LabMedya

NEYİ DEĞİŞTİRİR?

- Biyolog Muhyettin ŞENTÜRK

Bitkilere dokunmanın bitkinin bir tür savunma stratejisi olarak tepki vererek gen değişimine gitmesi olumlu yahut olumsuz olarak sınıflandı­rılamayaca­k bir durumdur. Fakat bir bitkiye insanın dokunması dokunan insandaki olumlu yönde değişimler­e sebep olacağı malumdur.

Canlılar alemi her bir grubuyla ayrı birer gezegen gibi birbirinde­n farklı ve ilginç özellikler sergiler. Bu gruplardan biri olan bitkiler belki de en ilginç gruptur. Bitkiler ile insanlar arasındaki bağ ise ilk insanlara dek dayanmakta­dır. İlk insanlarda­n ve eski çağlardan beri bitkiler hep revaçta olmuştur ve hâlâ da olmaktadır. İnsanoğlu şimdiye dek bitkileri besin olarak, ilaç yapımında, endüstride ve estetik yönden de kullanmışt­ır. Günümüzde gittikçe doğadan kopan ve aynı zamanda bitkilerin yaşam alanlarını kısıtlayan insanoğlun­un gelecekte bitkilere gereksinim­inin artacağı düşünülmek­tedir.

Bitkiler üzerine yapılan bilimsel çalışmalar da gün geçtikçe artmaktadı­r. Bunlardan bitki genetiği üzerine yapılan çalışmalar ilginç veriler sunmaya devam etmektedir. Bitki genetiği üzerine yapılan çalışmalar­da en ilginç konulardan biri bitkilere dokunmamın bitkilerin genlerinde değişime sebep olduğu konusudur.

ABD’de Rice Üniversite­si’ndeki Janet Braam ve arkadaşlar­ının yapmış oldukları bir çalışmaya göre turpgiller­den üzerine onlarca genetik çalışma yapılan Fenotu (Arabidopsi­s) bitkisinin yaprağına dokunmanın bitkinin genetik yapısında hızlı değişiklik­lere neden olduğu kanıtlanmı­ştır. Bu çalışmalar sonucunda keşfedilen yeni genlerin dokunma ile aktif hâle geçtiği ve bitkiye dokunulduğ­unda harekete geçtikleri için bu genlere İngilizce’de ‘dokunma’ anlamına gelen ‘touch’ sözcüğünün sessiz harflerind­en türetilen ‘TCH genleri’ ismi verilmişti­r.

Yukarıda bahsi geçen bilim insanların­ın ve diğer bilim insanların­ın konu üzerine yaptıkları bilimsel araştırmal­arı sürdürmele­ri sayesinde, Fenotu’nun (Arabidopsi­s’in) yaprağına bir böcek konduğunda, bir hayvan yanından sürtünerek geçtiğinde (ya da bir insan dokunduğun­da) veya rüzgâr dallarını salladığın­da bitkinin genlerinin yüzde ikisinden fazlasının aktive olduğunu bilmekteyi­z. Bu ilginç boyutta çok fazla gen olup -Fenotu örneğinde anlaşılaca­ğı üzere- bitkilerin çevrelerin­in ne derece farkında oldukların­ın ve mekanik uyaranlara ne denli geniş tepkiler verdikleri­ni açıkça göstermekt­edir.

Bilimsel çalışmalar diğer bitkilerde de (örneğin çileklerde) bu ve benzer özellikler­e sahip bitkilerin olduğunu göstermeye başlamıştı­r. Konu ile ilgili çalışmalar­ın devam edeceği anlaşılmak­tadır. Bu konunun bitkilerle alakalı fikirlerin değişmesin­e katkıda bulunacağı ve yeni çalışma alanları oluşturaca­ğı da açıktır.

Bitkilere dokunmanın bitkinin bir tür savunma stratejisi olarak tepki vererek gen değişimine gitmesi olumlu yahut olumsuz olarak sınıflandı­rılamayaca­k bir durumdur. Fakat bir bitkiye insanın dokunması dokunan insandaki olumlu yönde değişimler­e sebep olacağı malumdur. Bununla beraber dokunulaca­k bitkinin hangi bitki olduğu büyük önem arz etmektedir. Yine bir tür savunma stratejisi de sayılabile­cek bitkilerde­ki diken yapıları, bu yapılara sahip bitkilere dokunan insanların canlarını acıtabilir. Bu her insanın dokunulmay­ı sevmeyeceğ­i gibi her bitkinin de dokunulmay­ı sevmeyebil­eceği anlamına gelebilir.

Sonuç itibariyle bitkilerin çevrelerin­de olup bitenlerin gayet farkında olup buna göre yapılar ve özellikler kazandıkla­rı gün geçtikçe bilimsel araştırmal­arla daha iyi anlaşılmak­tadır.

Kaynaklar:

Braam, J., Sistrunk, M. L., Polisensky,

D. H., Xu, W., Purugganan, M. M., Antosiewic­z, D. M., Campbell, P., Johnson, K. A. 1996. Life in a changing world:

TCH Gene Regulation of Expression and Responses to Environmen­tal Signals. Physiologi­a Plantarum, 98(4), pp. 909-16. Chamovitz, D. 2012. What A Plant Knows - A Field Guide To The Senses (Bitkilerin Bildikleri - Dünyaya Bitkilerin Gözünden Bakmak). Metis Yayınları. İstanbul. (Çeviri: Gürol Koca).

Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M., Babaç, M. T. (Editörler) 2012. Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmal­arı Derneği Yayını, İstanbul. Tomas-Grau, R. H., Requena-Serra, F.

J., Hael-Conrad, V., Martínez-Zamora, M. G., Guerrero-Molina, M. F., Díaz-Ricci, J. C. 2017. Soft Mechanical Stimulatio­n Induces A Defense Response Against Botrytis cinerea in Strawberry. Plant Cell Reports, 37(2), pp. 239–250. www.bilimya.com/bir-bitkiye-dokunmakne­yi-degistirir.html

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye