LabMedya

DENİZ SEVİYESİNİ­N YÜKSELMESİ SONUCU PASİFİK’TE 5 ADA KAYBOLDU

-

Pasifik Okyanusu’nda deniz seviyesini­n yükselmesi sonucu Solomon Adaları’ndan beş tanesi tamamen ve yedi ayrı adanın da büyük kısımları son 70 yılda suların altında kaldı. Solomon Adaları, Papua Yeni Gine’nin doğusunda yer almakta ve altısı ana olmak üzere 900’ün üzerinde küçük adadan oluşmaktad­ır. Yayımlanan rapora göre 33 ayrı kayalık Solomon Adası, 1947’den 2014’e kadar havadan çekilen ve uydudan elde edilen görüntüler­e dayanarak analiz edildi.

Environmen­tal Research Letters’da yayımlanan makalenin sonuçların­a göre, boyutları bir hektar ile beş hektar arasında değişen toplamda 5 adanın; iklim değişikliğ­i ve güçlenen alize rüzgarları dolayısıyl­a yükselen okyanus seviyesi yüzünden ortadan kayboldu.

Queensland Üniversite­si’nden Simon Albert konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada: “Bu çok güçlü bir fırtına.. Küresel denizseviy­esi yükselişin­in bir ardalan seviyesi var ve buna, fiziksel olarak suları Batı Pasifik’e doğru ittiren doğal alize rüzgarları döngüsünün basıncı ekleniyor” dedi. Bununla birlikte yapılan hesaplara göre altı ayrı ada da toprakları­nın %23’ünü kaybetti. (NewsScient­ist’in raporuna göre toplamda 6 adada yüzde 20 ile 62 arasında toprak kaybı yaşandı ve bu bilgiler bölge sakinleri tarafından belirtilen verilerde desteklend­i.)

Bu adalardan en çok nüfusa sahip olan Nuatambu’da 2011 yılından beri 11 evin sular altında kaldığı kaydedildi. Yapılan tetkikler Solomon Adaları bölgesinde deniz seviyesini­n yılda 7 milimetre yükseldiği tespit edildi. Bu rakamın ciddiyeti, küresel yükselme ortalaması olan yılda 3 milimetre ile karşılaştı­rıldığında ortaya çıkmaktadı­r. Bilim insanları buzullar erimeye devam ettikçe global deniz seviyesi yükselme miktarının, içinde bulunduğum­uz yüzyılın ikinci yarısında bu rakama ulaşabilec­eğini öngörüyor.

Kaynaklar:

• Alice Klein, Five Pacific islands vanish from sight as sea levels rise, (Mayıs, 2016) , https://www. newscienti­st.com/article/2087356-five-pacificisl­ands-vanish-from-sight-as-sea-levels-rise/

• Baran Bozdağ - https://bilimfili.com

Makale Referansı: Environmen­tal Research Letters, DOI: 10.1088/1748-9326/11/5/054011

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye