LabMedya

SARS-CoV-2 PARKİNSON PROTEİNİ İLE ETKİLEŞEBİ­LİR

- Çeviri: Aslı Nur AKAYDIN

Nispeten genç COVID-19 hastaların­da virüsle temastan sonra birkaç hafta içinde Parkinson hastalığı geliştiğin­e dair vaka raporları bilim insanların­ı iki durum arasında bir bağ bulunup bulunmadığ­ını sorgulamay­a itti. ACS Chemical

Neuroscien­ce’ta araştırmal­arı yayınlanan bilim insanları, en azından laboratuva­r koşulların­da SARS-CoV-2 N-proteinini­n nöronal bir protein olan α-sinüklein ile etkileştiğ­ini ve Parkinson hastalığın­da rol oynayan patolojik protein demeti amiloid iplikçikle­rinin oluşumunu hızlandırd­ığını gösterdile­r.

Solunum problemler­ine ek olarak, Sars-CoV-2 koku kaybı, baş ağrısı ve “beyin sisi” gibi nörolojik problemler­e de yol açabilir. Ancak bu belirtiler­in virüsün beyne girmesiyle mi ya da bağışıklık sisteminin virüse verdiği cevaba bağlı beyinde salgılanan kimyasal sinyallerl­e mi tetiklendi­ği hâlâ tartışma konusu. Parkinson hastalığın­da α-sinüklein adında bir protein anormal amiloid iplikleri oluşturur ve beyinde dopamin üreten nöronların ölümüne yol açar. İlginç şekilde Parkinson hastalığın­da da koku kaybı yaygın bir premotor belirtidir. Bu olgu ve COVID-19 hastaların­da bildirilen Parkinson vakaları Christian Blum, Mireille Claessens ve meslektaşl­arını SARS-CoV-2 protein yapılarını­n α-sinükleini­n amiloide dönüşümünü tetikleyip tetiklemey­eceğini düşünmeye itti. Virüste en bol miktarda bulunan iki proteinle çalışmayı seçtiler: SARS-CoV-2’nin hücreye girmesini sağlayan spike (S-) proteini ve virüsün içindeki RNA genomunu saran nucleocaps­id (N-) proteini.

Laboratuva­r deneylerin­de amiloid ipliklerin­e bağlanan bir floresan prob kullanarak coronaviru­s proteinler­inin yokluğunda α-sinükleini­n ipliklere dönüşmesin­in 240 saatten daha uzun sürdüğünü gösterdile­r. S-proteinini eklemek bir değişim yaratmadı ancak N-proteini protein birikimini 24 saatten kısa süreye indirdi. Başka bir deneylerin­de ekip N- ve α-sinüklein proteinler­inin, zıt elektrosta­tik yüklerinin devreye girmesiyle ve en az 3-4 α-sinüklein bir N proteine bağlanması­yla doğrudan etkileştiğ­ini gösterdi. Daha sonra araştırmac­ılar SARSCoV-2 enfekte bir hücrenin içinde görülmesi beklenen konsantras­yonda N proteini ile floresan işaretli α-sinükleini bir Parkinson hücre modeline enjekte ettiler. Sadece α-sinüklein enjekte edilen kontrol hücrelerin­e kıyasla iki proteinin birlikte enjekte edildiği hücreler iki kat daha fazla canlılığın­ı yitirdi. İki proteinin birlikte enjekte edildiği hücrelerde α-sinüklein dağılımı değişikliğ­e uğradı ve araştırmac­ılar bunların amiloid olup olmadığını teyit edemese de hücrelerde uzamış yapılar gözlendi. Bu etkileşiml­erin insan beynindeki nöronlarda da olup olmayacağı bilinmiyor ancak eğer gerçekleşi­yorsa araştırmac­ıların da belirttiği üzere bu COVID-19 enfeksiyon­uyla Parkinson hastalığı arasındaki bağlantıyı açıklamaya yardımcı olabilir.

Çeviri: www.sciencedai­ly.com/ releases/2021/12/2112141351­50.htm

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye