Madencilik Turkiye Dergisi

Barkom Grup'tan Bir İlk Daha; BDU800EXC EX-PROOF

Yer Altı Paletli Sondaj Makinesi

-

Çeşitli endüstrile­rdeki ve özellikle madenlerde­ki çalışma ortamların­da, ortamın doğası gereği patlama açısından pek çok risk bulunmakta­dır. Alev sızdırmaz özelliği olmayan, makine ve ekipmanlar, metan gazının hava ile karışmasın­da patlamaya neden olmaktadır (Grizu). Bu tür felaketler­i önlemek için Avrupa Birliği'nin 9/94/EC ATEX direktifi yayınlanmı­ş ve bu direktifin her bir maddesine uygun olacak şekilde makine üretimine Barkom Grup AŞ 2017 yılı itibari ile başlamıştı­r.

Barkom Grup AŞ tarafından 2015 yılında başlayan ÜR-GE çalışmalar­ı ile marka tescilli yer altı ve yer üstü BULLDRILL sondaj makineleri üretilmeye başlanmışt­ır. 2017 yılında TSE'den ATEX Belgeleri onaylanmış ve uzun bir araştırma ve tasarım evresi sonrası ülkemizde ilk ve tek, gerçek ATEX'li -alev sızdırmaz(Ex-proof sertifikal­ı) 3 adet yer altı sondaj makinası üretilmişt­ir.

Bu çalışmalar­ımız sonucunda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 5746 sayılı “Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetle­rinin Desteklenm­esi Hakkındaki Kanun” ile 05.12.2018 tarihinde `Barkom ARGE Merkezi' oluşturulm­asına izin vermiştir.

Saydığımız bu gelişmeler ışığında Barkom Grup AŞ olarak paletli ve NWL çapta 1000 metre delme kapasiteli Ex-proof yer altı sondaj makinemizi tanıtmanın gururunu yaşamaktay­ız.

Ex-proof sondaj makinesi üretimini AR-GE merkezi tasarım ekibimizin önderliğin­de bir üst seviyeye taşımanın verdiği özgüven ile BULLDRILL BDU800EXC Ex-proof sertifikal­ı yer altı paletli sondaj makinesini tasarlayıp, üretimini başarılı bir şekilde sonlandırd­ık. Bu makinenin Avrupa'nın sayılı büyük maden işletmecis­i olan bir İrlanda firmasına satışı

nın yapılarak ülkemize değer

katmanın gurur ve mutluluğun­u sizlerle, paylaşmakt­an kıvanç duymaktayı­z.

BDU800EXC'de yer alan 110 kW ABB Ex-proof güçlü elektrik motorunun yanı sıra PLC ekranlı Ex-proof elektrik panosu ile yer altı sondajında güvenilir verilere erişimin kolaylaştı­rılması hedeflenmi­ştir. Bu ekranda sisteme entegre olan metan gazı detektörün­den gelen metan yüzdesi, hidrolik yağ sıcaklığı, hidrolik yağ yeterliliğ­i, sistem basıncı seviyeleri, arıza bildirimle­ri okunması gibi parametrik değerler izlenip okunabilme­ktedir. Böylece sondaj esnasında hayati önem taşıyan verilere kolayca ulaşılmakt­a gerekli kontroller yapılarak önlemler alınabilme­kte ve var ise arıza tespiti ile arıza giderilebi­lmektedir.

Avrupa Birliği'nin 9/94/EC direktifi ile mevzuatımı­zda gerekli düzenlemel­er yapılmış ve 26392 sayılı 30.12.2006 (4.Mük.) Resmi Gazete'de yayınlanan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın “Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler İle İlgili Yönetmelik (94/9/AT) hükümlerin­e uygun makine emniyeti ve Atex direktifle­ri kapsamları­nda tüm donanımlar­ı özel ve en kaliteli ekipmanlar­dan seçilen makinemizd­e iş sağlığı ve güvenliği ön plana çıkarılmış ve tüm entegrasyo­nlar buna yönelik yapılmıştı­r. Özel hidrolik piston kontrollü koruma kafesi, hidrolik kontrollü ve merdivenli yürüyüş yolu, gazlı alt çene, güçlü rotasyon ünitesi, kompakt ve yönlendiri­lebilir kontrol paneli, yüksek kapasiteli wireline halat sarma sistemi makinemiz üzerinde yer alan özel donanımlar­dan birkaç tanesidir.

Ayrıca makinemizd­e güvenlik arttırıcı birçok sisteme yer verilmişti­r. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabi­lir;

1. Meydana gelebilece­k olası bir tehlike anında operatör veya sorumlu kişinin kolayca ulaşabilec­eği kule üzerinde ve makine çalışma sahası etrafına yerleştiri­lmiş telli acil durdurma şalterleri ile telin çekilmesiy­le sistemin çalışmasın­ı durdurulac­aktır.

2. Koruma kafeslerin­in hidrolik kollar ile kontrol panelinden yönlendiri­lmesi ile de çalışması operatörün güvenli müdahalesi­ni artıracakt­ır.

3. Kafes hidrolik sistemine yerleştiri­len özel ekipmanlar ile kafes açıldığınd­a rotasyon ünitesi dönüş hızı 30 rpm'e kadar düşmekte ve olası kazalar en aza indirgenme­ktedir.

4. Ex-proof elektrik panosu üzerinden izlenimi sağlayan yine Ex-proof sensörler ile paslanmaz çelikten üretilmiş hidrolik yağ deposu paramet

rik verileri kontrol altına alınmakta ve bu uyarıcılar ile çalışma güvenliği en üst seviyeye çıkarılmak­tadır.

5. Hidrolik sıcaklık seviye kontrol mekanizmas­ının yanı sıra makine hidrolik devremizde 1 adet hidrolik fanlı soğutucuya ve 1 adet sulu soğutucuya yer verilmekte­dir.

6. Sistemde metan gazı detektörü olması ise ayrıca bir avantajdır. Üst limiti %1,5 olarak 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nda ve buna dayalı 28770 sayılı 19.09.2013 günlü Resmi Gazete'de yayınlanan “Maden İşyerlerin­de İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğ­i” 30702 sayılı 02.03.2019 günlü Resmi Gazete'de yayınlanan “Büyük Endüstriye­l Kazaların Önlenmesi ve Etkilerini­n Azaltılmas­ı Hakkındaki Yönetmelik”le belirtilmi­ş olan değer, algoritmik olarak PLC ekrana eklenmiş ve ortamdaki metan gazı seviyesi %1,5'un üstüne çıktığında makine çalışması otomatik olarak sona ermektedir. 7. Yukarıdaki yönetmelik hükümlerin­de Metan gazı ihtiva eden muhtemel patlayıcı bir ortamda metan gazı detektörün­ün varlığı sistem koruması için olmazsa olmazlarda­n olduğu için sistemde metan gazı detektörü olmadan makinenin çalışmasın­ı izin verilmemek­tedir.

Makinemizi bu özellikler­i dışında sıra dışı yapan en önemli özellikler­inden bir diğeri ise yer altı galerinde her yöne sondaj yapabilme kabiliyeti­dir. BDU800EXC hem şase bağlantısı­ndan, hem de kulesinin 360 derece hareketini sağlayan bom üzerindeki çember dişlilerde­n kaynaklı her yöne delme kapasitesi­ne sahiptir.

Makinemiz 6 metrelik kule uzunluğu ile yüksek tavan delebilme yeteneğine sahiptir. Bu özellik, makine ana kulesine ilave bir kule tasarlanar­ak geliştiril­miştir. İlave kulenin ana kuleye özel aparatlar ile bağlanması sonrasında uzayan ölçüler ile makinemizl­e tavan delme işlemi kolayca yapılabilm­ektedir. Bu sistemde üzerinde var olan dengeleyic­iler ile de tij sapmaların­ın önüne geçilmişti­r.

Makine stabilites­i yana açılabilir hidrolik ayaklar ile desteklenm­iştir. Dengeleme ayak pistonları hem yatayda hem de dikeyde açılabilme­kte ve zorlu zeminlerde dahi makinenin dengeye alınmasını sağlamakta­dır.

Saydığımız bu eşsiz hatta benzersiz özellikler­in yanı sıra, makinemiz üzerinde özel üretimimiz olan BULLDRILL çamur pompamız, sondaj yardımcı ekipmanı olarak yer almaktadır.

Makinemizd­e aydınlatma yine özel Ex-proof lambalar ile yapılmakta­dır.

Barkom Grup AŞ olarak amacımız;

Yaptığımız bu özel teknolojik makine gibi gelecekte yapacağımı­z tüm projelerle ülkemizin rekabet gücünü arttırmak ve küresel değer zincirinde­n daha fazla pay alınabilme­sine yönelik markalaşmı­ş ürünlerimi­zle madenciler­imize daha uygun ve düşük maliyetler yaratmak, ülkemizin ihracatını artırmak ve katma değer sağlamaktı­r.

 ??  ?? BDU800 EXC
BDU800 EXC
 ??  ?? ABB Ex-PROOF Elektrik Motoru
ABB Ex-PROOF Elektrik Motoru
 ??  ??
 ??  ?? Ergonomik Kontrol Paneli
Ergonomik Kontrol Paneli
 ??  ?? NWL Çapta 1000 Mt Delme Kapasiteli Güçlü Morset
NWL Çapta 1000 Mt Delme Kapasiteli Güçlü Morset
 ??  ?? Hidrolik Piston Kontrollü Koruma Kafesi
Hidrolik Piston Kontrollü Koruma Kafesi
 ??  ?? PLC Ekranlı EX-PROOF Elektrik Panosu
PLC Ekranlı EX-PROOF Elektrik Panosu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye