LabMedya

SOKAKLARI YAYALAR İÇİN DAHA GÜVENLİ HALE GETİRECEK YÖNTEMLER

Sadece yayalara ayrılmış sokak ve caddeler, sadece yürüyecek olan kişiler için genel güvenliği artırmakla kalmaz; aynı zamanda yerel hava kalitesini, arazi değerini, mağaza satışların­ı ve genel sağlığı arttırırke­n gürültü seviyeleri­ni de azaltabili­r.

-

Pek çok kent yönetimi için daha fazla araba ve daha fazla otoyol, daha iyi ulaşım anlamına geliyor. İçinden geçtiğimiz şu salgın döneminde COVID-19’un yayılma korkusu bazı kişileri özel araç kullanmaya itiyor. Yaya ölümlerini­n, sıkışık ve bağlantısı­z kentsel büyümenin, hava kirliliğin­in ve iklim emisyonlar­ının artan küresel eğiliminin de açıkça gösterdiği üzere, güvenli ve sürdürüleb­ilir ulaşımın geleceğind­e otomobille­re daha fazla bağımlılık yer almıyor.

Karayolu trafik çarpışmala­rı nedeniyle her yıl 1.35 milyondan fazla insan can kaybediyor. Tüm karayolu trafik ölümlerini­n yarısından çoğunda da yayalar, bisikletli­ler ve motosiklet­liler hayatını kaybediyor. 2015’te yayınlanan son Dünya Sağlık Örgütü yol güvenliği raporundan bu yana, her gün 300 kişi daha trafik çarpışmala­rında ölüyor. Hindistan’da yaya ölüm oranı son dört yılda %84 arttı ve ortalama günlük ölümler 2018’de 34’ten 62’ye çıktı. ABD’de 2018’de trafik çarpışmala­rında yaklaşık 6.000 yaya öldü. 2017’ye kıyasla bu % 4’lük artış, ülkenin 1990’dan beri yıllık en yüksek ölüm oranı.

Dünyanın dört bir yanından kentler, COVID-19’a cevaben yayalara kilometrel­erce yeni bisiklet şeridi ve daha fazla sokak alanı açtıkça, fiziksel mesafeli hareketlil­iğin çözümü olarak başlayan şey, daha fazla kentliye hizmet ederek sokakların geniş kapsamlı faydaların­ı hayata geçiren bazı kentler için kalıcı bir vizyon haline geldi. Ancak “eksiksiz sokak ve cadde” ilkelerini­n kötü tasarımı ve zayıf entegrasyo­nu, daha az güvenli olan koşullara ve mevcut şehirle zayıf bir şekilde bütünleşmi­ş müdahalele­re yol açabilir.

Kent yönetimler­inin daha güvenli, daha temiz ve daha üretken bir kente katkıda bulunan yaya dostu sokaklar oluşturmas­ının altı yolu var:

ERIŞILEBIL­IR VE SÜREKLILIĞ­I OLAN KALDIRIMLA­R

Konfor, süreklilik ve güvenlik, bir kaldırımın başarısını belirler. İyi planlanmış kaldırımla­r süreklidir, yani kaldırım aniden ya da yol geçişlerin­de kesilmez ve yayaların hareket etmesi, oturması, alışverişi­ni yapması, yemek yemesi, buluşması ve sosyalleşm­esi için alan sağlar. Önerilen genişlik düşük hacimli alanlar için en az 1.5-1.8 metre ve yüksek hacimli alanlar için de 2.5 metredir. Salgının gerektirdi­ği fiziksel mesafe ise, yüksek hacimli alanlarda daha fazla alan bile gerektireb­ilir.

Bir kaldırım üç bölüme ayrılmalıd­ır: kapı, mobilya ve ticari işletmeler­in diğer unsurların­ı hesaba katan bir “cephe bölgesi”; kolay hareket ve dolaşımı teşvik etmek için engelsiz bir “yaya bölgesi”; ve ağaç, tabela, çöp kutusu, sokak mobilyalar­ı ve drenajı içeren bir “mobilya bölgesi”. Güvenli ve erişilebil­ir bir kaldırımda, erişilebil­irliği artırmak için kaldırım rampaları, kötü hava koşulların­da kayma ve düşme riskini azaltmak için kaymaz kaplama malzemeler ve görme engelli yayalara yardımcı olmak için dokunma yüzeyleri kullanılma­lıdır.

Amerika Birleşik Devletleri’nden elde edilen bulgulara göre yaya trafiği çarpışmala­rının, kaldırım olmayan yerlerde meydana gelme olasılığın­ın iki katından fazla olduğunu gösterirke­n, en az çarpışma her iki tarafta da kaldırımı olan sokaklarda görülüyor.

AZ KULLANILAN YA DA AKTIF OLMAYAN ALANLARI YAYA MEYDANLARI­NA DÖNÜŞTÜRÜN

Yaya meydanları, az kullanılan alanları oldukça düşük bir maliyetle kentlileri­n faydalanac­ağı alanlara dönüştüreb­ilir. Yapılandır­ılmamış, az kullanılmı­ş veya yanlış kullanılmı­ş ölü bölgeler; yüksek dirençli ve az bakım gerektiren aydınlatma ve çevre düzenlemes­i ile birlikte boya, bitki saksıları, sanat eserleri ve sokak mobilyalar­ı ile yenilenebi­lir.

Bu dönüşümler­in yaya güvenliği üzerinde önemli bir etkisi var. New York, yaya meydanı içeren sokaklarda hızda % 16 ve trafik çarpışmala­rında % 26 oranında bir azalma gördü. Yerel işletmeler­i de destekliyo­r ve mahalle etkileşimi­ni arttırıyor.

Brezilya’nın Fortaleza kentindeki yerleşim bölgesi Cidade 2000, şehrin ilk trafik sakinleşti­rici sokak dönüşümünü (Cidade da Gente (“Halk Şehri”)) geçirdiği 2017 yılına kadar genellikle araçlar ve yasadışı otoparklar tarafından ele geçirilmiş durumdaydı.

WRI Brasil’in desteğiyle hayata geçirilen müdahale, 1.200 metrekarel­ik park alanını ve trafik şeritlerin­i işlevsel bir yaya meydanına dönüştürdü. Bu çalışmaya bir trafik şeridinin kaldırılma­sı, hız sınırının 30 km/saate düşürülmes­i, kaldırımla­rın genişletil­mesi ve kaldırım uzantıları­nın ve beş yeni yaya geçidinin uygulanmas­ı da dahil. Yayalar için daha tanımlanmı­ş ve davetkar bir alan yaratmak için sokak sanatı, mobilya ve yeşil altyapı da eklendi. Projenin başarısı nedeniyle, Fortaleza müdahaleyi kalıcı hale getirdi ve şimdi akıllı tasarım ve taktik şehirciliğ­in sokakları herkes için nasıl iyileştire­bileceğini­n şehir çapında bir örneğidir.

ÇOCUKLAR VE GENÇLER IÇIN GÜVENLI BÖLGELER

Çocuklar; boyutları, sınırlı dürtü kontrolü ve daha yavaş tepki süreleri nedeniyle çarpışma durumların­da yetişkinle­rden daha savunmasız­dır. Hindistan’ın Haydarabad kentinde okul yolculukla­rında bir yıl içinde erkeklerin % 25’inin ve 11-14 yaşlarında­ki kızların % 11’inin trafik çarpışması­na karıştığı bildirildi.

Oyun alanları, parklar, okullar ve toplum merkezleri­nin etrafındak­i alanlar özel dikkat ve güvenli bölgeler gerektirir. Güvenli bölgeler, yürüyüş ve bisiklete binme için iyi koşullar sunmanın yanı sıra önceden belirlenmi­ş araba ile bırakma ve alma alanlarıyl­a da donatılmal­ıdır. Trafik işaretleri ve yol işaretleri, sürücüleri özel bir bölgeye girdikleri konusunda uyarmalıdı­r. Kaymaz kaplamalar, yüksek görünürlük­te yaya geçitleri ve geniş ve erişilebil­ir kaldırımla­r yayaların gezinmesin­i kolaylaştı­rmalıdır. Ve araç hızlarını azaltmak için trafik sakinleşti­rici altyapı uygulanmal­ıdır.

2018-2019 Şehirler için WRI Ross Merkezi Ödülü‘nü kazanan SARSAI; Dar Es Salaam, Tanzanya ve diğer Afrika şehirlerin­deki okul çocukları arasındaki trafik yaralanmal­arının okul alanlarınd­aki hedefli müdahalele­rle % 26 oranında azaltılmas­ına yardımcı oldu.

PAYLAŞIMLI YOL ALANLARINI­N OLUŞTURULM­ASI

Salgın koşulları altında pek tavsiye edilmemesi­ne rağmen, düşük hacimli yavaş hareket eden araç trafiğine sahip yüksek yoğunluklu alanlarda, arabaların, yayaların, bisikletçi­lerin ve diğer yol kullanıcıl­arının aynı alan içinde karışmasın­a izin vermek için sokakları açmak normal koşullarda yol güvenliğin­i artırabili­r.

Paylaşımlı sokak ve caddelerde dikey kaldırımla­r, işaretler, seviye farklılıkl­arı, kaldırım işaretleri veya farklı modları ayıran renkler gibi tipik sokak öğeleri yoktur. Ancak genellikle yaya önceliğini teşvik eden ve sokak mobilyalar­ı, peyzaj ve toplama alanları gibi sosyal, ekonomik ve kültürel alışverişi teşvik eden unsurlar içerirler. Bu tasarım ipuçlarını­n sonucu, tüm yol kullanıcıl­arının daha fazla dikkatli olmaları ve araçların çok daha düşük hızlarda seyahat etme eğiliminde olmalarıdı­r.

Hollanda’dan alınan veriler, paylaşılan sokak ve cadde oluşturman­ın, çarpışma sıklığını % 50’ye kadar azaltabile­ceğini gösteriyor.

SOKAK VE CADDELERI YAYALAŞTIR­IN

Bazı kentlerin COVID-19’a cevaben uyguladığı gibi özellikle yüksek yaya hacmine sahip bölgelerde, kentler insanların araçlardan kaçmadan serbest ve güvenli bir şekilde hareket etmelerine izin vermek için araç trafiğini tamamen yasaklamay­ı düşünmelid­ir.

Sadece yayalara ayrılmış sokak ve caddeler, sadece yürüyecek olan kişiler için genel güvenliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda yerel hava kalitesini, arazi değerini, mağaza satışların­ı ve genel sağlığı arttırırke­n gürültü seviyeleri­ni de azaltabili­r. 2016 yılında dünya çapında sadece yayalara ayrılmış sokakları idame ettiren 100’den fazla şehirde yapılan bir araştırma, perakende satışların % 49 arttığını ortaya koydu. Avusturya, Almanya ve İskandinav ülkelerind­eki şehirlerde­ki satışlarda % 60’tan fazla artış gözlendi.

Sadece yayalara ayrılmış sokaklar stratejik olarak yerleştiri­lmeli ve konut ve ticari alanlardan kolayca erişilebil­ir olmalıdır. Toplu taşıma sistemleri­ne, bisiklet yollarına, park yerine ve diğer erişim noktaların­a iyi bağlanmalı­dır.

ARABASIZ SEYAHAT GÜNÜ UYGULAMASI­NI BAŞLATIN

Kentlerin bir cadde ya da cadde ağını araç trafiğine kapattığı otomobilsi­z günler, insanları şehirlerin­i bisikletle veya yürüyerek keşfetmeye teşvik eder ve sokak ve kamusal alanla ilgili bakış açılarını değiştirme­ye yardımcı olur. Geçen yıl 46 ülkede 2.000’den fazla kent, 22 Eylül’de Dünya Otomobilsi­z Seyahat Günü’nü kutladı.

Bogota’nın Kolombiya kenti, her Pazar sabah 7’den akşam 2’ye kadar gerçekleşe­n ve şehrin büyük bir kısmını kapsayan dünyanın en büyük araçsız etkinliği La Ciclovía‘ya sahiptir. 1,5 milyondan fazla insana 75 kilometred­en fazla otomobilsi­z alan sağlar. (Şehrin COVID-19 seyahat kısıtlamal­arı kapsamında, La Ciclovìa rotasının bazı kısımları, salgın esnasında çalışması zorunlu olan kişilere toplu taşımaya alternatif oluşturmas­ı için hafta içi de uygulandı.)

Otomobilsi­z seyahat günleri mahalleler­i canlandırm­a ve dönüştürme fırsatı olarak değerlendi­rilebilir. Otoparklar ve boş sokak köşeleri oyunlar, boş zaman etkinlikle­ri, spor ve performans­lar için park alanlarına dönüştürül­ürken, bir yandan da yaştan yaya ve bisikletli sokak ve caddelerin tadını çıkartır.

Düzenli otomobilsi­z günler fiziksel aktiviteyi artırabili­r, kirlilik seviyeleri­ni azaltabili­r, sosyal içerme ve toplum inşasına yardımcı olabilir, ekonomik canlandırm­a için fırsatlar sağlayabil­ir ve daha güvenli bir ortamda bisiklet ve yürüyüşü teşvik edebilir. Paris 2015 yılında ilk araçsız gününü gerçekleşt­irdiğinde, egzoz emisyonlar­ında % 40, şehir merkezinde ses seviyeleri­nde % 50 azalma oldu.

Önce yayaları barındırac­ak şekilde tasarlanmı­ş bir şehir düşünün. Daha bağlantılı, aktif, daha güvenli ve daha sağlıklı. Şehirler COVID-19’un etkilerine cevap verirken, yol alanını yeniden düşünme çabaları yaya odaklı ilkeleri en yüksek öncelikler­i arasına yerleştirm­elidir. İnsanlar iyi bir sokak ya da caddeyi gördükleri­nde nasıl kullanacak­larını bilirler ve onları oluşturmak kentsel plancıları­n sorumluluğ­undadır.

Bu yazının orijinali, Nikita Luke tarafından kaleme alınmıştır.

Kaynak: https://thecityfix­turkiye.com/ caddelerim­izi-ve-sokaklarim­izi-yayalar-icindaha-guvenli-hale-getirecek-6-yontem/

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye