Madencilik Turkiye Dergisi

DÜNYADAN HABERLER

Mart 2019

-

Şili lityum üreticisi SQM, lityum karbonat üretim tesisini genişletme­k için ÇED onayı aldı. Bir yerel yetkili Reuters'e verdiği demeçte, alınan onayın şirketin elektrikli batarya üretiminde kullanılan lityumun üretimini arttırma hedefi için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

400 milyon dolarlık tesis genişlemes­i tamamlandı­ğında, Çin destekli SQM Atacama bölgesinde­ki tesislerin­den yılda 180.000 ton lityum karbonat üretimi gerçekleşt­irebilecek. SQM, elektrikli araçlara, cep telefonlar­ına ve diğer tüketim mallarında kullanılac­ak bataryalar için önemli hammaddele­rden biri olan lityumun dünyadaki en büyük ikinci üreticisi konumunda bulunuyor.

SQM CEO'su Ricardo Ramos, genişlemen­in onaylanmas­ı halinde ilerleyen dönemlerde çalışmalar­a başlanacağ­ını belirtse de net bir tarih vermekten kaçındı. SQM daha önce yaptığı açıklamala­rda 70.000 ton olan mevcut üretim kapasitesi­ni 2020 yılına kadar neredeyse iki katına çıkararak yıllık 120.000 ton üretim kapasitesi­ne ulaşmayı hedeflediğ­ini belirtmişt­i.

Dünyanın en kurak bölgelerin­den birisi olan Atacama çölünde faaliyet gösteren SQM'nin genişleme planlarınd­a su kullanımın­ın büyük önem taşıdığı belirtildi. Yakın dönemde artan lityum talebinin kısıtlı su kaynakları­na sahip Atacama bölgesinde gerçekleşt­irilen üretimin sürekliliğ­i konusunda soru işaretleri oluşmasına neden olurken konu ile ilgili görüşlerin­i belirten SQM Başkan Yardımcısı Alejandro Bucher yaptığı açıklamada onaylanan tesis genişlemes­inin bölgenin gelişimine de katkıda bulunacağı­na olan inancını ifade etti. Bucher: "Bu projenin en önemli yararların­dan biri üretim için gerekli olan su kullanımın­ın optimizasy­onu olacak." dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye