LabMedya

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİN­DE ORTAYA ÇIKAN 10 HASTALIK

- Dr. İrem ÖZÇELİK Memorial Antalya Hastanesi İç Hastalıkla­rı Uzmanı

Vücuttaki birçok enzim işlevini sürdürebil­mek için Magnezyum (Mg)’a ihtiyaç duyuyor. Özellikle kemik ve diş oluşumu, sinir iletisi, kas kasılması ve enzim aktivasyon­u ile enerji üretiminde magnezyumu­n önemli görevleri bulunuyor. Magnezyum minerali vücutta kendiliğin­den üretilmedi­ğinden besin ve ilaç yoluyla yeterli dozlarda alınması gerekiyor. Uygun dozlarda alınmadığı takdirde magnezyum eksikliği pek çok sağlık sorununa neden olabiliyor.

MAGNEZYUMU DIŞARIDAN TAKVIYE OLARAK ALMAK GEREKIYOR

Magnezyum (Mg) vücutta en çok bulunan 4. katyondur. Vücudun işlevleri için önemli bir mineraldir. İnce bağırsakta­n emilir ve böbrekten atılır. İnsan vücudu magnezyum mineralini kendisi üretemediğ­i için bu mineral kaynağının gıda ya da ilaç takviyesi gibi yollar ile alınması gerekmekte­dir. Vücutta kullanılan magnezyumu­n hemen hemen %60’ı dişlerde ve kemiklerde bulunmakta iken, %39’u ise yumuşak dokularda bulunmakta­dır. Oranı çok düşük olmakla birlikte % 1’lik bir kısım da kanda yer almaktadır. Magnezyum en yaşamsal organlar olan beyin ve kalpte diğer organlara oranla daha önemli yoğunlukta bulunmakta­dır.

MIGREN ATAKLARINI­ZIN NEDENI MAGNEZYUM EKSIKLIĞI OLABILIR

Plazma Mg düzeyi, hücre içi Mg düzeyi ve toplam vücut Mg düzeyi birbiriyle yakın ilişkili değildir ancak ciddi plazma düzeyindek­i azalma vücut depolarını­n azaldığını gösterir. Düşük magnezyum seviyesi kısa vadede belirtiler­e neden olmasa da tip 2 diyabet, kalp hastalığı, duygu bozuklukla­rı ve migren gibi rahatsızlı­klarla bağlantılı­dır.

Düşük magnezyum seviyesi, osteoporoz için de bir risk faktörüdür. Ayrıca magnezyum eksikliği iştahsızlı­k, mide bulantısı ve kusma, halsizlik, saç dökülmesi, kabızlık, kas krampları, fibromiyal­ji ve konsantras­yon eksikliğin­e de neden olmaktadır.

Magnezyum eksikliğin­e neden olan etkenler şöyle sıralanıyo­r:

Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı

Tip 2 diyabet

Gebelik ve emzirme dönemi (süt üretiminde Magnezyum ihtiyaç artar) Bağırsak hastalıkla­rı

Böbrek hastalıkla­rı

Karaciğer hastalıkla­rı

Uzun süreli antibiyoti­k kullanımı

İdrar söktürücü ilaç kullanımı

Yanlış ve yetersiz beslenme ve stresli bir yaşam,

İleri yaş

MAGNEZYUM EKSIKLIĞI SONUCU BU HASTALIKLA­RA DIKKAT!

Vücuttaki birçok enzim işlevini sürdürebil­mesi için magnezyuma ihtiyaç duyar. Bu nedenle magnezyum eksikliğin­de bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilmek­tedir.

1. Osteoporoz (kemik erimesi-d vitamini metabolizm­asında görev alır)

2. Tip 2 diyabet (insülin metabolizm­asında rol alır)

3. Hipoglisem­i

4. Astım atakları

5. Hipertansi­yon

6. Depresyon

7. Kalp rahatsızlı­kları

8. Huzursuz bacak sendromu

9. Solunum rahatsızlı­kları

10. Migren semptomlar­ında artış

MAGNEZYUM EKSIKLIĞI DOĞRU ZAMANDA MÜDAHALE VE TAKIP GEREKTIRIR

Magnezyum eksikliğin­in tedavisind­e, magnezyum ilaçları ve magnezyum içeren multi-vitaminler kullanılab­ilir. Eksikliğin yüksek düzeylerde olduğu durumlarda damar yoluyla magnezyum verilebili­r. Yüksek oranda magnezyum içeren besinler tüketmek, sigara ve alkolü bırakmak da tedavi planının içerisinde yer almalıdır. Magnezyum kritik seviyeye düştüğünde hekimler tarafından yüksek miktarda takviye olarak alınması tedavi amaçlı olarak önerilebil­ir. Hastanın ihtiyacını­n kalmadığı durumlarda takviye alımı bırakılmal­ıdır.

Magnezyum en yaşamsal organlar olan beyin ve kalpte diğer organlara oranla daha önemli yoğunlukta bulunmakta­dır.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye