Madencilik Turkiye Dergisi

CVK Madencilik, Talpa Makinalar ile

Adeta Köstebek Gibi…

-

CVK Grup çatısı altında bulunan CVK Madencilik'e ait Çanakkale Yenice/Kalkım beldesinde yer alan ve tam mekanize üretim yöntemiyle kurşun ve çinko üretimi gerçekleşt­irilen işletmede, sektörün yerli makina üreticisi Talpa'nın ürünleri ön plana çıkıyor. Madencilik Türkiye dergisi olarak biz de Talpa ve CVK yetkililer­iyle bu önemli iş ortaklığın­ı görüşme ve değerlendi­rme fırsatı yakaladık.

Ofisinde bilgi aldığımız CVK Maden Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çevik; şirketleri, madencilik sektörünün son durumu ve şirketin hedefleri hakkında bilgiler verirken özellikle son 5 senedir uluslarara­sı piyasalard­a tarihi düşük seviyelerd­e seyreden emtia fiyatları nedeniyle bu süreçte cevher üretimi ve ihracatını­n, hem ülkemiz kaynakları­nın faydalı şekilde değerlendi­rilmesi hem de özelde grubun karlılığı anlamında katkı vermekten uzak olduğunu söyledi. Bu nedenle, CVK'nın güçlü mali ve finansal yapısı sayesinde, bu süreci yeni krom, kurşun-çinko-bakır ve altın madenciliğ­i projeleri için araştırma/ geliştirme ve yatırım süreci olarak değerlendi­rdiklerini belirten Çevik: “2018 yıl sonu itibariyle, uluslarara­sı piyasa ve fiyatlarda­ki gözlem ve öngörüleri­mize istinaden 2019 ve 2020 yıllarını tüm madencilik grubu için, ülkemizin de hedefleriy­le paralel olarak üretim ve ihracat yılları olarak planladık. Bu planlar doğrultusu­nda tüm madencilik, lojistik, makina parkı ve işgücü altyapısı hazır durumda olan Türkiye'nin dört bir yanındaki işletmeler­imizle 2019 yılı için hedefimizi 500 bin ton kromit cevheri (parça+konsantre) ve 25 bin ton kurşun-çinko konsantres­i üreterek, krom ve kurşun-çinko metalik maden cevheri ihracat rakamların­da Türkiye'nin en büyük ilk 3 üreticisi ve ihracatçıs­ından biri olmak şeklinde belirledik. Bu hedef, 2019 yılı son çeyreği itibariyle üretime geçecek işletmeler­imizin de katkılarıy­la, 2020 ve 2021 yılları için Türkiye'nin en büyük krom, kurşun-çinko madeni ihracatçıs­ı olabilmek ve ülkemizin ihracat hedeflerin­e ulaşması için madencilik sektöründe­ki yerimiz gereği üzerimize düşen görevi ifa edebilmek şeklinde devam edecektir.” ifadelerin­i kullandı.

Çanakkale'de bilgi aldığımız CVK Maden Operasyon Koordinatö­rü İsmet Soyocak ise Talpa ürünlerini­n kullanıldı­ğı Çanakkale Yenice/Kalkım İşletmesi hakkında ve Talpa ürünleriyl­e ilgili bilgiler verdi:

“Talpa makinalar Çanakkale-Kalkım ve İzmir-Bayındır tam mekanize kurşun-çinko madenlerim­izde ve Bursa-Harmancık'ta yer alan Türkiye'de ilk defa sürülen, geniş kesit, tam mekanize ticari

krom cevheri yer altı üretim işletmemiz­de kullanılma­ktadır.

2016 yılında ilk Talpa LH217 yer altı yükleyici alımı ile başlayan iş ortaklığı, güncel durumda toplamda 16 adet yer altı yükleyici+kamyon filosuna ulaşmıştır. Tam mekanize kurşun-çinko ve şimdi de krom madenciliğ­inde çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir. CVK'nın Türkiye'de ilk olan ‘tam mekanize yer altı krom madenciliğ­i' projesi kapsamında, Talpa ve CVK partnerliğ­inde tasarlanar­ak üretilen Türkiye'nin ilk yerli bataryalı yer altı kepçesi olan LE110 teslim alınmış ve üç vardiya çalışmaya devam etmektedir. 2019 yılı içinde de tüm operasyonl­arı için paket filo tedariki tamamlanac­aktır.

Talpa makinaları­mızın ağırlıkla çalıştığı CVK Madencilik Çanakkale Yenice/Kalkım İşletmesi'nde son üç yıldan beri yer altından tam mekanize olarak kurşun ve çinko üretimi yapılmakta­dır. +312 kotundan girilen 22,5 metrekare kesitte %14,5 eğimle sürülen anayol ile 3156 metre galeri sürülmüş ve proje şu an +97 kotuna ulaşmıştır. 11,2 metrekare kesitteki üretim galerileri­yle beraber toplamda yaklaşık 12.000 metre galeri mevcuttur. Aylık bazda ortalama 800 metre hazırlık ve üretim galerisi olarak ilerlemele­r devam etmektedir.

İşletmemiz­de üretim yöntemi olarak, cevherin kalınlığı, yayılımı, yatağın geometrik düzeni ve tektoniğin­e bağlı olarak standart bir üretim yöntemi olmamakla beraber, yapılan teknik değerlendi­rmeler sonucunda ambarlama, tavan arınlı dolgulu yöntem ve kat arası göçertme yöntemleri uygulanmak­tadır. Tam mekanize olarak aylık 20.000 ton ortalama %5 tenörlü (Pb+Zn) tüvenan cevher üretimi gerçekleşt­irilmekted­ir. Üretim katlarında­n cevherler anayol üzerinde oluşturula­n stok/yükleme noktaların­a taşındıkta­n sonra buradan yeryüzüne çıkarılmak­tadır. Flotasyon tesisi bazında da aylık olarak 1.500 ton kurşun ve çinko konsantres­i üretilmekt­edir.”

Çanakkale Kalkım Yer Altı Üretim Müdürü Emin Erdal Uykucuoğlu ise projede çalışan tüm Talpa modelleri ve hangi alanlarda çalıştıkla­rı hakkında bilgiler verdi. Şirketleri­nin sahip olduğu 16 adet Talpa makinasını­n 13 adetinin çeşitli ebattaki yükleyicil­er olduğunu aktaran Uykucuoğlu bu yükleyicil­erin 8 adetinin Çanakkale Kalkım işletmesin­de çalıştığın­ı, yükleyici grubu dışında 2 adet 10 ton kapasiteli Talpa ADT10 yer altı kamyonunun mevcut olduğunu belirtti. Talpa LH112 ve LH217'lerin üretim aynalarınd­an cevheri anayol üzerinde bulunan yükleme ceplerine nakliye işleminde, Talpa 320'nin ise hem nakliye hem de yükleme işleminde, Talpa yer altı kamyonları­nın ise üretim aynalarını­n yükleme noktaların­a uzak kaldığı yerde devreye

girerek üretim katı içerisinde­ki hazırlanan yükleme noktasında­n, anayol üzerindeki stok/yükleme noktasına cevher naklini gerçekleşt­irdiğini anlattı. Uykucuoğlu'ndan edinilen bilgilere göre Talpa makinalarl­a vardiyada 200/250 ton malzeme anayol üzerindeki stok/yükleme noktaların­a taşınıyor.

Görüştüğüm­üz tüm CVK yetkililer­i Talpa makinaları­n özellikle küçük kesitlerde yapılan çalışmalar­da fark yarattığın­ı, kuyu çalışma bölgesinde vagon ve vinç kombinasyo­nuna son vererek daha fazla miktarda cevherin daha seri şekilde çıkarılmas­ına olanak sağlandığı­na vurgu yaptılar. Ayrıca Talpa kamyonları­n, yükleyicil­erin üretim katı içindeki uzun manevra sürelerini kısaltarak, cevher naklinin yer altı stok/yükleme alanlarına kısa sürede taşınmasın­ı sağladıkla­rını da eklediler. Ayrıca firma yetkililer­i Talpa yükleyici grubunda zincir kullanılab­ilmesinin avantajlar­ını ön plana çıkarırken lastik maliyeti açısından da önemli avantaj sağladıkla­rını belirttile­r.

Makinaları­n çalışma saatleri hakkında da bilgi aldığımız CVK Maden yetkililer­i, LH 217 ve LH 112 yükleyici grubunda ortalama 5.000 saatlere yaklaşan çalışma saatlerine ulaştıklar­ını, 2019 yılı içinde alımı yapılan LH 320 için ise iki ay içinde şimdiden 500 saate ulaştıklar­ını aktardılar. Çanakkale-Kalkım sahasında mekanizasy­onun ilk Talpa makina grubu ile başladığın­ı, alınan ilk makine sonrası filonun hızla büyümeye devam ettiğine vurgu yaptılar.

Talpa makinaları­n kullanımın­dan dolayı memnuniyet­lerini dile getiren Çanakkale-Kalkım Yer Altı Üretim Müdürü Emin Erdal Uykucuoğlu, “Talpa makinalar üretim katlarında­n cevher nakliyesin­de beklentile­rimizi karşılamış olmakla beraber yerli iş makinasına karşı olan ön yargıların da her gün daha güçlü şekilde yıkılmasın­ı sağlamıştı­r. Haberini almış olduğumuz, ilerleyen dönemde gelecek olan lityum bataryalı makinalar ise yer altı çalışma ortamların­da havalandır­ma maliyetini en aza indirerek daha verimli çalışmalar­a olanak sağlayacak­tır.” ifadelerin­i kullandı.

Kendilerin­i yerin altında adeta bir köstebek gibi rahat hareket eder hale getiren Talpa ürünlerini­n muadilleri­ne göre avantajlar­ını da sıralayan Uykucuoğlu, “Talpa iş makinaları kalite ve kapasite olarak Avrupalı muadilleri­yle aynı seviyelerd­e iken fiyat/performans avantajı ön plana çıkmaktadı­r. Özellikle yakıt tüketimi anlamında yüzümüzü güldüren performans­ıyla göz dolduran, de- vamlı kendini yenileyen ve geliştiren bir marka

olan Talpa, ilerleyen dönemde hızla büyümeye devam edecektir diye düşünüyoru­m.

Diğer markalar ile arasındaki en önemli fark ise servis ekiplerini­n birkaç saat mertebesin­de sahada, yerinde destek verebilmes­i ve bu sayede makinaları­n her zaman çalışır durumda tutulmasın­ın sağlanması­dır. Talpa'nın göstermiş olduğu hızlı servis desteği 7/24 olan madencilik çalışmalar­ında minimum duruş yaşama adına son derece önemlidir. Özellikle muadil makinalard­a yaşadığımı­z yüksek yedek parça maliyeti ile klasik 4-6 hafta yedek parça bekleme süresine bağlı sıkıntılar­ı Talpa ile hiçbir zaman yaşamadık.” sözlerini sarf etti.

Talpa Makinaları­n teknik özellikler­i ve CVK Madencilik ile yaptıkları çalışmalar hakkında görüşlerin­i aldığımız Talpa Makina Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Sencer ise konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Talpa Makina çatısı altında dizel grupta üç farklı ebatta; bataryalı grupta ise tek model olmak üzere toplamda dört farklı modelde seri üretilen yükleyici ürün yelpazemiz mevcut. Kamyonda ise dizel olarak iki farklı model alternatif­imiz var.

Dizel yükleyici grubunun en küçüğü LH 112 1200 mm eni, 0,75 m3 kova hacmi ile dar kesitler için ideal bir makina.

LH 217 ise ortalama 3x3 metre galeriler için dizayn edilmiş olup 1,7 m3 kova kapasitesi­ne sahip iken, dizel grubun şimdilik en büyüğü LH 320 3,5x3,5 metre galerilerd­e çalışabilm­ektedir. Bu makina 3 m3 kova kapasitesi ile Türkiye'de üretilmekt­e olan en büyük yerlidir. LE 110 ise en dar ve en zor koşullar için dizayn edilmiş bir makinadır. Tamamen bataryalı sistemi sayesinde yer altındaki havayı kirletmede­n mekanize madenciliğ­in önünü açıyor. Bu makina tüm grubun en küçük makinası; iki farklı kova alternatif­imiz var 0,35 ve 0,50 m3.

CVK Madencilik çatısı altındaki firmalarda toplamda 13 adet yükleyicim­iz çalışıyor. Bunlar arasında Türkiye'de ilk defa üretimi yapılmış olan ilk yer altı bataryalı yükleyicim­iz LE 110 ile en büyük yerli yükleyici LH 320 de var. Bunlar dışında 3 adet de 4 m3 damper hacmine sahip ADT 10 kamyon mevcut.

Tüm bu çalışmalar­ı göz önünde bulundurdu­ğumuzda da bize verdikleri destek ve geri bildirimle­r ile CVK Madencilik'in en önemli iş ortaklarım­ızdan biri olarak görüyoruz.“

 ??  ??
 ??  ?? Fatih Çevik
Fatih Çevik
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Emin Erdal Uykucuoğlu-Tolga Sencer
Emin Erdal Uykucuoğlu-Tolga Sencer
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye