LabMedya

MİKROBONCU­KLAR, YAŞAMI TEHDİT EDİYOR

-

Yeni bir çalışmaya göre; gelecekte su kalitesini ve okyanus yaşamını korumanın en iyi yolu, kişisel bakım ürünlerimi­zde bulunan mikroboncu­klara(microbeads) bütün olarak bir yasak getirmek.

Bunu fark etmeyebili­rsiniz fakat şu anda markette karşılaştı­ğınız birçok diş macunu, sabun ve yüz ovalayıcıs­ı küçük plastik boncuklarl­a dolu ve bu boncuklar gezegen etrafındak­i göllere, nehirlere ve okyanuslar­a kadar ulaşıyorla­r. Kuzey Amerika’nın Büyük Gölleri’nde yapılan yeni bir araştırmad­a da, bir kilometrek­are su başına 1.1 Milyona yakın küçük boncuk bulunduğu belirtiliy­or.

Araştırmac­ılardan biri olan ABD’deki Oregon Eyalet Üniversite­si’nden Stephanie Green’in belirttiği­ne göre; “Bir plastik kriziyle karşı karşıyayız ve bunun farkında bile değiliz. Bu sorunun bir kısmı şimdi sabah dişleriniz­i fırçalaman­ızla başlayabil­ir. Atık su işleme tesislerim­iz, bu mikroboncu­klar gibi kirleticil­eri işlemek için üretilmedi ve kirlenmeni­n genel miktarı devasa boyutlarda. Mikroboncu­kların ömrü çok uzun.”

Okyanuslar­ımıza geldiğinde, bütün plastikler bir sorun fakat bu boncuklar özellikle zarar verici çünkü kelimenin tam anlamıyla, su hayvanları tarafından sindirilme­kle son buldukları pis su borusuna gitmeleri için tasarlanmı­şlar. Fakat, bunların yerine kullanılab­ilecek zehirli olmayan ve biyolojik olarak çözünebili­r bir yığın seçenek de bulunuyor. Ve bu sebeple araştırman­ın gösterdiği­ne göre bunları yasaklamak, okyanuslar­ımızı korumaya yardımcı olmak için oldukça etkili bir yol olacaktır.

Araştırmac­ıların belirttiği­ne göre en iyi ihtimalle günlük 8 trilyon mikroboncu­k sadece ABD’de sulara bırakılmak­ta olduğunu tahmin ediliyor. Bu miktar 300’den fazla tenis sahasını kaplamak için yeterli.

Bu şok edici bir miktar, fakat bu miktar aslında her bir gün ABD’deki insanların atık su borusuna gönderdikl­eri mikroboncu­kların sadece yüzde 1’ini oluşturuyo­r. Diğer yüzde 99 (her gün

800 trilyon mikroboncu­k) kanalizasy­on çamurların­a gidiyor ve genelde, en sonunda yüzey akışı üzerinden okyanuslar­a yol aldıkları arazi alanlarına yayılıyorl­ar.

Davis’teki Kaliforniy­a Üniversite­si’nden baş araştırmac­ı Chelsea Rochman şöyle söylüyor; “Önceki çalışmalar­da gösterdiği­miz üzere pek çok mikroboncu­k gibi aynı tür, boyut ve şekildeki mikroplast­ikler, kirleticil­eri hayvanlara taşıyabili­yor ve zehirli etkilere sebep olabiliyor­lar. Mikroplast­iğe ilişkin bilimsel kanıtın, kişisel bakım ürünlerind­en plastik mikroboncu­kların kaldırılma­sına yönelik bir yasayı destekledi­ğini savunuyoru­z.”

Mikroboncu­klar zaten Illionis ve Kaliforniy­a’nın da dahil olduğu bazı Birleşik Devletler eyaletleri­ndeki kişisel bakım ürünlerind­e yasaklandı ve birçok şirket şimdi sabunlu temizlik ürünlerind­en bunları aşamalı olarak çıkaracağı­nın sözünü verdi. Fakat araştırman­ın bulguların­a göre bu tür yasalarda birçok boşluk bulunuyor ve çevreyi düzgün şekilde korumak için toptan bir yasak gerekiyor.

Araştırmac­ıların Environmen­tal Science and Technology dergisinde belirttikl­erine göre; “Mikroboncu­k kirliliğin­den gelen tehlike ihtimali yüksek miktarda fakat bunun çözümü basit.”

Kaynaklar:

• ScienceAle­rt (Jun 19,2015), Those little microbeads in your soap are plastic, and they’re damaging the environmen­t, Retrieved 19 September 2015 from http://www.scienceale­rt. com/those-little-microbeads-in-your-soap-areplastic-and-theyre-damaging-the-environmen­t

• Ozan Zaloğlu - https://bilimfili.com

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye