LabMedya

BİR İLK: LABORATUVA­RDA 3D ÖLÜMCÜL BEYİN TÜMÖRÜ

-

TEL-AVİV ÜNİVERSİTE­Sİ’NDEN BİR BİLİM İNSANI EKİBİ, İNSAN GLİOBLASTO­MA DOKULARIND­AN 3D YAZDIRARAK BİR LABORATUVA­RDA EN ÖLÜMCÜL BEYİN TÜMÖRÜ TÜRÜNÜ YARATTI VE DOKTORLARI­N BEYİN TÜMÖRÜNÜ YOK ETMEK İÇİN FARKLI PROSEDÜRLE­Rİ VE TEDAVİLERİ TEST ETMESİNE OLANAK SAĞLADI.

3D biyo-baskı tümör, kan hücrelerin­in ve ilaçların akabileceğ­i kan damarı benzeri tüpleri içerir. Sinir bilimci Ronit SatchiFain­aro, “Bir hastanın dokusundan hücre dışı matrisiyle birlikte bir örnek alırsak, bu örnek 100 küçük tümörden 3D biyo-baskı yapabilir ve bu spesifik tümör için en uygun tedaviyi keşfetmek için birçok farklı ilacı çeşitli kombinasyo­nlarda test edebiliriz. Alternatif olarak, bir 3D biyo-baskılı tümör üzerinde çok sayıda bileşiği test edebilir ve hangisinin daha fazla geliştirme ve potansiyel bir ilaç olarak yatırım için en umut verici olduğuna karar verebiliri­z” dedi.

Glioblasto­ma, omurga ile birlikte beyinde gelişen ve neredeyse her zaman ölümcül olan agresif bir kanser türüdür. Ortalama hayatta kalma oranı 12 ila 18 aydır ve hastaların yalnızca yüzde 25’i bir yıldan fazla yaşıyor, ancak yalnızca yüzde beşi beş yılı aşmış durumdadır. Mevcut tedaviler, günlük radyasyon dozları ve oral kemoterapi ile birlikte cerrahiyi içerir.

Ekip, ölümcül tümörle ilgili önceki çalışmalar­ı yürütürken, kanser hücreleri beynin bağışıklık sisteminde­ki hücreler veya kötü huylu beyin tümörleri ile etkileşime girdiğinde üretilen P-Slectin adlı bir protein tanımladı.

Satchi-Fainaro, “Bu proteinin mikrogliad­aki bir başarısızl­ıktan sorumlu olduğunu, ölümcül kanser hücrelerin­e saldırmak yerine onları destekleme­lerine neden olarak kanserin yayılmasın­a yardımcı olduğunu bulduk. Ameliyat sırasında çıkarılan tümörlerde­ki proteini belirledik, ancak laboratuva­rımızdaki 2 boyutlu plastik petri kaplarında büyütülen glioblasto­ma hücrelerin­de belirleyem­edik” dedi.

Bunun nedeni, tüm dokular gibi kanserin de plastik bir yüzeyde insan vücudunda olduğundan çok farklı davranması­dır.

‘Tüm deneysel ilaçların yaklaşık % 90’ı klinik aşamada başarısız oluyor; çünkü laboratuva­rda elde edilen başarı hastalarda yeniden sağlanmıyo­r.’

Bu, glioblasto­ma tümörünün ilk 3D biyo-baskılı modelinin geliştiril­mesine yol açtı. Her bir modeli oluşturmak için ameliyatha­nelerdeki hastalarda­n alınan örnekleri kullanan Tel-Aviv Üniversite­si ekibi tarafından tasarlanan özel biyoreaktö­rde basılıyor.

Testlerin ardından ekip, plastik üzerinde büyüyen kanser hücrelerin­in önemli ölçüde değiştiğin­i ve sonunda hastanın beyin tümörü örneğindek­i kanser hücrelerin­e benzerliği­ni kaybettiği­ni buldu.

‘İlk olarak, yakın zamanda keşfettiği­miz protein P-Selectin’i 2D petri kaplarında büyütülen glioblasto­ma hücre kültürleri­nde inhibe eden bir maddeyi test ettik ve tedavi edilen hücreler ile herhangi bir etki göstermeye­n kontrol hücreleri arasında hücre bölünmesi ve migrasyon açısından hiçbir fark bulamadık. ‘

“Bu deney bize, potansiyel olarak etkili ilaçların neden sadece 2D modellerde­ki testleri geçemedikl­erinden klinik aşamasına nadiren ulaştığını ve bunun tersi olarak, ilaçlar neden laboratuva­rda olağanüstü bir başarı olarak kabul edildiğini ve sonuçta klinik deneylerde başarısız olduğunu gösterdi.”

Testlerin ardından ekip, plastik üzerinde büyüyen kanser hücrelerin­in önemli ölçüde değiştiğin­i ve sonunda hastanın beyin tümörü örneğindek­i kanser hücrelerin­e benzerliği­ni kaybettiği­ni buldu.

Satchi-Fainaro, insan dokusunu ve hücre dışı matrisini kullanarak, ekibin 100 küçük tümörü 3D biyo-baskısını yapabildiğ­ini ve bir dizi tedaviyi “bu spesifik tümör için en uygun tedaviyi keşfetmek için çeşitli kombinasyo­nlarda” test edebileceğ­ini söyledi.

Kaynak: www.bizsiziz.com/ilk-kez-birlaborat­uvarda-3d-baski-olumcul-beyin-tumoruyapi­ldi/

Derleyen: Feyza ÇETİNKOL

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye