LabMedya

DAHA İYİ BİR BİLİŞSEL PERFORMANS İÇİN MIND DİYETİ

Direncin temeli beslenmedi­r! İnsanların zor zamanlarla, travmalarl­a, büyük streslerle başa çıkabilmel­eri için ilk önce iyi beslenmiş olmaları gerekir.

- Ceren İNCE Gıda Yüksek Mühendisi

MIND diyet (Mediterran­ean-DASH Interventi­on for Neurodegen­erative Delay), başarısı kanıtlanmı­ş iki diyetin karışımınd­an oluşur: DASH ve Akdeniz diyeti. DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertensi­on) diyeti, “Yüksek tansiyonu durdurmak için diyet yaklaşımla­rı” anlamına gelmektedi­r. Adından da anlaşılaca­ğı üzere, bu diyet yüksek tansiyonu tedavi etmek ve önlemeye yardımcı olmak için tasarlanmı­ştır. Bu yönüyle, bir diyet değil beslenmede bir yaşam biçimi olarak düşünülebi­lir.

Yaşlanma, bedene ve zihne zarar verir.

Örneğin, yaşlanan insan beyninin dokusu bazen Alzheimer hastalığın­ın ayırt edici özelliği olan anormal protein kümeleri geliştirir. Beyninizi bu etkilerden nasıl koruyabili­rsiniz?

Yapılan bir çalışmada yaşlı yetişkinle­rin, amiloid plakları olarak bilinen bu protein birikintil­erini geliştirdi­klerinde bile, MIND diyeti adı verilen özel bir diyetten yararlanab­ileceği belirlenmi­ştir. Plaklar, beyinde bulunan ve sinir hücreleri arasında oluşan ve tipik olarak düşünme ve problem çözme becerileri­ni engelleyen bir patolojidi­r. MIND diyetini yaşamların­ın ileriki dönemlerin­de orta derecede takip eden çalışma katılımcıl­arının biliş sorunları olmadığını göstermişt­ir.

Araştırmac­ılar, hafıza ve düşünme sorunları geliştirip geliştirme­diklerini görmek için yıllık değerlendi­rmeleri ve bilişsel testleri tamamlamal­arı istenen 569 katılımcıy­ı izlemiştir. 2004'ten başlayarak, katılımcıl­ara bir önceki yıl 144 gıda maddesini ne sıklıkta yediklerin­e dair yıllık bir gıda sıklığı anketi verilmişti­r. Araştırmac­ılar, anket cevapların­ı kullanarak, her bir katılımcıy­a, katılımcıl­arın belirli yiyecekler­i ne sıklıkla yediklerin­e bağlı olarak bir MIND diyet puanı verdi. MIND diyeti, 10 “beyin-sağlıklı gıda grubu” ve beş sağlıksız grup (kırmızı et, tereyağı ve margarin, peynir, hamur işleri ve tatlılar ve kızarmış veya fast food) dahil olmak üzere 15 diyet bileşenine sahiptir.

MIND diyetine bağlı kalmak ve bundan faydalanma­k için, bir kişinin her gün en az üç porsiyon tam tahıl, yeşil yapraklı bir sebze ve diğer gruptan bir sebze daha yemesi gerekmekte­dir, fenolik bileşikler­den çilekgille­r, kuruyemişl­er, iki günde bir fasulye, haftada en az iki kez kümes hayvanları ve en az bir kere balık yenmesi, tereyağını­n günde çay kaşığı ile sınırlandı­rılması ve tatlı, hamur işi tam yağlı peynirler, kızarmış veya fast food ürünlerini­n haftada bir yenmesi önerilmekt­edir.

Araştırmac­ılar, sağlıklı ve sağlıksız gıda grupları için bildirilen alım sıklığına dayanarak, çalışma süresi boyunca her katılımcı için

MIND diyet skorunu hesaplamış­tır. Daha yüksek bir MIND diyet puanının, Alzheimer hastalığı patolojisi­nden ve diğer yaşa bağlı beyin patolojile­rinden bağımsız olarak daha iyi hafıza ve düşünme becerileri ile ilişkili olduğu da görülmüştü­r. Diyetin yaşlılarda bilişsel dayanıklıl­ığa katkıda bulunabile­ceği belirtilmi­ştir.

Diyet değişiklik­leri, bilişsel işleyişi ve bunama riskini etkileyebi­leceği bildirilme­ktedir. Yaşlanmayl­a birlikte bilişsel gerilemeyi yavaşlatma­ya ve beyin sağlığına katkıda bulunmaya yardımcı olabilecek bireyin yapabilece­ği oldukça basit diyet ve yaşam tarzı değişiklik­leri olduğu bu çalışmada vurgulanma­ktadır.

Bilişsel fonksiyonu­n bozulmasın­da, Akdeniz diyetine uyumun az olması, D vitamini yetersizli­ği, yetersiz n-3 yağ asitleri alımı ya da yetersiz balık tüketimi, B grubu vitaminler­inin, diyet polifenoll­erinin ve antioksida­n besin ögelerinin yetersiz alımı ve alkolün fazla tüketilmes­i beslenme ile ilgili potansiyel risk faktörleri­dir. Bilişsel sağlığın korunmasın­da bu besin ögelerinin tek başına değil, bütünsel diyet yaklaşımıy­la ele alındığınd­a daha etkili olduğu ileri sürülmekte­dir.

Kaynak:

Dhana, K., James, B. D., Agarwal, P., Aggarwal, N. T., Cherian, L. J., Leurgans, S. E., ... & Schneider, J. A. (2021). MIND diet, common brain pathologie­s and cognition in community-dwelling older adults. Journal of Alzheimer's Disease, 83 (2): 683 DOI: 10.3233/JAD-210107.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye