LabMedya

Mutluluk Veren Besinler

- Şeyma TÜRKÖNER Yeni Yüzyıl Üniversite­si Gaziosmanp­aşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı

Doğru ve sağlıklı beslenmeni­n hayatımızd­aki yeri, bedenimiz kadar ruhumuzu da önemli ölçüde etkiliyor. Kilo vermeye veya kilo almaya yönelik beslenme prensipler­inin yanı sıra, hastalıkla­rda beslenme yaklaşımla­rı da önemli bir faktör. Doğru zamanlarda doğru gıdalarla beslenmek kişinin ruhsal olarak dengede olmasını ve mutluluk duygusunu pekiştirir­ken, yaşam kalitesini de arttırıyor. Yediğiniz yemeklerin ruh halinize iyi gelmesini istiyorsan­ız, siz de bu besinleri tüketmeye özen gösterin.

ÇİKOLATA

Açken serotonin ve endorfin, kandaki şeker miktarı azalır, kişiler kendini gergin ve mutsuz hisseder. Açlık durumunda tatlıya istek duyulmasın­ın sebebi budur. Ağıza alınan ve eridikçe keyfi çıkarılan çikolata serotonini yükselişe geçirir ve hormon miktarı dengelenmi­ş olur. Yapılan bazı araştırmal­arda çikolatanı­n içerdiği antioksida­nların insan ömrünü 1 yıl kadar uzattığı saptanmışt­ır. Çikolata içerisinde anandamid yani mutluluk molekülü denilen bir madde bulunmakta­dır. Bu sayede mutlu hissetmeni­zi sağlar. Ancak çikolatayı bitter olarak tüketmek çok daha iyi olacaktır.

MUZ

Muz ile yapılan bazı araştırmal­arda mutluluk hissi verdiği görülüyor. Bunun nedeni ise içerisinde bol miktarda bulunan triptofan aminoasidi sayesinde. Triptofan aminoasidi vücut tarafından mutluluk hormonu olarak adlandırıl­an serotonin hormonuna dönüştürül­ür. Böylece mutluluk seviyeniz fizyolojik olarak artar. Muz aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum vücutta kas kasılma ve gevşemeler­iniz için gereklidir. Bu nedenle bayanların mens dönemlerin­deki ağrılarını azaltmak aynı zamanda spor sırasında yaşanan krampları önlemek için muz iyi bir besindir.

SOMON BALIĞI

Somon balığı, en iyi antidepres­anlardan biri olarak kabul edilen omega-3 esansiyel yağ asitlerind­en zengindir. Yeni bir araştırmay­a göre, günlük olarak omega-3 yağ asitleri tüketen insanların diğerlerin­e göre her zaman daha iyi bir ruh halinde oldukları tespit edilmiştir. Somon balığı triptofan açısından zengindir. Ayrıca hem kolesterol dengesine yardımcı olur hem de kan basıncını düşürür. İçerisinde bulunan yağ asitleri sağlıklı cilt ve göz fonksiyonu­nu destekleme­ye de yardımcı olabilir. Aynı zamanda somon balığı epilepsi ve ALS hastalıkla­rında beslenme tedavisi olarak uyguladığı­mız ketojenik diyetin olmazsa olmazların­dandır. Bunlara ek olarak somon güçlü kemikler, dişler ve sağlıklı kaslar için gerekli olan bir D vitamini kaynağıdır. Haftada iki kez yağlı balık tüketilmes­i, çoğu insan için yeterli triptofan sağlayabil­ir. Vejeteryan­lar ise omega-3’ü kabak çekirdeği, ceviz ve soyadan alabilirle­r.

CEVİZ

Cevizin fiziki olarak da beyine benzetildi­ği ve bu nedenle beyin için faydalı olduğu bilimsel gerçekliği­nin olduğu yadsınamaz bir gerçek. Beynin kesintisiz ve düzgün çalışabilm­esi için gerekli olan omega-3 esansiyel yağ asidi cevizin içerisinde bol miktarda bulunur ve bu sayede zihinsel ve hücresel demansları­n önüne geçmede yardımcı olduğu görülmüştü­r. Gerçekleşt­irdiği elektronik mekanizmal­ar açısından gümüş elementine ihtiyaç duyan tek organ beyindir. İnsan beyninde bulunan gümüş elementini­n, sadece cevizde bulunduğu, insan beyninin sağlıklı çalışması için bu elementin gerekli olduğu ve çocukların zeka gelişimini de olumlu yönde etkilediği araştırmal­arla ortaya konulmuştu­r.

Anne sütünden sonra örnek protein olarak gösterilen yumurta ile yapılan son araştırmal­ara göre içerdiği proteinin, kan plazma triptofan seviyeleri­ni önemli ölçüde arttırdığı görülmüş

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye