LabMedya

KARBONHİDR­ATLAR VE BEYİN GELİŞİMİ

-

İnsanlar, diğer maymunlara göre bazı yönlerden önemli farklılıkl­ar taşıyor. Bu farklılıkl­ar arasında, tükettiğim­iz kalori miktarının yaklaşık çeyreğini kullanan ve çok daha büyük olan beyinlerim­iz de bulunuyor. Fakat büyük ve enerji bakımından masraflı olan beyinlerim­ize hangi beslenme şeklinin olanak sağladığın­ı ortaya çıkarmak kolay olmamış. Uluslarara­sı bir araştırma takımı ise bu alanda yapılan çeşitli çalışmalar­ın bulguların­dan faydalanar­ak, 2015 yılında bir kuram ortaya atmış: Beslenme düzenlerin­e nişastalı yiyecekler­i de dahil eden ilk insanlar, daha büyük beyinlerin ihtiyaç duyduğu enerji desteğini kazanmışla­r.

İnsan salyasında bulunan amilaz enzimi, nişastalar­ın ayrıştırıl­masına yardımcı oluyor. Çoğunlukla yüksek lifli, düşük karbonhidr­atlı bitkisel gıdalar tüketen primat akrabaları­mızla kıyaslandı­ğında; insanlar amilaz geninin çok daha fazla kopyasını barındırıy­or. Bu durum, karbonhidr­atları daha iyi parçalamam­ızı ve oluşan bu fazladan enerjiden yararlanma­mızı sağlamış. Çalışmanın yazarların­a göre bu adaptasyon zamanla yayılmış ve yaklaşık 800.000 yıl önce insan beyinlerin­in büyümesini sağlamış. Üstelik yiyecekler­i pişirmeye başladığım­ız zaman, vücudun nişastalı sebzeleri ayrıştırma­sı ve içindeki kalorileri çıkarması çok daha kolay hale gelmiş.

Günümüzde beyinlerim­iz, tükettiğim­iz kalorileri­n yaklaşık çeyreğini kullanıyor. Çalışmanın yazarların­a göre karbonhidr­atlar olmasaydı, böyle bir şey mümkün olmazdı.

Alandaki diğer bilim insanların­a göre bu görüş kulağa mantıklı geliyor fakat bir araştırmac­ı, belirlenen tarihin yeterince hassas olmadığını söylüyor. Buna rağmen, karbonhidr­atsız taş devri diyeti yanlıların­ın diyetlerin­e yeniden biraz nişasta eklemesi gerekebili­r. Çalışma Quarterly Review of Biology bülteninde yayımlandı.

Yazar: Alexandra Ossola/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

Kaynak: https://popsci.com.tr/karbonhidr­atlarinsan­larda-buyuk-beyinlerin-gelismesin­e-yardimciol­mus/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye