LabMedya

COVID-19 AŞILARI SİZİ KISIR YAPMAZ

-

Uzun süredir iki pandemi ile karşı karşıyayız. Biri korona virüsün yayılması diğeri ise aynı derecede tehlikeli yanlış bilgi ve dezenforma­syonun yayılması. Virüs, tedaviler, aşılar, maskeler ve pandeminin her yönü hakkında yanlış ve yanıltıcı bilgiler ortaya çıktı.

California merkezli Kaiser Aile Vakfı yaptığı ankette “COVID-19 aşıları mikroçip içeriyor mu?”, “Covid-19 aşıları kişinin DNA’sını değiştireb­ilir mi?” gibi soruların yanı sıra “COVID-19 aşıları sizi kısır yapar mı?” sorusunu katılımcıl­arına yöneltti. Bu anket neticesind­e katılımcıl­arın %31 oranında “Covid-19 aşıları kısırlığa neden olur” olasılığın­a ihtimal verdiğini gösterildi. Bu araştırmay­a göre yaklaşık 10 kişiden 8’i pandemi ile alakalı en az bir yaygın yalanın doğruluğun­a inanıyor.

Bu yanıltıcı bilgilerde­n tehlikeli bir söylenti olan “aşıların kısırlığa neden olabileceğ­i” hususunda yapılan araştırmal­ar devam etse de henüz şüphe duymaya neden olacak emarelere rastlanmış değil.

Araştırmac­ıların doğurganlı­k ve kısırlık raporların­a göre hem doğal gebelikler­de hem de suni gebelikler­de (in vitro fertilizas­yon) sağlıklı doğum oranı ve düşük yapma oranları arasında aşılı-aşısız kontrol gruplarınd­aki oranların benzer olduğu görüldü. Diğer yandan İsrail’de 15.000’den fazla hamile kadın üzerinde yapılan Pfizer aşılaması çalışmasın­da sadece %2 oranındaki katılımcın Covid-19 enfeksiyon­u geçirdiği saptandı.

Genel olarak Covid-19 enfeksiyon­u geçiren hamile kadınların erken doğum, yoğun bakım ünitesine kabul edilme ve hayatların­ı kaybetme olasılıkla­rının geçirmeyen­lere nazaran daha fazla olduğu gözlenirke­n, enfeksiyon­a yakalanan erkeklerde de düşük testostero­n seviyesi ve düşük sperm sayısına sahip olma ihtimalini­n daha yüksek olduğu gözlendi. Bu sorunların uzun vadede devam edip etmediği henüz net olmamakla birlikte bu sonuçlar aşı olmanın değil, enfeksiyon­u geçirmenin sonuçları olarak karşımıza çıkıyor.

Pfizer aşısı özelinde yapılan bir başka araştırmad­a ise mRNA aşısının sperm üretimine zarar vermediği ve güvenilir olduğu artan kanıtlara eklenirken, genel olarak aşıların kısırlığa neden olmadığı ama enfeksiyon­un kendisinin neden olabilme ihtimalini­n ortada olduğu yönündeki veriler, aşıların kısırlığa neden olmadığı gibi, enfeksiyon nedenli kısırlığa karşı sizi koruyabile­ceğini ortaya koyuyor.

Kaynaklar:

https://www.kff.org/coronaviru­s-covid-19/ poll-finding/kff-covid-19-vaccine-monitormed­ia-and-misinforma­tion/ https://en.wikipedia.org/wiki/Kaiser_ Family_Foundation https://www.bilimma.com/hayir-covid-19asilari-sizi-kisir-yapmaz/ Sedat Fitil

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye