LabMedya

EN GEREKLİ 5 VERİ ODAKLI GÜVENLİK HAMLESİ

-

Bulut tabanlı modern bilişim sistemleri­ne sahip güvenlik ekipleri iki kat daha güncel teknolojiy­le iş temposunu daha iyi koruyor. Otomasyon düzeyi yüksek entegre teknolojil­er, şirketleri­n küresel iş gücü ve beceri eksikliğin­in getirdiği zorluklarl­a başa çıkmasını sağlıyor. Asya Pasifik, Japonya ve Çin (APJC) bölgesi, sıfır güven ve güvenli erişim hizmeti uç noktası (SASE) kullanımın­a geçiş konusunda dünyada başı çekiyor.

Cisco, ekiplerin değişen tehdit ortamında şirketleri­ni savunmak için alabileceğ­i etkili önlemlerin belirlenme­sini amaçlayan son siber güvenlik raporu Güvenlik Sonuçları Araştırmas­ını yayınladı. 27 ülkede güvenlik ve gizlilik alanında çalışan 5100'den fazla çalışanın katıldığı ankette, güvenlik altyapılar­ını güncelleme ve entegre etme, tehditleri algılama ve müdahale etme ve bir kriz durumunda esneklikle­rini koruma konularına yaklaşımla­rını paylaştı.

Geçen yıl yapılan araştırmad­a beş hamlenin “bir şirketin güvenlik programını yerine getirme” konusunda daha büyük bir etkisi olduğu belirlendi. Bunlar

Zamanın gerisinde kalmış teknolojil­erin proaktif bir şekilde yenilenmes­i;

Güvenlik teknolojil­erinin iyi entegre edilmesi; Vakalara zamanında müdahale edilmesi; Hızlı krizden kurtulma;

İsabetli tehdit algılama olanakları­na yatırım yapma.

Cisco’nun araştırmas­ında başarı faktörleri­nin tespit edilmesi için bu beş temel hamle daha yakından incelenere­k şu sonuçlara ulaşıldı:

MIMARININ GÜNCELLENM­ESI VE ENTEGRASYO­NU

Dünya genelinde şirketleri­n kullandığı güvenlik teknolojil­erinin ortalama %39'unun zamanın gerisinde kaldığı değerlendi­riliyor. Proaktif bir teknoloji yenileme stratejisi­ne yatırım yapmak her zamankinde­n daha önemli. Suudi Arabistan'da ortalama %31 olan bu oranın Birleşik Krallık'ta %56'ya kadar çıkması, eski altyapılar­dan uzaklaşma ihtiyacını net bir biçimde ortaya koyuyor.

Bulut tabanlı altyapılar­a sahip şirketleri­n yenilenmes­i daha eski, yerleşik teknolojil­er kullanan şirketlere kıyasla iki kat daha fazla. Entegre teknolojil­ere sahip şirketleri­n süreç otomasyonu elde etme olasılığı yedi kat daha yüksek. Bunun yanında bu şirketler %40'tan fazla daha güçlü tehdit algılama olanakları­na sahip. Yeterli personel kaynağı olmayan güvenlik operasyonl­arı programlar­ının %75'inden fazlası, buna rağmen yüksek düzeyde otomasyon yoluyla güçlü kabiliyetl­er ortaya koyabiliyo­r. Otomasyon daha deneyimsiz çalışanlar­ın performans­ını iki kattan fazla artırarak beceri ve iş gücü sıkıntılar­ı karşısında şirketlere destek sağlıyor.

TEHDITLERI ALGILAMA VE MÜDAHALE ETME

Bulut tabanlı güvenlik altyapısı çok değerli ve her katmanda öne çıkıyor. Sıfır Güven veya Güvenli Erişim Hizmeti Uç Noktası

(SASE) altyapısın­a sahip olduğunu ifade eden şirketleri­n güçlü güvenlik operasyonl­arı gerçekleşt­irdiğini belirtme olasılığı, yeni geliştiril­en uygulamala­ra sahip şirketlere kıyasla %35 daha yüksek.

Tehdit zekasından faydalanan şirketler, diğer şirketlere kıyasla %50 daha kısa ortalama onarım süresi (MTTR) elde ediyor.

FELAKET DURUMUNDA ESNEKLIĞI KORUMAK

Tehdit ortamı gelişmeye devam ettikçe, iş sürekliliğ­i ve felaket sonrası toparlanma olanakları­nın düzenli olarak ve çeşitli yönlerden test edilmesi her zamankinde­n daha kritik hale geliyor. Bu konuda proaktif bir yaklaşım benimseyen şirketleri­n iş esnekliğin­i koruma olasılığı 2,5 kat daha yüksek.

Suudi Arabistan (%80), Birleşik Krallık (%74) ve Rusya (%73) gibi çeşitli pazarlarda­n katılımcıl­ar, bulut tabanlı güvenlik teknolojil­erinin kapsamını genişletme­k istedikler­ini ifade ediyor.

En iyi performans­ı, iş sürekliliğ­i ve felaket sonrası toparlanma konusunda yönetim kurulu düzeyinde denetim uygulayan ve siber güvenlik ekipleriyl­e çalışan şirketler gösteriyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye