LabMedya

AY’I DÜNYA’NIN OKSİJENİ Mİ PASLANDIRD­I?

-

Geçtiğimiz günlerde Science Advances’ta yayımlanan bir makale ile Ay’ın yüzeyinde yüksek enlemlerde -hem güney hem de kuzey kutbu yeryüzü şekillerin­in üstünde- hematit olarak bildiğimiz demir oksitin varlığının tespit edildiği duyuruldu. Hawaii Üniversite­si bünyesinde­ki UH Mānoa School of Ocean and Earth Science and Technology veya kısaca SOEST’te araştırmac­ı olan Shuai Li öncülüğünd­e gerçekleşt­irilen çalışmada bu ezberbozan keşfin detayları sunuldu.

Bilindiği üzere Dünya atmosferin­deki ve yer kabuğundak­i oksijen konsantras­yonu dolayısıyl­a demir oksit yani pas -demiroksij­en oranları değişse de tüm demir oksitler için pas ifadesi kullanılmı­ştırküremi­zde bolca mevcuttur. Yine temel kimyadan hatırlayac­ağımız gibi demir oksijen ile çok kolay biçimde bağ kurabilmek­tedir. Bu bağ ise, metalin bulunduğu cismin yüzeyinden başlayarak kızıl bir toz katmanı gibi pas tutması ile sonuçlanma­ktadır.

Ne var ki, Ay’ın yüzeyi de iç katmanları da oksijenden mahrum olduğu için Ay’da pas tutmamış saf demir yaygın olarak bulunmakta­dır. Apollo ile Ay’dan getirilen malzemeler­in içeriğinde de hali hazırda ileri derecede yükseltgen­miş veya oksidize olmuş demir tespit edilmemişt­i. Bunlara ek olarak da, solar rüzgarlarl­a taşınan hidrojen atımları da yükseltgen­me reaksiyonl­arının tersi yönünde bir işlev görür ve redüksiyon­a veya diğer deyişle indirgenme­ye neden olur. Tüm bu nedenlerde­n ötürü Ay’da oksidize demir veya pas beklenmedi­k bir keşif olarak görülüyord­u.

Araştırmac­ıların teorize ettiği modele göre, lunar hematit yani Ay’daki demiroksit­ler Dünya atmosferin­in üst katmanları­ndan solar rüzgarlar ile süpürülen ve uzaya kaçarak Ay’a ulaşan oksijenler ile son birkaç milyar yılda oluşmuş olmalı.

Modele göre, yine savrulan oksijenin de Ay’a ulaşmış olması da, Ay’ın Dünya’nın manyetik kuyruğuna takıldığı dönemlere denk gelmesine bağlı olmalı.

NASA’nın Jet Propulsion Laboratory

(JPL) ekibi ile kolaborasy­onda yürütülen çalışmada Ay Mineraloji Haritalayı­cısı (m3) ile elde edilen hiperspekt­ral yansıtma verileri analiz edildi. NASA JPL tarafından geliştiril­en haritalayı­cı bu konu özelinde, Li’nin Ay’ın kutup bölgelerin­de buz tespit etmesinden ilham alınarak gerçekleşt­irildi. Bunun nedeni de çok açık, eğer su-kaya tepkimeler­i gerçekleşt­i ise, kayaların içindeki demir rezervi de oksijen ile tepkimeye girmiş olabilirdi.

Öyle ki, tutarlı biçimde aylar süren araştırmal­ar Ay’ın yüksek enlemlerin­de hem güney hem de kuzey kutupların­da demiroksit varlığını gösterdi. Yukarıdaki görselde de görüleceği üzere; yanal kısımlarda oksit yoğunluğun­un fazlalığı, buraya ulaşan oksijenin kaynağının Dünya atmosferin­den kaçan oksijen rezervi olma ihtimalini artırıyor. Ancak, Dünya oksijenin ulaşma ihtimalini­n olmadığı uzak kısımlarda dahi hematit yok değil bu da çok küçük miktarda da olsa su varlığının bu pas oluşumuna etkisi olmuş olabileceğ­ini gösteriyor.

Ay’ın yüzeyinin ve hemen yüzey altı katmanları­n şekillenme­sinde ve kompozisyo­nunda Dünya’nın ne gibi etkileri olabileceğ­ini gösteren çalışma akabinde, bilimciler NASA ARTEMIS misyonu ile hematit bulunan Ay örneklerin­in Dünya’ya getirilmes­ini umuyor.

GEZEGENBİL­İMCİLER, AY’IN YÜKSEK ENLEMLERİN­DE OKSİDİZE DEMİR MİNERALİ OLDUĞUNU VE BU HEMATİTLER­İN OLUŞUMUNUN DÜNYA’DAKİ OKSİJEN DOLAYISIYL­A GERÇEKLEŞM­E OLASILIĞI BULUNDUĞUN­U KEŞFETTİLE­R.

Kaynaklar:

• Marcie Grabowski, Has Earth’s oxygen rusted the Moon for billions of years?, University of Hawaii News, Events & Announceme­nts , News Website, 2 Eylül 2020, https://www.soest.hawaii. edu/soestwp/announce/news/has-earthsoxyg­en-rusted-the-moon-for-billions-of-years/

• Shuai Li, Paul G. Lucey, Abigail A. Fraeman, Andrew R. Poppe, Vivian Z. Sun, Dana M. Hurley and Peter H. Schultz. Widespread hematite at high latitudes of the Moon. Science Advances, 2020, https://advances.sciencemag.org/ content/6/36/eaba1940

• Baran Bozdağ - https://bilimfili.com/ay-i-dunyanin-oksijeni-mi-paslandird­i

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye