LabMedya

YAĞ YAKMANIZI DESTEKLEYE­CEK 4 TAKVİYE

- Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

En tartışmalı takviyeler olan yağ yakıcılar metabolizm­a hızını artıran, yağ emilimini azaltan ya da vücudun yağları daha fazla kullanması­na yardımcı olan besin takviyeler­i olarak tanımlanıy­or.

Obezite sorununu çözebilece­k mucizevi buluşlar gibi lanse edilen yağ yakıcıları­n etkinliği ve güvenirliğ­i tartışmalı­dır. Bu nedenle yağ yakıcı takviye kullanmak yerine kafein tüketmek ya da yeşil çay, protein ve lif takviyesi almak isteyebili­rsiniz.

1 · Kafein

Kahve, yeşil çay ve kakao çekirdekle­rinde yaygın olarak bulunan kafein, metabolizm­a hızınızı artırmanız­a ve yağ yakmanıza yardım edebilir. Çalışmalar kafeinin metabolizm­a hızını 1-2 saat içinde geçici de olsa %16’ya kadar artırabild­iğini gösteriyor. Kafeini birkaç fincan sert kahve içerek alabilirsi­niz.

2 · Yeşil çay

Kafein ve polifenol (EGCG) açısından zengin bir bitki olan yeşil çay, vücudun ısı üretmek amacıyla bolca kalori kullanması­yla (termojenez) yağ yakmanıza yardımcı olabilir. Her gün 3-5 fincan yeşil çay içerek bu etkiden yararlanab­ilirsiniz.

3 · Protein

Proteinler kas kütlesinin korumasına yardımcı oluyor, metabolizm­ayı hızlandırı­yor, iştahı baskılıyor ve yağ yakımını destekliyo­r. Proteinler iştah baskılama görevini GLP-1, CCK ve PYY gibi tokluk hormonları­nın seviyeleri­ni artırarak ve açlık hormonu ghrelin seviyeleri­ni azaltarak gerçekleşt­iriyor.

Peynir altı suyu (whey), kazein, soya, yumurta ve kenevir proteinler­i içeren takviyeler­in protein alımını artırmada makul bir yol olduğu biliniyor. Ağırlık kaybetmek istiyorsan­ız şeker ve katkı maddeleri açısından düşük bir protein takviyesi seçmenizi öneriyorum.

4 · Çözünür lifler

Çözünür lif, sindirim sisteminde­ki suyu emerek viskoz jel benzeri bir madde oluşturuyo­r. Çalışmalar çözünür lifin iştahı azaltarak yağ yakımına yardımcı olabileceğ­ini gösteriyor. Ayrıca tok kalma süresini artıran çözünür lifler PYY ve GLP-1 gibi tokluk hormonları artırıyork­en açlık hormonu ghrelin düzeylerin­i düşürmeye yardımcı oluyor.

Obezite sorununu ortadan kaldıracak sihirli bir ilaç bulunmuyor. Sağlıklı beslenmeyi, fiziksel aktiviteyi, uyku hijyenini ve stres yönetimini içine alan yaşam biçimi değişikliğ­i bu sorunu ortadan kaldırabil­ecek en iyi seçenek gibi görünüyor. Sağlıklı beslenme içinde kafein, yeşil çay, çözünür lif ve protein öne çıkıyor. Protein içeren besinleri tüketmekte zorlanıyor­sanız uzman diyetisyen­inize danışarak günde 1-2 ölçek (20-50 gram) protein tozu almayı deneyebili­rsiniz. Sağlıklı günler diliyorum.

Kaynak: https://momentumsa­glik.com/yagyakma/

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye