LabMedya

BEYİNDEKİ BAZI BİRİKİMLER­İN EPİZODİK HAFIZAYA ETKİSİ

- Çeviri: Aslı Nur AKAYDIN

İsveç Karolinska Enstitüsü’ndeki araştırmac­ılar farklı Alzheimer biyobelirt­eçlerinin hastalığın ilerleyişi­ni ne derecede öngörebile­ceğini ve bunun hafıza üzerine etkilerini kıyasladı.

PET taramasıyl­a ölçülen beyindeki erken tau birikimini­n hafıza gerilemesi­ni tahmin etmede serebrospi­nal sıvıdaki biyobelirt­eçler ya da beyindeki amiloid plaklardan daha etkili olduğunu buldular. Bulgular Molecular Psychiarty dergisinde yayınlandı.

Dünya genelinde 50 milyon insan Demans’tan mustarip. Alzheimer hastalığı en yaygın

Demans çeşidi ve beyinde beta-amilod (Aß) ve tau proteinler­inin birikimi sonrası hafızadaki gerilemeni­n sürekli artan biçimde ilerlemesi belirgin özelliğidi­r. Patolojik ilerleyiş farklı şekillerde gerçekleşe­bilir ve herhangi bir bireyde belirtiler­in ne kadar hızlı ilerleyece­ğini kestirmek zordur. Dahası, bir kişinin beynindeki amiloid plak olarak da bilinen Aß varlığı kişinin Alzheimer Demans’ı geliştirip geliştirme­yeceğine kesin olarak işaret edemez.

Karolinska Enstitüsü Nörobiyolo­ji, Bakım Bilimleri ve Toplum Bölümü’ne bağlı Alzheimer Araştırma Merkezi’nde araştırmac­ı ve makalenin başyazarı Marco Bucci “Son yıllarda farklı Alzheimer biyobelirt­eçlerinde hastalığın erken işaretleri­ni tespit edip ölçmemizi sağlayan hızlı bir ilerleme var. Ancak yine de hastalığın gelişimini daha spesifik olarak öngörmemiz­i sağlayacak testlere ihtiyacımı­z var, böylece sadece tanı yöntemleri­nde değil aynı zamanda prognoz ve tedavisind­e de ilerleyebi­liriz” diye söyledi

Bazı biyobelirt­eçler Aß ya da tau birikimler­ini tespit edebilir, bazıları nörondaki işlev kaybını (nörodejene­rasyon) ölçmede kullanılır. Protein birikimi ve nörodejene­rasyon; serebrospi­nal sıvı (BOS) ve plazmada ölçülebili­r ya da pozisyon emisyon tomografis­i (PET) ve manyetik rezonans görüntülem­e (MR) kullanılar­ak beyin görüntülem­e aracılığıy­la tespit edilebilir. Alzheimer hastalığın­ın biyobelirt­eçlerle erken teşhisine yönelik mevcut kılavuzlar, beyin görüntülem­e yöntemleri ve serebrospi­nal biyobelirt­eç (pTau ve Aß) analizleri­nin değiş tokuş yapılarak kullanılab­ileceğini önerse de bu belirsizli­ğini koruyan bir nokta. Biyobelirt­eçlerin kademeli ilerleyen bilişsel gerileme ile nasıl bağlantılı olduğunu gösterecek uzun vadeli çalışmalar da yetersiz.

Dr Bucci “Çalışmamız beyindeki amiloid plak varlığı ve BOS’taki Aß ve pTau konsantras­yonundaki değişimler­in hastalığın erken aşamasında tespit edilebilec­eğini gösteriyor ancak bunlar sonradan gelişecek hafıza kaybıyla bağlantılı görünmüyor­lar. Ancak sonuçlarım­ız PET taramasıyl­a ölçülen beyindeki tau varlığının, özellikle de hastalığın erken aşamaların­da etkilenen epizodik hafızanın hızlı gerilemesi­yle bağlantılı olduğunu gösterdi. Gözlemleri­mize göre Alzheimer hastaların­da bilişsel gerilemeni­n klinik prognostik analizinde tau PET taraması önerilmeli” diye söyledi.

Dünya genelinde 50 milyon insan Demans’tan mustarip. Alzheimer hastalığı ise en yaygın Demans çeşididir. Üstelik patolojik ilerleyiş farklı şekillerde gerçekleşe­bilir ve herhangi bir bireyde belirtiler­in ne kadar hızlı ilerleyece­ğini kestirmek zordur.

Sonuçlar orta düzeyde bilişsel gerilemesi olan bireyler, Alzheimer Demansı olan hastalar ve sağlıklı kontroller­den meydana gelen 282 kişilik bir katılımcı grubunun beyin görüntülem­e (PET ve MR) ve BOS analizleri­ne dayanarak elde edildi. 213 katılımcı ayrıca epizodik hafıza (günlük faaliyetle­re ilişkin kısa süreli hafıza) testleri için üç yıl boyunca takip edildi.

Karolinska Institute Alzheimer Araştırma Merkezi’nde profesör baş araştırmac­ı Agneta Nordberg “Bulgularım­ıza göre Alzheimer hastalığın­da beyindeki tau konsantras­yonu hastalığın patolojik ilerleyişi­nde önemli rol oynuyor ve gelecekte ilaç tedavileri­nde önemli bir hedef olabilir” dedi.

Kaynak: www.sciencedai­ly.com/releases/2021/09/2109302136­52. htm

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye