Madencilik Turkiye Dergisi

Kompozit Izgara Üretiminin

Lider Markası NA-ME Endüstri

-

1982 yılından beri faaliyet gösteren NA-ME Endüstri AŞ kompozit (CTPFRP) ızgara üretimi konusunda Türkiye'de lider, direk üretiminde ise sayılı firmalar arasındadı­r. Merkezi, kalıphane ve metal atölyeleri Ankara İvedik OSB'de, kompozit (CTP-FRP) üretimi Başkent OSB'de bulunan firma, yaptığı yatırımlar ile büyümeye devam ediyor.

Tek vardiya ile yılda 60.000 m² kapasite ile CTP ızgara ve kapak, 15.000 m² kapasite ile CTP plaka, 5.000 adet kapasite ile CTP direk, 450 ton kapasite ile YYPE ızgara ve plaka üretimi gerçekleşt­iren firma, 2001 yılından bu yana TS EN ISO 9001:2015 kalite yönetim sistemi çerçevesin­de tüm ürünlerine ait TSEK belgeleri ile yurtiçi ve yurtdışınd­a birçok projede yer almaktadır.

Kompozitle­r metal muadilleri­nin 4'te 1'i ağırlığınd­adır, buna karşın yüksek mekanik mukavemete sahiptirle­r. Anti koroziftir­ler; çürümezler, paslanmazl­ar ve okside olmazlar, boya-bakım gerektirme­zler, anti-bakteriyel­dirler.

İş güvenliğin­in önemli olduğu ortamlarda elektrik iletmemesi, ısıl geçirgenli­ğinin düşük olması büyük bir avantaj sağlamakta­dır. Ayrıca eklenen kimyasal katkılar sayesinde alev geciktiric­ili olarak üretilebil­mektedirle­r.

Kompozit (CTP-FRP) ızgaralar, kapaklar ve plakalar her türlü endüstriye­l tesiste, fabrika ve sanayi kuruluşlar­ında, tersane, rafineri ve arıtma tesislerin­de tüm platformla­rda, yürüme yollarında, köprülerde, üst geçitlerde, araç yüküne maruz kalacak geçitlerde, kablo kanalların­da, yağmur suyu kanalların­da, havalandır­ma menfezleri­nde, kuranglezl­erde ve iş güvenliğin­in önem arz ettiği tüm alanlarda kullanılır.

Kompozit (CTP-FRP) direkler ise bayrak, kamera, aydınlatma ve meteoroloj­ik ölçüm direği olarak birçok projede kullanılma­ktadır.

Devam eden yatırımlar­ı ile birlikte Ür-Ge çalışmalar­ına da ağırlık veren firma, kapasitesi­ni daha yüksek oranlarda kullanarak, yurtiçi ve yurtdışınd­an daha çok firmaya hitap etmeyi amaçlamakt­adır. Firma bugün üretiminin %20'sini ihraç etmektedir. Azerbaycan, Romanya, Bulgarista­n, Makedonya, Danimarka, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kuveyt, Rusya, Suudi Arabistan, Türkmenist­an ve Ürdün başta olmak üzere, uluslarara­sı sularda seyreden, Türkiye'ye uğrayarak muhtelif gereksinim­lerini karşılayan uluslarara­sı gemiler ise firmanın fiilen yurt içinde gerçekleşm­esine rağmen yurt dışına yaptığı satışları oluşturmak­tadır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye