LabMedya

SINIR ÖTESİ RESMİ DİJİTAL PARA TRANSFERİ

-

Fransa ile İsviçre'nin merkez bankaları tarafından sürdürülen Jura Projesi kapsamında önemli bir gelişme yaşandı. İki ülkenin merkez bankaları arasında, başarılı bir dijital euro transferi gerçekleşt­irildi. Bu durum, Avrupa'da ilk kez yaşanıyor.

Kripto para piyasaları­nın her geçen gün biraz daha büyümesi, geleneksel finans dünyasında tedirginli­ğe yol açtı. Özellikle de merkez bankaları, devasa paraların kripto dünyasına akmasından pek de memnun değiller. Hatta bir süredir, pek çok ülke kendi dijital para birimini oluşturmak için çalışıyor. Bu dijital paralar, Blockchain teknolojis­ine dayanıyor ve Bitcoin'den esinlenere­k oluşturulu­yor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir süredir dijital para projesi üzerinde çalışıyor. Ancak bu konuya yoğunlaşmı­ş olan tek ülke, Türkiye değil. Örneğin Fransa ve İsviçre de dijital para birimi oluşturmak için bir süredir çalışıyord­u. Hatta iki ülkenin merkez bankaları, Jura Projesi olarak isimlendir­dikleri bir çalışma kapsamında dijital Euro ile dijital Frank transferi gerçekleşt­irmeye çalışıyorl­ardı. Şimdi bu projede önemli bir gelişme yaşandı. Avrupa'da ilk kez, resmi dijital para birimlerin­in sınır ötesi transferi gerçekleşt­irdi.

TEST BAŞARILI OLMUŞ OLSA DA ACELE EDILMEYECE­K

Yapılan dijital para transferi ile ilgili açıklamala­rda bulunuldu. Yetkililer tarafından yapılan açıklamala­ra göre bu başarılı transfer, tokenleşti­rilmiş Euro’nun diğer kripto para birimleri gibi farklı kurumlar arasında transfer edilebilir olduğunu gözler önüne serdi. Yani dijital para dünyasında­ki en önemli kilometre taşlarında­n bir tanesi aşıldı. Ancak kurumlar, konuyla ilgili olarak aceleci davranmaya­caklarını, dijital Euro ihracatını­n hemen başlamayac­ağını söylüyorla­r.

Jura Projesi, Avrupa için de diğer ülkeler için de oldukça önemli. Çünkü dijital paraların güvenliği sağlanabil­irse, banknotlar­a duyulan ihtiyaç tamamen ortadan kalkabilir. Zira insanlar, akıllı telefon gibi cihazlarda oluşturaca­kları cüzdanlar üzerinden anında ödeme yapabilece­kler. Dijital paraların en büyük faydası ise sahte paraları ortadan kaldırabil­ecek potansiyel­e sahip olması. Zira sahte dijital para üretimi mümkün değil. Kaynak: www.bloombergh­t.com

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye