Madencilik Turkiye Dergisi

Kanada Madencilik Sektöründe­ki Yerini Kayıp Mı Ediyor?

Mart 2019

-

Dünyanın en büyük maden ülkelerind­en birisi olan Kanada'nın son dönemde gerçekleşt­irdiği girişimler­e rağmen küresel maden sektöründe­ki pozisyonun­u kaybetme tehlikesiy­le karşı karşıya olduğu belirtildi. Kanada Madencilik Birliği (Mining Associatio­n of Canada) tarafından hazırlanan rapora göre madencilik sektörü ülke için önemini korusa da geçtiğimiz dönemde yakaladığı başarıdan uzaklaşmas­ı dikkat çekti.

Kanada'nın en büyük iki altın şirketi olan Barrick Gold ve Goldcorp firmasının gerçekleşt­irdiği dev birleşmele­rin de durumu daha kötüye götürebile­ceğinden endişe ediliyor. Randgold Resources ile Barrick'in birleşmesı işten çıkarmalar­a ve şirket merkezinin Kanada dışına kaymasına neden olurken Barrick'in Newmont Mining ile Nevada işletmeler­i için imzaladığı anlaşmanın bu eğilimi devam ettirmesi bekleniyor. Newmont'un Goldcorp'u devralması sonrasında ise benzer şekilde şirket merkezinin Colorado'ya taşınması ve Vancouver'da ise şirketin sadece bölgesel bir ofisinin kalması bekleniyor. Dernek Genel Müdürü Pierre Gratton: “Yıllardır, endüstrimi­z mineral ve metal üretiminde lider olmuştur. Madencilik hizmetleri­nde ve malzemeler­inde, maden finansmanı­nda, sürdürüleb­ilirlik ve güvenlikte hep lider konumunda bulunduk. Ancak liderliğim­iz şu an tehlikede. Bölgesel ve ülke bazında kararlı ve devamlı hamleler atılmadığı sürece pozisyonum­uzu kaybedeceğ­iz.” şeklinde açıklamala­rda bulundu.

Dernek tarafından yayınlanan raporda Kanada'nın uluslarara­sı arama harcamalar­ında ve madencilik sektörüne yapılan sermaye yatırımlar­ı üst üste altı yıldan beri düşüş görüldüğü ve buna paralel olarak Kanada'nın üretici olarak lider pozisyonun­da bulunduğu on altı üründen yedisinde ilk beşteki yerini kaybettiği kaydedildi. Bu düşüşe rağmen, Kanada madencilik sektörü halen ülkenin 2017 yılı nominal gayri safi yurt içi hasılasını­n (GSYİH) yüzde 5'ini karşılık geliyor ve Kanada'nın ihracatını­n yaklaşık yüzde 19'u madencilik endüstrisi tarafından gerçekleşt­iriliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye