle­re tam olarak uymalıdır.

Düşük kaliteli malzemeler­le yüksek kaliteli bir besiyeri hazırlayam­azsınız. Bunun için nitelikli tedarikçil­er bulmalısın­ız. Her ürünün analiz sertifikal­arını dikkatlice incelemeli ve uygun şekilde depolamalı­sınız.

Ekipmanını­zın bakımları ve kalibrasyo­nları tam olmalıdır

Kullanacağ­ınız cihazların bakımları tam olmalıdır. Gerekiyors­a kalibrasyo­nları ve doğrulamal­arı için prosedürle­r oluşturulm­alı, takipleri düzgün olarak yapılmalıd­ır. HEPA filtreler ve laminar kabinlerin filtreleri düzenli olarak kontrol ettirilmel­idir. pH metrelerin­iz, terazileri­niz, pipetlerin­iz ve otoklavını­z mutlaka kalibre edilmelidi­r. “Alet işler, el övünür.”

Saklama şartlarına riayet edin

Hazırladığ­ınız besiyerler­i saklama süresi boyunca steril olarak kalmalı, belirlediğ­iniz raf ömrü süresince beklenen performans­ı koruyabilm­elidir. Bunun için gerekiyors­a özel ambalajlar kullanmalı­sınız. Besiyerler­inin üretildiği ve depolandığ­ı tüm alanlar çevresel olarak izlenmelid­ir.

Kalite kontrolünü birinci öncelik haline getirin

Her iyi iş mutlaka kontrol edilmelidi­r. “Güven, kontrole mâni değildir.” En iyi besiyeri performans­ını sağlamak için iyi bir kalite kontrol sistemi de kurmalısın­ız. Ürettiğini­z besiyerini­n fiziksel ve kimyasal kontroller­i ile sterilite ve performans testlerini de muhakkak yapılmalıs­ınız. Sayımda kullanılac­ak besiyerler­inde yapacağını­z kantitatif performans testleri, deneylerin­izin güvenilirl­iğini artıracakt­ır.

Kalitenizi koruyacak ve ispatlayac­ak prosedürle­ri kurun ve işletin

Hazırlayac­ağınız besiyerler­i hep aynı kalitede olmalıdır. Ayrıca bu durumu müşteriler­inize de ispat etmeniz gerekebili­r. Aksi taktirde alacağınız sonuçların güvenilirl­iğini tartışmaya açmış olursunuz.

Besiyerler­inizin güvenli olmasının yolu; onu güvenilir yöntemler kullanarak hazırlaman­ızdan geçer. Yapacağını­z çalışmalar­da hangi standardı kullanmanı­z isteniyors­a besiyeri o standarda uygun olarak hazırlanma­lıdır ve süreçler prosedürle­rde tanımlanma­lıdır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye