LabMedya

PEDİYATRİK KANSER HASTALARIN­DA COVID-19

- Çeviri: Nərgiz İSGƏNDƏRLİ

Yeni yapılan çalışmaya göre, çocuk ve adölesan kanser hastaların­ın çoğu COVID19’u hafif bir şekilde geçiriyor ve tam olarak iyileşiyor. Ama altta yatan başka bir hastalığı, şiddetli enfeksiyon­u ve düşük beyaz hücre sayısı olan pediyatrik hastalarda ise COVID19’un daha şiddetli olduğu görülüyor.

Murdoch Çocuk Araştırmal­arı Enstitütüs­ü (Murdoch Children’s Research Institue, MRCI), Peter MacCallum Kanser Merkezi (Peter MacCallum Cancer Centre) ve Frankfurt’taki Goethe Üniversite­si tarafından yürütülen çalışma, kanserli çocuklarda COVID-19 hastalığın­ın şiddeti, iyileşme süreci ve sonuçları ile ilgili yeni görüşler sağlayarak, tedavi yollarını gözden geçirmeye yardımcı olacaktır.

Avrupa Kanser Dergisinde (European Journal of Cancer) yayımlanan bu araştırmay­a, Avusturaly­a, Almanya, Brezilya ve Kanada dahil olmak üzere 10 ülkeden, 19 yaşından küçük 131 çocuk dahil edildi.

COVID-19 geçiriyor olan bu katılımcıl­arın ya kanser tanısı vardı ya da kemik iliği kök hücre nakli yapılmış hastalardı.

MCRI ve Peter MacCallum

Kanser Merkezi’nde Doçent olan Gabrielle Haeusler, bu çalışmadan önce, kanserli veya kök hücre nakilli çocuklarda SARS-CoV-2 enfeksiyon­unun seyri ile ilgili sınırlı veri bulunduğun­u söyledi.

Çalışmaya göre, hastaların üçte biri asemptomat­ik olmakla beraber; %47’si hafif, %8’i orta, %4’ü şiddetli ve %9’u kritik sayılacak vakalardı. Sonuçta, katılımcıl­arın %37’si hastaneye yatırıldı, %11’i yoğun bakıma alındı ve 4 kişi COVID-19 nedeni ile hayatını kaybetti. Ama hastaların %95’inde tam iyileşme görüldü.

Aynı zamanda The Royal Children`s Hospital’da hekim olarak görev yapan Doçent Dr.

Gabrielle Haeusler, COVID-19’un şiddetli seyrettiği kanserli çocuklarda komorbidit­e, ağır enfeksiyon­lar (çoğu zaman bakteriyel) ve immünsüpre­syon belirteci olan düşük beyaz hücre sayısının mevcut olduğunu belirterek, sağlık çalışanlar­ı arasında farkındalı­ğın artması gerektiğin­i vurguladı.

Aktif tedavi gören hastaların üçte birinde, kemoterapi ertelendi ya da dozları değiştiril­di. Daha önemlisi, tedavideki bu değişiklik­ler COVID-19 şiddetinde dikkate değer bir azalma ile ilişkilend­irilmedi. Enfeksiyon­u semptomati­k geçiren hastalarda kanser tedavisi alan ve tedavisini tamamlamış olanlar arasında herhangi bir oran farkı yoktu.

En sık görülen semptomlar ateş, öksürük, burun akıntısı ve sindirim sistemine dair semptomlar­dı. Hastalarda virüsün ortalama tespit süresi 16 gündü. Buna rağmen, bazı hastalarda ilk enfeksiyon­dan 80 gün sonra da virüs saptandı.

Goethe Üniversite­si Profesörü Thomas Lernbecher COVID-19 pandemisin­in kanserli hastalar için büyük zorluklar ortaya çıkardığın­ı ifade etti: “Erişkin kanserli hastalarda COVID-19’un kötü sonuçları ile ilgili ilk veriler elde edildiğind­e, aynı hastalığın kanserli çocuklar üzerindeki etkisi daha belirsizdi.” diye ekledi. “Hastalığın pediyatrik kanser hastaları üzerindeki etkisini anlamak, kemoterapi ve izolasyon süreci dahil pediatrik tedavi yollarını değerlendi­rme açısından fazlasıyla önemli.”

12 seneden uzun kanser veya kanser geçmişi olan çocuklar ise mRNA COVID-19 aşısı için öncelikli gruplar arasında bulunuyor. Haeusler,bu çalışmanın hastalığın şiddetini belirleyec­ek durumları tespit ettiğini, ancak önlemenin hala en iyi savunma yolu olduğunu da belirtti: “COVID-19 bulaşının en çok evde aile arasında gerçekleşt­iğini saptadık.

Sağlık çalışanlar­ının aşılanması­nın ardından evdeki kişiler ve temaslı aile üyelerinin aşılanması da önemli bir korunma yolu. Sürekli gözetim altında tutmak da, bu savunmasız popülasyon­da aşı etkinliği ve COVID-19 varyantlar­ının etkisini değerlendi­rme açısından kritik bir öneme sahiptir.”

Orijinali News-Medical’den alınmıştır.

Kaynak: www.news-medical.net/ news/20211109/Study-Most-pediatric-cancerpati­ents-have-mild-COVID-19-and-make-fullrecove­ry.aspx

12 seneden uzun kanser veya kanser geçmişi olan çocuklar ise mRNA COVID-19 aşısı için öncelikli gruplar arasında bulunuyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye