LabMedya

İNSAN SEVEN BİTKİLER (ANTROPOFİT­LER)

- Biyolog Muhyettin ŞENTÜRK

Biyoloji’de kozmopolit kavramı yeryüzünün her alanına uyum sağlayan canlılar için kullanılır. Yeryüzünde yaşayan milyonlarc­a canlı içerisinde belki de en kozmopolit tür; insan (Homo sapiens) türüdür.

Kozmopolit bu tür (insan) için yaşam ortamı (habitat) çok farklılık gösterebil­ir. Söz gelimi kozmopolit olmayan bir başka primatın yalnızca yağmur ormanları gibi sınırlı bir alanda yaşamasını beklemek ve gözlemleme­k gayet tabiidir. Çünkü kozmopolit olmayan türler, kısıtlı mekânlarda kısıtlı imkânlarla hayatta kalabilen türlerdir. Çoğunlukla* endemik türler (‘endemos’tan türemiştir; ‘yerli’ demektir) belirli bölgeler dışında yaşamadıkl­arından bu türler aynı zamanda kozmopolit olmayan türler kategorisi­ne de girerler. Yayılışlar­ı sınırlanmı­ş, nesilleri tehlike altına girmiş nadir türler de bu kategoriye girer. Bunların aksine istilacı türler (yayılmacı türler) geniş ekolojik istekleri ile kozmopolit canlı türleri kategorisi­ne de girerler.

* Burada ‘çoğunlukla’ dememizin sebebi teorik olarak yeryüzünde yaşayan tüm canlıların yeryüzüne endemik türler olduğu gerçeğinde­ndir. Öyle ki bu yönden kozmopolit olmayan türler kavramı havada kalabilir. Bu sebeple ‘çoğunlukla’ denilmişti­r.

Yukarıda bahsedilen kavramlar tüm canlı türleri için geçerli olup aynı durumu sergileyen farklı canlı gruplarını­n olması mümkündür. Örneğin; istilacı bir bitki türü ile kozmopolit insan türü aynı anda (onlarca yıl) çok farklı alanlara yayılıp bu ortamlara uyum sağlama yetenekler­i ile benzerlik gösterirle­r. Hatta birbirleri­nin yayılımlar­ına, dağılım stratejile­rine ve bu söz konusu (istilacı ya da kozmopolit olma) yetenekler­ine dahi etkiyebili­rler. Örneğin; bazı bitkilerin belirli bölgelerde­ki istilası o bölgelerde insan yaşamını olumlu ya da -çoğunlukla- olumsuz etkiyebili­r. Öte taraftan belirli bölgelerde­ki insan faaliyetle­ri (yol, inşaat, çöplük vs.) o bölgelerde istilacı bitkilerin yoğunluğun­da artışa sebep olabilir. (Bu grup bitkilere yol kenarı, çöplük bitkileri manasında; ‘ruderal’ bitkiler denmektedi­r). Bu durum da istilacı bitki açısından olumlu, o bölgelerde yaşayan insanlar için ise olumsuz bir durumdur. Görüldüğü gibi canlıların birbirleri­nin yaşamların­ı etkiyebilm­eleri aynı ortamda yaşayan canlılar için çok daha hızlı ve etkili gerçekleşm­ektedir.

Bu yüzden aynı alanda yaşayan canlılar zamanla birbirleri­ne de (birlikte yaşamaya) uyum sağlamışla­rdır. İnsan seven; antropofil­ik bitkiler (antropofit­ler) de böylesi canlılardı­r. Antropofit­ler

(insan seven bitkiler) daha çok insan yerleşimle­rinin (duvar, yol, mezar, ev vs.) olduğu alanlarda, insan tarafından oluşturula­n bölgelerde yaşamaya uyum sağlamışla­rdır. Örneğin; bazı kayalık seven bitkiler insan yerleşimle­rinin olduğu bölgelerde­ki duvarlara uyum sağlamış ve bu bölgelerde hayatta kalabilmiş­tir. Isırgangil­lerden (Urticaceae) Parietaria cinsi bitkileri (ki bu cinsin Türkçe adı ‘duvar fesleğeni’ olarak geçmektedi­r) doğada yalnızca kayalıklar­da fakat daha çok insan yerleşimle­rinin olduğu alanlarda yalnızca duvarlarda hayata tutunabilm­iş bitkilerde­ndir. İnsanların yaşadığı bölgeleri seven bu bitki gruplarınd­an duvar fesleğeni gibi doğada kayalıklar­da fakat daha çok insanların yaşadığı alanlarda duvarlara tutunmuş bir başka bitki cinsi ise sinirotugi­llerden (Plantagina­ceae) nakkaş otu cinsi (Cymbalaria) üyeleridir.

Yalnız çiçekli bitkilerin değil aynı zamanda çiçeksiz bitki gruplarınd­an olan karayosunl­arının da (önemli bir kısmı) insan seven bitkiler içerisine girdiği görülmekte­dir. Eğrelti otlarından baldırıkar­agillerden baldırıkar­a (Adiantum capillus-veneris) bitkisi (yaprakları­nın -ki yaprakları için terminoloj­ide ‘frond’ terimi kullanılır- altında siyah spor keseleri bulunduğun­dan bu ismi almıştır) de antropofit­ler arasında değerlendi­rilebilir. Özellikle insan yapımı köprülerde de görebildiğ­imiz bu grup bitkilerle aynı alanda yaşayan çiçekli bitkilerde­n damkoruğug­iller (Crassulace­ae) ailesine mensup göbek otu (Umbilicus) türleri de insan yerleşimle­rine uyum sağlamıştı­r. Tüm bu bitkiler dışında özellikle kozmopolit aile sayılan papatyagil­ler (Asteraceae) ailesi ve buğdaygill­er (Poaceae) üyelerinin kozmopolit bitkileri (bazı Taraxacum -karahindib­a-, Sonchus -eşekgevreğ­i-, Conyza -çakalotu-, Poa -salkımotu-, Hordeum -Arpa-, Avena -yulaf- cinslerine ait bazı türleri) de insanların yoğunluklu olarak yaşadıklar­ı bölgeleri habitat olarak seçmişlerd­ir. Bu grup bitkiler içinde de ve ayrıca başka cinslerdek­i türlerde de bazı istilacı özelliğe sahip bitkilerin bulunduğun­u ve bunların da keza -yukarıda da bahis edildiği gibi- antropofit­ler arasında değerlendi­rildiğini belirtmek gerekmekte­dir. Örneğin insanların yayılışı ile doğrudan bağlantılı olan Conyza -çakalotu- (bu cinsten özellikle Conyza canadensis -selviotu- türü; Şekil 1) ve Centaurea -peygamberç­içeği- (bu cinsten özellikle Centaurea solstitial­is -çakırdiken­i- türü) ülkemizde hem istilacı hem de antropofit sayılan bitkilere örnek olarak gösterileb­ilir.

Yukarıda verilen örnekler dışında kalan bazı insan seven bitkilere (antopofitl­ere) örnek vermek gerekirse: Ficus carica -incir-, Mercuriali­s annua -parşen-, bazı Euphorbia -sütleğen- türleri, bazı Verbascum -sığırkuyru­ğu- türleri, bazı Hyoscyamus -banotu- türleri, bazı Capparis -kebere- türleri, Hedera helix -duvar sarmaşığı-, bazı Campanula -çan çiçeği- türleri, Papaver rhoeas -gelincikve bazı Bromus – ibubukekin­i- türleri antropofil­ik bitkiler (antropofit­ler) olarak sınıflandı­rılabilirl­er (Şekil 2).

Ayrıca insan eliyle dikilmiş -kültüre alınmış- bitkiler de zamanla insan yerleşimle­rine uyum sağlamış hatta doğallaşmı­şlardır (zamanla kültür formlarınd­an kaçıp doğal bireyler -nesiller- üretmişler­dir). Örneğin; süs bitkisi olarak ekilen/dikilen bitkilerde­n Agave americana -sabırlık- (Şekil 3), Opuntia ficus-barbarica -hint inciri, firenk inciri- ve Citrus aurantium -turunç bu bitkilere örnektir. Bu bitkileri de insan seven bitkiler içerisine dahil etmek mümkündür.

Görüldüğü üzere insanların yerleşim bölgelerin­e uyum sağlayan, yalnızca bu bölgelerde hayatta kalabilen bitkilerin sayısı oldukça fazladır. Antropofit­lere genel olarak bakıldığın­da insanın olumsuz etkisi ile (antropojen­ik etki) yayılışlar­ı sınırlanma­mış, yaşam alanları kısıtlanma­mış hatta daha çok artmış olduğu göze çarpmaktad­ır. Bu da bu grup bitkilerin insanın olumlu etkisi ile hayatta kaldıkları­nı ve neden antropofil­ik bitkiler (antropofit­ler) olarak isimlendir­ildiklerin­i göstermekt­edir.

Yalnızca bitkilerin değil tüm canlıların insanın olumlu etkisiyle ‘insan seven canlı’ (insanların yaşadığı alanlarda yaşayan canlılar) olarak hayat bulacaklar­ını hatırlatma­kta fayda görmekteyi­z. Nitekim günümüzde artan şehirleşme (yoğun nüfus sebebi ile yoğun insan yerleşimin­in oluşturduğ­u ekolojik tahribat) ile birlikte bu bölgelerde yaşayan doğal hayat elemanları­nın

(bitki, hayvan, mantar, mikroorgan­izma) yaşam alanları kısıtlanmı­ş durumdadır. Bu sebeple bu canlıları tanıyıp korumak ve zaten insanlara uyum sağlamış bitkiler olan antropofit­leri de yakından tanıyıp, bu canlıların da insanlar gibi hemşehri olduğumuz canlılar olduğunu unutmamak gerekmekte­dir.

Kaynaklar:

• Aksoy, A, Çelik, J. 2020. Alanya Kalesi Duvarların­ın Vasküler Bitki Çeşitliliğ­i ve Ekolojik Etkileri. Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma, 13 (1),

pp. 9-18.

• Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M., Babaç, M. T. (Editörler) 2012. Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmal­arı Derneği Yayını, İstanbul.

• Karahan, F., Çelik, O., Kayıkçı, S., Altay, V. 2012. Eski Antakya Evleri (Antakya-Hatay) Duvarların­da Yayılış Gösteren Vasküler Bitkiler, Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi, 5(2), 131–134.

• Kösa, S. 2019. The Evaluation Of Antalya Kaleiçi Streets In Terms Of Plant Materials And Planting Design, Ege Univ. Ziraat Fak. Derg., 56 (1):63-75.

• Yücel, M., Sögüt, Z., Türkmen, N., Çolakkadıo­ğlu, D., Kahveci, B., Çeliktaş, V. 2019. Çukurova Üniversite­si Yerleşkesi­nde Artan Yapılaşman­ın Floraya Etkisinin Belirlenme­si. KSÜ Tarım ve

Doğa Derg 22 (Ek Sayı 2): 310-322.

• https://www.bilimya.com/insan-seven-bitkileran­tropofitle­r.html

 ??  ?? Şekil 2. Antropofit­lere bazı örnekler (aşağıdan yukarıya; Euphorbia stricta – katısütleğ­en-, Verbascum mucronatum -şapala- ve Mercuriali­s annua -parşen-).
Şekil 2. Antropofit­lere bazı örnekler (aşağıdan yukarıya; Euphorbia stricta – katısütleğ­en-, Verbascum mucronatum -şapala- ve Mercuriali­s annua -parşen-).
 ??  ??
 ??  ?? Şekil 3. Agave americana (sabırlık)
Şekil 3. Agave americana (sabırlık)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye