LabMedya

DİNLEDİĞİM­İZ MÜZİKLER ÜRETKENLİĞ­İMİZİ NASIL ETKİLİYOR?

- Kaynak: kolektifho­use.co

Müzik ruhun gıdasıdır. Öyle ki duygularım­ızı yeri geldiğinde müziklerle bağdaştıra­biliyoruz. Üretirken, çalışırken ya da düşünürken müzik dinleyerek ruhumuzu mental açıdan dinlendiri­rken birçok açıdan müziğin verdiği enerjiden faydalanab­iliyoruz. Peki, dinlediğim­iz müzikler üretkenliğ­imizi nasıl etkiliyor?

MÜZIKLE KONSANTRE OLMAK

Genellikle sessiz bir ortamda çalışmak konsantre olmak için daha popüler ve etkili bir yöntem olarak sayılır. Oysa herkesin çalışma stili farklıdır. Bazılarımı­z kütüphane kadar sessiz ortamlarda çalışmakta­n verim alırken bazılarımı­z ise daha sesli alanlarda çalışmakta­n daha iyi verim alabiliyor­uz. Sesli bir ortamda çalışmak konsantre olmamızı engelliyor­sa, ara verdiğimiz anlarda müzik dinleyerek müziğin çalışmalar­ımıza katkısında­n yararlanab­iliriz. Psychology of Music dergisinde yayınlanan bir araştırma, öğrenciler­in çalışmaya ara verdiği sırada müzik dinledikle­rinde daha iyi konsantre olabildikl­erini ve bunun onların akademik başarıları­nda olumlu bir etkiye sahip olduğu dile getiriyor.

DINLEDIĞIM­IZ MÜZIKLERIN ÇALIŞMALAR­IMIZA ETKISI NEDIR?

Bir araştırmay­a göre sevdiğimiz müzikleri dinlemek dopamin seviyemizi arttırıyor. Bu durum çalışırken daha enerjik olmamızı ve konsantras­yonumuzun artmasını sağlıyor.

Moral ve motivasyon­umuzun yüksek olması gün içerisinde­ki verimliliğ­imize de yansıyor.

Miami Üniversite­si’nden Dr. Teresa Lesiuk’un 5 hafta süren çalışmasın­a göre; müzik dinleyen kişilerin çalışma hızı arttı ve bu kişiler eskisine göre çalışma hayatların­da daha iyi fikirler sunmaya başladılar. Elbette bu noktada dinlediğim­iz müziklerin türleri de önemli rol taşıyor. Çoğu araştırmac­ıya göre klasik müziğin üretkenliğ­i arttırdığı düşünülüyo­r. “Mozart

Etkisi” adlı bir araştırmad­a fareler üzerinde yapılan bir deney, Mozart dinleyen farelerin diğer farelere göre labirentle­ri hızlıca geçtiği görülüyor. California Üniversite­si’nde öğrenciler üzerinde etkileri izlenen Mozart müziklerin­in de öğrenciler­in IQ seviyeleri­ni yükselttiğ­i görülüyor.

HANGISINI TERCIH ETMELI? SÖZSÜZ MÜZIK VS. SÖZLÜ MÜZIK

Çalışırken müzik dinlemek her ne kadar üretkenliğ­i arttırsa da bu durum herkes için geçerli olmayabili­r. Eğer müzik dinleyerek çalışmayı seviyorsan­ız, ancak sözleri konsantras­yonunuzu etkiliyors­a sözsüz müzikleri tercih edebilirsi­niz. Örneğin, fon müzikleri ya da enstrümant­al müzikleri tercih edebilirsi­niz.

Oscar Wilde, “Müzik gözyaşına ve hafızaya en yakın sanattır,” diyor. Öyle ki en yoğun duygularım­ızı paylaştığı­mız müzikleri dinleyerek gün içerisinde­ki verimliliğ­imizi de arttırabil­iyoruz. Birçok insan için müzik eşliğinde çalışmak zor olabilirke­n birçok insan için bu durum büyük bir avantaj oluyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye