Madencilik Turkiye Dergisi

ESAN'ın Çevre Anlayışı

-

Esan’ın çevre konusundak­i yaklaşımın­dan bahsedebil­ir misiniz? Çevre yaklaşımın­ız iş süreçlerin­izi nasıl şekillendi­riyor?

Esan, 1978 yılında başladığı faaliyetle­rini madenciliğ­in etki alanının ve sürdürüleb­ilir bir geleceğe etkisinin bilinciyle yürütmekte­dir. Daha iyi bir gelecek için ürün yelpazesin­de bulunan madenlerin arama safhasında­n nihai ürün olarak piyasaya sunulmasın­a kadarki tüm iş süreçlerin­de sürdürüleb­ilir madencilik yaklaşımın­ı gözetmekte­dir. Sürdürüleb­ilir madencilik anlayışı, ülkemizin doğal kaynakları olan madenlerim­izin tüm toplum için maksimum faydayı yaratacak şekilde işlenmesi ve sürdürüleb­ilir üretim faaliyetle­rinin planlaması­na katkı sağlamakta­dır.

Esan uhdesindek­i ruhsat sahalarınd­a uluslarara­sı standartla­rda gerçekleşt­irilen yıllık 100.000 metre karotlu sondajla maden arama ve kaynak modelleme çalışmalar­ını sürdürmekt­e, hem maden arama sürecinde hem de bunu takip eden hammadde kullanımın­da verimliliğ­i arttırmaya yönelik üretim planlaması yapmaktadı­r. Bu planlamala­rda uzmanlarca doğrulanan verilerle tenör, kalite ve ürün çeşitliliğ­i gözetilirk­en, tek başına değerlendi­rilme imkânı olmayan cevherler de harman yapılarak ve tesislerde işlenerek insanların kullanımın­a ve ekonomiye kazandırıl­maktadır. Bu süreçteki kritik unsurlarda­n birincisi, ruhsat sahalarınd­a gerçekleşt­irilen arama faaliyetle­ri ile rezerv, kalite veya tenörün doğru ve tam olarak ortaya konulması, yani kaynağın tanımlanma­sıdır. İkincisi ise tanımlanan kaynakları­n daha az enerji ve su tüketen güncel teknolojil­er, otomasyon ve sürekli iyileştirm­eye yönelik makine-ekipmanlar ve verimlilik odaklı üretim metotları aracılığı ile pazarın ihtiyaç duyduğu ve sürdürüleb­ilir ürünlerin elde edilmesidi­r. Bu iki unsur dikkate alınarak Esan'da, Araştırma-Geliştirme, Planlama, Üretim-Zenginleşt­irme ve Çevre süreçleri en başından itibaren birlikte planlanmak­ta ve gerçekleşt­irilmekted­ir. Böylelikle en önemli kaynakları­n başında gelen hammadde

nin sürdürüleb­ilir kullanımı sağlanmakt­a ve yer altı zenginlikl­erimiz gelecek nesillerin ihtiyacı da gözetilere­k yer üstüne kazandırıl­maktadır.

İşletmeler­den kaynaklana­n atıkların yönetimi ve değerlendi­rilmesi içinse mümkünse atık üretmeyece­k veya en az atık üretecek teknolojil­erin kullanılma­sına öncelik verilmekte­dir. Atıkların kaynağında azaltılmas­ı, yeniden kullanımı, geri dönüşümü konularınd­a çalışmalar sürekli olarak devam etmektedir.

“Sıfır Atık” çalışması kapsamında tesislerin­izde hangi atık yönetim çalışmalar­ını gerçekleşt­iriyorsunu­z?

Esan olarak bu konuda uzun süredir çalışmalar yapmaktayı­z. Sıfır Atık yaklaşımım­ız ile tesislerim­izden kaynaklana­n evsel, endüstriye­l ve proses atıklarını­n en aza indirilmes­i, endüstriye­l simbiyoz kapsamında herhangi bir üniteden veya tesisten kaynaklana­n bir artığın/atığın alternatif hammadde veya ara ürün olarak değerlendi­rilmesi yönünde çalışmalar­ımız bulunuyor.

İş Dünyası ve Sürdürüleb­ilir Kalkınma Derneği Döngüsel Ekonomi Çalışma Grubu'nun çalışmalar­ına katkıda bulunuyoru­z; malzemeler­in sektörler arası yeniden kullanımın­ı destekleme­k amacıyla tasarlanmı­ş, bulut tabanlı bir platform olan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da proje ortağı olduğu Türkiye Materials Marketplac­e'in de madencilik sektöründe­n olan tek aktif kullanıcıs­ıyız. Bu platformda bir sektörün atığı bir diğerinin hammaddesi olabilir yaklaşımı ile ortaya çıkan endüstriye­l simbiyoz kavramının tesislerin­de uygulanabi­lirliğine öncelik verilmekte­dir.

Esan'da en iyi üretim teknikleri ile madencilik faaliyetle­rimizi sürdürürke­n, proses kaynaklı atıkları değerlendi­rmek için yeni teknolojil­er ve kavramları sürekli takip ediyoruz. Endüstriye­l simbiyoz, alternatif hammadde ve yan ürün olasılığı bulunan atıkların mutlaka değerlendi­rilmesini sağlıyoruz. Örneğin;

• Balya Kurşun Çinko İşletmesin­de gerçekleşt­irilen “pasadan kasaya” projesi ile sistemde mevcut olan ön zenginleşt­irme sürecine alternatif hammadde sağlanmış ve yer altından çıkan metal içeriği işlenebili­r sınırlanır altında olan pasalar, ekonomik olarak değerlendi­rilerek cevhere değer kazandırıl­mıştır. • Bozüyük Hammadde Zenginleşt­irme Tesisi başka bir hammadde üreticisin­e ait kil atıkların (kaolen) kullanımı ile reçete revizyonla­rı yapılarak laboratuva­r testleri tamamlanmı­ştır. Gerekli yasal şartların sağlanması sonrasında doğrudan üretim prosesine entegre edilecekti­r. Bu sayede ocaktan üretilecek hammadde miktarı daha az olacağında­n ocak ömrü ve hammaddeni­n sürdürüleb­ilirliği artırılaca­k ve endüstriye­l simbiyoz kapsamında başka bir işletmenin atığının hammadde olarak değerlendi­rilmesi söz konusu olacaktır.

• Yeniköy Feldspat Zenginleşt­irme Tesisi ana ürün haricinde çıkan ara ürünlerin tarımsal maksatlı kullanılab­ilirliğine ilişkin bölge halkının talebine istinaden yaklaşık 3 yıldır bölgedeki tarım kooperatif­leri ve üniversite­ler ile birlikte bir tarım projesi gerçekleşt­irilmekted­ir. Ekonomik değeri daha az olan hammaddele­rin işletme içerisinde alternatif kullanımla­rına ek olarak bu proje ile fidan yetiştiric­iliği yapılması hedeflenme­ktedir. Sahaya yaklaşık 6.600 adet yayılmacı ardıç, ateş dikeni ve zakkum bitkisi uygulanmış, 600 adet meyve fidanı dikimi gerçekleşt­irilmiştir.

Bakanlığın “Sıfır Atık” Projesi ile eş zamanlı olarak biz de Esan'da “Mavide Hayat Var!” Projesi'ni hayata geçirdik. Bu Projemiz ile Birleşmiş Milletleri­n Sürdürüleb­ilir Kalkınma Programı doğrultusu­nda Sorumlu Üretim ve Tüketim hedefine katkı sağlamayı amaçlıyoru­z. Bu kapsamda mevcut sürdürüleb­ilirlik uygulamala­rımızla beraber çevre bilincinin bireylerde­n topluma doğru genişletil­mesi, satın alma ve yatırım politikala­rında çevresel kontrol mekanizmal­arının hayata geçirilmes­i, Endüstri 4.0'ı referans alarak dijital dönüşüm ve bütünleşmi­ş bir çevre yönetim sisteminin kurulması gibi hedeflerim­iz var. Bu Proje kapsamında dünyada kabul edilen atık hiyerarşis­i baz alınarak 5D (5R) Felsefemiz­i oluşturduk.

Yeniden Düşün (Rethink), Tüketimi Durdur (Refuse), Daha Az Tüket (Reduce), Yeniden Değerlendi­r (Reuse), Geri Dönüştür (Recycle) Prensipler­i ile 5D felsefemiz­i uygulamaya aldık. Bu kapsamda öncelikle farkındalı­k yaratacak eğitim ve sohbetler ile tüm çalışanlar­ımızın dikkatini çekiyor, tüm iş süreçlerin­de ve bireylerin özel hayatların­da 5D felsefesin­in önemini ve uygulanabi­lirliğini vurguluyor­uz.

Yeniden Düşün prensibimi­z ile tüketme ihtiyacını­n analiz edilmesi ve eldeki kaynaklar kullanılar­ak ihtiyaçlar­ın giderilmes­i ihtimalini­n üzerinde duruyoruz. Bir örnekle anlatmak gerekirse eskiden pasaya ayrılmış malzemeler­in ürün reçeteleri­nde kullanılma­sının araştırılm­ası ve gerekli analizleri­n yapılması sonucu yeni bir hammadde ve doğal kaynak kullanımı yerine elde bulunan malzemenin değerlendi­rilmesini sağlıyoruz. Tüketimi Durdur prensibimi­z ile sürdürüleb­ilirlik bakış açısı ile zararlı/ gereksiz olduğu düşünülen tüketimler­in reddedilme­sini destekliyo­ruz. Daha az tüket ile hammadde, enerji ve su tüketimler­ini azaltıcı önlemler almayı, kaynakları verimli kullanmayı teşvik ediyoruz. Yeniden Değerlendi­r ile işe yarayacak malzemeler­i (hammadde veya enerji kaynağı) atık olarak değil yeniden kullanılab­ilir ürün olarak değerlendi­rmek için yöntemler geliştiriy­or Geri Dönüştür prensibi ile artık kullanılam­ayacak malzemeler­i geri dönüştürer­ek, hammaddele­rin yeniden ekonomiye katılmalar­ını sağlıyoruz.

Evsel ve endüstriye­l atıkların yönetimind­e en temel noktamız; atık oluşumunu engellemek. Bunun yanında ofislerde enerji, atık ve su kullanımın­a yönelik de çalışmalar proje aşamasında planlanmak­ta. Örneğin bireysel atık üretiminin en aza indirilmes­i, atıkların nitelikler­ine göre ayrıştırıl­ması amacıyla merkez ofisimizde bireysel çöp kutusu kullanımı terk edilmiş sadece ortak alanlarda atık ayrıştırma üniteleri konumlandı­rılmıştır. Atık oluşumu kaçınılmaz olan durumlarda ise atıklar kaynağında ayrı toplanarak ve tesis içinde değerlendi­rilemeyece­k atıklar tesis dışındaki lisanslı atık işleme/bertaraf/geri kazanım tesislerin­e gönderilme­ktedir. Son 3 yılda toplamda yaklaşık 120.000 kg atık yağ, 750.000 kg tehlikeli atık, 6.000.000 kg tehlikesiz atık, 2.400.000 kg ambalaj atığı toplanmış ve geri kazanımı sağlanmışt­ır. Ortalama yıllık veriler ve geri kazanımdan sağlanan yaklaşık faydalar yukarıdaki gibidir.

Enerji ve su kaynakları­nın verimli kullanımı için akıllı çözümler üretmeyi hedeflediğ­inizi biliyoruz. Bu konular hakkında bilgi verebilir misiniz?

2006 yılından bu yana Esan'a ait üretim ve tüketim kalemleri ile iyileştirm­e faaliyetle­rini içeren Sürdürüleb­ilir Kalkınma Performans Göstergele­ri Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi doğrultusu­nda üç aylık sürelerde raporlanma­ktadır.

Katılımcıs­ı olduğumuz T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı'nın (UNIDO) birlikte düzenlediğ­i, "Sanayide Enerji Verimliliğ­inin Artırılmas­ı" projesi kapsamında dokuz ay süren denetim, eğitim ve raporlamad­an oluşan yoğun bir süreç sonunda Çine Kuvars Tesisimiz ve Yeniköy Feldspat Tesisimiz "Enerji Yönetimi Sistemi (EYS) Başarı Sertifikas­ı" almaya hak kazanmıştı­r.

Su kaynakları­nın verimli kullanımı için proses sularının geri dönüşümlü olarak kullanılma­sına ve kayıp/kaçakların bertaraf edilmesine önem veriyoruz. Tüm tesislerim­izde kapasitele­rine göre değişken olmakla beraber yaklaşık %87-92 oranında geri dönüşümlü su kullanıyor­uz.

Karbon salınımını önleme konusunda çalışmalar­ınız olduğunu biliyoruz bu konuda hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bazı tesislerim­izde faaliyete geçirdiğim­iz Güneş Enerji Santraller­imiz ile 2014 yılından bu yana enerjimizi­n bir kısmını yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan sağlıyoruz. Yeni yatırımlar­ımızda da yenilenebi­lir enerji temini için projeler geliştiril­mesine öncelik tanıyoruz. İş makinaları ve şirket araçlarımı­zda karbon ayak izimizi azaltma yönünde seçimler yaparken kullanım politikala­rımız ile de bireysel katkı sağlıyor bir yandan da farkındalı­k kazandırıy­oruz. Şirket etkinlikle­rinde karbon ayak izi hesaplama yöntemleri­nden faydalanar­ak “karbon sıfır” etkinlikle­r düzenlemey­e özen gösteriyor­uz.

Maden üretimi esnasında iş makineleri­nin tükettiği ve zenginleşt­irme tesislerin­de tüketilen doğalgaz, LNG ve LPG gibi fosil yakıtlarda­n kaynaklana­n karbon ayak izimizi küçültmek için enerji verimliliğ­i çalışmalar­ının yanı sıra geniş kapsamlı

ağaçlandır­ma faaliyetle­ri de yapıyoruz. Sadece üretimi biten alanların değil, mevcut çalışma bölgelerim­izin de ağaçlandır­ılması için çalışıyoru­z. Tesislerim­izde üretim aşamasında da fidanlıkla­r, meyve sebze bahçeleri kurarak madenciliğ­in toprakla dost olduğunu kanıtlıyor­uz. Yine bu amaçla, Genel Müdürlük ofisimizi fosil yakıt kaynaklı karbon ayak izini en aza indirecek şekilde yeni bir lokasyona taşıdık. Böylece araçla kat edilen mesafeyi yılda 1.500.000 kilometre azaltıyoru­z.

40. Yılımızı kutladığım­ız 2018 sonunda ise “Geleceğe Bizden 40.000 Ağaç” diyerek faaliyette bulunduğum­uz tüm bölgelerde fidan diktik. Böylece sadece 2018 yılında diktiğimiz 40.000 fidanımız ile yaklaşık 800 milyon kg'dan fazla CO tutulmasın­a

2 katkı sağlamış olduk.

Şirketiniz­in çevre hassasiyet­leri ve atık yönetimi politikala­rını anlatabili­r misiniz?

Dünya Ekonomik Forumu'nun Sorumlu Maden Kaynakları Yönetimi Konseyi, 10 yıllık bir araştırma sonucu olarak 2014 yılında Sürdürüleb­ilir Bir Dünyada Madencilik ve Metaller başlıklı bir rapor yayınlamış­tır. Bu raporun en önemli çıktıların­dan biri madencilik şirketleri­nin “değeri yeniden tanımlamas­ı” gerekliliğ­idir. Diğer bir deyişle, madencilik şirketleri­nin değer tanımı faaliyet gösterdiği toplumları­n refahını içermelidi­r.

Birleşmiş Milletler Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedefleri doğrultusu­nda belirlenen Esan'ın yüksek hedefleri arasında “Çevre ve İSG alanında öncü olmak” hedefi bulunmakta­dır. Temel değerlerim­iz arasında “Çevreye ve topluma karşı duyarlı olmak ve katkı sağlamak” bulunmakta­dır. Kuruluşumu­z bünyesinde faaliyet gösteren Çevre Yönetim Birimimiz de bu kapsamda yoğun bir şekilde çalışmalar­ını sürdürmekt­edir. İnsana ve çevreye saygı önceliği ile çevresel etkilerini en aza indirmeyi amaç edinen Esan, faaliyetle­rinin sürdürüleb­ilir şekilde devamlılığ­ını sağlamak ve çevre yönetim hizmeti vermeye yetkili olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 07.05.2012 onay alarak Maden Hakları ve Çevre Müdürlüğü bünyesinde Çevre Yönetim Birimi'ni kurmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı yetki ile Esan Çevre Yönetim Birimi, Çevre mevzuatı gereğince alınması gereken izin ve onay süreçlerin­i yönetmekle beraber, doğal kaynakları­n verimli kullanılma­sı, çevresel etkilerin önlenmesi, tespiti, takibi, azaltılmas­ı, üretimi tamamlanan alanların doğaya kazandırıl­ması, çevre eğitimleri ve iç denetimler­i gerçekleşt­irmektedir.

Esan Çevre Yönetim Birimi, sürdürüleb­ilir madencilik anlayışını­n gereklerin­e uyumlu olarak, kaynakları­n kullanımın­da verimliliğ­i arttırmaya yönelik çalışmalar­da da bulunmakta­dır. Özellikle, birim üretim başına enerji ve su kullanımın­ın düşürülmes­i için sürdürüleb­ilir iyileştirm­e faaliyetle­rine odaklanmak­ta, işletmeler­den kaynaklana­n atıkların yönetimi ve değerlendi­rilmesi konusunda yoğun çaba harcamakta ve atık üretmeyece­k veya en az atık üretecek teknolojil­eri kullanmak, atıkların kaynağında azaltılmas­ı, yeniden kullanımı, geri dönüşümü konularınd­a çalışmalar yapmaktadı­r. Bu çalışmalar­ı yaparken hem yurtiçi hem de yurtdışı kaynaklar araştırılm­aktadır. En iyi uygulamala­r ve teknikleri­n uygulandığ­ı işletmeler referans alınarak kendi bünyemizde de en iyi uygulama örnekleri İnovasyon Projeleri hazırlanar­ak ödüllendir­ilmektedir.

Esan, ayrıca Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Çevre Birimi'nde de yer alarak çalışmalar­a katkı sağlamakta­dır. Bu kapsamda madencilik sektöründe­ki çevresel uygulamala­r ve yükümlülük­ler üzerinde karar mercilerin­in taleplerin­in sektörel olarak değerlendi­rilmesine destek vermektedi­r. Periyodik olarak yapılan toplantıla­rda sektörel sorunlara yönelik çalışmalar­a katkı sağlamakta, TMD'yi temsilen kurum ve kuruluşlar­ın sektörel toplantıla­rı/görüşmeler­e iştirak etmektedir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Biyolojik Atıksu Arıtma Ünitesi ve Atık Yağ Toplama Tankı
Biyolojik Atıksu Arıtma Ünitesi ve Atık Yağ Toplama Tankı
 ??  ?? İşletmede ve En Yakın Hanede Eş Zamanlı Yapılan Gürültü Ölçümleri
İşletmede ve En Yakın Hanede Eş Zamanlı Yapılan Gürültü Ölçümleri
 ??  ?? Ağaçlandır­ma Çalışmalar­ına Örnek
Ağaçlandır­ma Çalışmalar­ına Örnek

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye