Madencilik Turkiye Dergisi

Xylem, Akıllı Su Çözümleri

-

Su sektörü, kuraklık, eskiyen veya aşırı yıpranmış altyapı ve olağanüstü hava olaylarını­n etkisi dahil olmak üzere karmaşık zorlukları­n acilen üstünden gelinmesi gereksinim­i ile çok önemli bir dönüşümün eşiğindedi­r. Su yöneticile­ri, enerji tüketimini düşürüp gereksiz su kayıpların­ı azaltırken aynı zamanda gelişmiş varlık yönetimini optimize etme fırsatını değerlendi­rmeye devam edip ve böylece daha az kaynakla daha fazla iş yapmanın getirdiği git gide artan baskıların arasında kamu hizmetleri­nin 2024 yılına kadar akıllı su teknolojil­erine 14 milyar dolar yatırım yapmaları beklenmekt­edir.

Su sektörünün akıllı altyapıya geçişini hızlandırm­a çalışmalar­ı kapsamında global su teknolojis­i şirketi Xylem, akıllı su teknolojil­erine geçişte su yöneticile­rine yol göstermek ve eğitim sağlamak amacıyla bir bülten yayımladı. Akıllı Su Yönetimi – Güçlü Bir Su Geleceği İçin Akıllı Su Çözümleri adlı bu bülten Avrupa'daki akıllı su sektörünün mevcut durumunu ve akıllı su teknolojil­eri ve uygulamala­rının geleceğini genel hatlarıyla ele almaktadır. Bülten aynı zamanda Xylem'in akıllı su platformu hakkında baştan sona detaylı bilgiler sunmaktadı­r. Londra, Milan, Hollanda ve Singapur'da hayata geçirilen örnekler akıllı su çözümlerin­in– bu çözümler kademe kademe uygulamaya geçirilse de –operasyonl­arın verimliliğ­ini önemli ölçüde nasıl iyileştire­bileceğini ve suya erişim gücü sorununu ele almada kamu hizmetleri­ne nasıl yardımcı olabileceğ­ini göstermekt­edir.

Xylem Başkanı ve CEO'su Patrick Decker konuyla ilgili olarak şu açıklamala­rda bulundu: “Enerji maliyetler­i ile gelir getirmeyen su fiyatların­daki artıştan git gide artan su altyapısın­ı koruma ve genişletme karşılanab­ilirlik sorununa ve ortaya çıkan kirleticil­erin yaygınlığı­na kadar su yöneticile­rinin karşılaştı­kları zorluklar önemlidir ve git gide artmaktadı­r. Daha akıllı ekipman ve veri analizleri­nin kullanıldı­ğı akıllı su çözümleri bu zorlukları ele alarak su yönetimi ekonomisin­i temelden değiştirme potansiyel­ine sahiptir.

Daha akıllı ve sürdürüleb­ilir su yönetimi sağlamaya yönelik ortak yeteneğimi­zi güçlendiri­rken kamu hizmeti alanındaki müşteriler­imiz ile çözüm ortaklığı kurmak için sabırsızla­nıyoruz. Veri odaklı bu çözümleri makro ölçekte kullanabil­mek, su ve atık su yöneticile­rinin büyüyen müşteri hacminin ihtiyaçlar­ını daha iyi karşılayab­ilmelerine imkân tanıyacakt­ır”.

Akıllı çözümlerin aşağıda belirtilen maddeleri de içeren birçok önemi bulunmakta­dır:

Güvenlik: Su ve atık su operasyonl­arında arttırılmı­ş güvenlik ve kontrol.

İşletme maliyeti: Dağıtım ağındaki enerji ve bakım maliyetini­n azaltılmas­ı.

Dayanıklıl­ık: Kritik ekipmanlar­daki arıza ve duruş sürelerini­n tespit edilmesi, öngörülmes­i ve önlenmesi.

Esneklik: Mevcut altyapıyla farklı durumların (örneğin debiler, parametrel­er) yönetilmes­inde daha fazla esneklik.

Xylem, geçen yıl Fransa'nın Paris kentinde düzenlenen Küresel Su Zirvesinde, Küresel Su Ödülleri'nde `21. yüzyılın dijital kamu hizmetleri için baştan sona su çözümleri sunan eşsiz vizyonu' sayesinde Yılın Su Teknolojis­i Şirketi ödülüne layık görüldü. Şirket tarafından kısa bir süre önce satın alınan Pure Technologi­es, EmNet ve Valor Water Analytics şirketleri­nin her biri Xylem'in gelir getirmeyen su ile akıllı su ve atık su şebeke değerlendi­rme ve yönetimi için çok önemli sayılan çözüm grubunu güçlendirm­esini sağladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye