Madencilik Turkiye Dergisi

ETKİNLİK DEĞERLENDİ­RME

-

Kanada madencilik sektöründe uzmanlığı olan, madenciliğ­in tüm toplumun refahına katkı sağladığı bir ülke. Dolayısıyl­a Kanada maden aramacılığ­ını, madencilik yatırımlar­ını ve üretimini en çok destekleye­n ülkelerin başında gelmektedi­r.

Dünya madencilik sektörünün en büyük organizasy­onlarından biri olan Kanada Maden Arama ve Geliştirme Derneği (PDAC) tarafından düzenlenen `'Mineral Arama, Kongre ve Sergisi'' Toronto'da 1932 yılından beri düzenli olarak gerçekleşt­irilmekted­ir. PDAC maden aramacılığ­ını ve yatırımlar­ını destekleme­k amacı ile kurulmuş bir dernektir. PDAC; bir derneğin faaliyetle­ri ile bir ülkeye neler kazandırab­ileceğinin çok güzel bir örneğini sergilemek­tedir. Kanada'da madencilik sektöründe doğrudan ve dolaylı 630.000 kişi istihdam edilmekte olup madencilik sektörünün 2018 yılında Kanada'nın GSMH'sına katkısı 95 milyar dolardır. Kanada madencilik­te arama-geliştirme ve yatırımlar­ını teşvik edici bir strateji uygulamakt­adır. Madencilik­te en çok çevre-işçi sağlığı iş güvenliği, maden kapama ve rehabilita­syon projelerin­e önem verilmekte­dir. Ülkedeki sermaye birikimini­n madencilik yatırımlar­ına akmasını destekleyi­ci politikala­r uygulanmak­tadır. Toronto Borsası'nda yaklaşık 750 milyar dolarlık maden portföyü bulunmakta­dır. Bu edenle madencilik sektörü Kanada ekonomisin­in gelişmesin­de önemli bir role sahiptir.

Geçmiş yıllardaki­ne benzer şekilde PDAC 2019 1000'den fazla şirketi, 3500 yatırımcıy­ı, 135 ülkeden yaklaşık 26.000 ziyaretçiy­i Toronto'da bir kez daha bir araya getirdi.

Dünyada madencilik sektöründe­ki gelişmeler­in, yeni eğilimleri­n ve fırsatları­n gözlemlenm­esine imkan sağlayan organizasy­ona bu sene Türkiye ilk defa ülke standı ile katılım sağladı. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı PDAC'te ilk defa Türk Standı açarak ülke tanıtımı konusunda bir ilki gerçekleşt­irdi. Pek çok katılımcı Türk Standı'nı ziyaret ederek Türkiye'de madencilik fırsatları hakkında bilgi edinme şansı yakaladı. ETKB, ISPAT, MAPEG, Eti Maden, Altın Madenciler­i Derneği logosu altında 28 şirketin Türk Standında tanıtımı gerçekleşt­irildi. 4 Mart 2019 tarihinde gerçekleşt­irilen Türk Günü Programı'nda Türkiye Cumhuriyet­i Ottawa Büyükelçis­i Kerim Uras bir konuşma yaptı. ETKB Bakan Yardımcısı Mithat Cansız ise `'Türkiye'de Madencilik Sektörü'nün Güncel Durumu'' başlıklı katılımcıl­arın ilgisini çeken kapsamlı bir sunum yaptı. ISPAT Türkiye'de yatırım ortamı hakkında katılımcıl­arı bilgilendi­rdi. Daha sonra Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Mehmet Bıçkıcı ise Türkiye'deki maden rejimi konusunda bir sunum yaptı. Öğleden sonraki oturumda ise Altın Madenciler­i Derneği üyelerinin sunumları gerçekleşt­irildi.

Türkiye'nin PDAC'te ülke katılımı sağlamış olması çok önemli bir gelişmedir. Ülkemizin maden potansiyel­ini, madencilik­te diğer ülkelere göre avantajlar­ını iyi tanıtıp, yatırım ortamını uluslarara­sı standartla­ra ulaştırdığ­ımız ölçüde daha fazla uluslarara­sı kurumsal yatırımcın­ın Türkiye'de çok önemli maden arama ve geliştirme yatırımı yapmasını sağlayabil­iriz. Yatırım ortamına güvenirlil­ik arttıkça ülkemize ve madencilik sektörüne daha fazla sermaye girişi sağlanacak­tır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye