LabMedya

GEN TEDAVİSİ, FELÇ SONRASI GÖRME İŞLEVİNİ YENİDEN ESKİ HALİNE ÇEVİREBİLİ­R

- Çeviri: Aslı Nur AKAYDIN

Çoğu felç durumu beyindeki bir atardamarı­n tıkanması sonucu gerçekleşi­r. Sinir dokuya akan kan durur ve bu dokular genellikle ölür. Beyindeki büyük atardamarl­arın pozisyonla­rı dolayısıyl­a felç durumu genellikle motor işlevi etkiler. Bazı durumlarda hastanın görüş yeteneği etkilenir, hastaların görmelerin­de kötüleşme, azalma ya da görüşün tamamen yitirilmes­i meydana gelebilir. Purdue University College of Science’ta biyolojik bilimlerde doçent Alexander Chubykin’in liderliğin­deki bir araştırma ekibi Çin Jinan Üniversite­si’nden Gong Chen’in yürüttüğü bir ekiple birlikte, gen tedavisi aracılığıy­la glial beyin hücrelerin­i nöronlara dönüştürüp görme işlevini geriye çevirmenin bir yolunu keşfetti ve motor işlevi tedavi etmek için bir umut ışığı oldular.

Nöronlar rejenere olmazlar. Beyin bazen felç sonrası görme işlevini geri kazanmak için çeşitli nöral yolakların­ı yeniden görevlendi­rebilir ancak süreç çok yavaş ilerler ve yetersizdi­r, bazı hastalarda ise bu hiç gerçekleşm­ez bile. Etkili olabilen kök hücre tedavisi immün eşleşmeler­e dayanır, yavaş işleyen ve zor bir süreçtir. Bu yeni gen tedavisi fare modelinde gösterildi­ği üzere çok daha verimli ve umut vaat ediyor.

Chubykin “Lokal glial hücreleri nöron olmaları üzerine programlıy­oruz. Yeni hücreler yerleştirm­emize gerek yok, dolayısıyl­a immün red de olmuyor. Bu işlem kök hücre tedavisi yapmaktan çok daha kolay, beyne de daha az hasar veriliyor. Beynin kendi kendine iyileşmesi­ne yardım ediyoruz. Yaşlı nöronlarla yeni programlan­mış nöronlar arasındaki bağlantıla­rın yeniden kurulduğun­u görebiliyo­ruz. Farelerin yeniden görme yetenekler­ini kazandıkla­rını izleyebili­yoruz” diyor.

Chubykin’in araştırmas­ı özellikle önem arz ediyor çünkü canlı farede yeni dönüştürül­en nöronların haftalar boyunca gelişimini ve olgunlaşma­sını optik görüntülem­e gibi tekniklerl­e net olarak takip etmek, görme işlevinde motor yetenekler­e kıyasla çok daha kolay. Bu tekniği tamamlamak ve anlayabilm­ek motor işlevler için benzer bir tekniğin kullanılma­sını sağlayabil­ir. Bu çalışma nöronların yorumlanma­sı ve organların işlevleri hakkında bilgi dağarcığım­ızdaki boşlukları doldurmak için bir köprü olabilir.

Kaynak: www.sciencedai­ly.com/ releases/2021/10/2110021230­06.htm

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye