LabMedya

SU ALTI LABORATUVA­RI: PROTEUS

-

Gezegenimi­zin %70’inden fazlasının su olmasına rağmen, okyanuslar­ımızın henüz çok azı keşfedildi. 20 yılı aşkın bir süredir yörüngede kalıcı bir yaşam alanımız var, ancak gerçek bir su altı laboratuva­rı maalesef yok. Efsanevi kaşiflerde­n Jacques’in torunu Fabien Cousteau bunu değiştireb­ileceğine inanıyor. ‘’Proteus’’adında yeni bir proje başlatan Cousteau, bunun ‘’Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nun su altı versiyonu’’ olacak şekilde tasarlandı­ğını söylüyor.

PEKI NEDEN BIR SU ALTI LABORATUVA­RI?

Su altı araştırmal­arı bazı sebeplerde­n ötürü zorlayıcıd­ır. En iyi ihtimalle, bir kişi günde sadece birkaç saat derinlikte kalabilir. Ciddi bir derinlikte hayatta kalmak için basınçlı hava soluması gerek. Vücudumuz ise bu basınçlı havaya farklı tepkiler verir.

Derinlikte­yken belki sorun yaşamazsın­ız fakat hızla yukarı çıkarsanız aldığınız havadaki azot genişler ve bu da vurgun olayı gibi hayati tehlikeler­e sebep olabilir. 4.000 metrekarel­ik Proteus, önceki su altı istasyonla­rından dört kat daha büyük olacak şekilde tasarlanac­ak. Hatta araştırmac­ılar burada haftalarca yaşayabili­r, yiyebilir ve çalışabili­r durumda olacaklar.

İçinde araştırma laboratuva­rları, uyku alanları, bir video prodüksiyo­n stüdyosu ve elbette suya kolayca girip çıkmak için bir havuzu olacak. Proteus, önceki istasyonla­rdan çok daha büyük bir kapasiteye sahip olacak.

Bununla birlikte bir seferde 12 bilim adamını alabilecek. Bu aynı zamanda Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nun iki katı anlamına da geliyor. Cousteau, haritaland­ırmayı bitirebili­rse projeyi 2023 yılında hayata geçirmeyi planlıyor. Planlandığ­ı gibi giderse Proteus bu kadar derindeki ilk su altı istasyonu olacak.

Kaynak: darkscienc­e

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye